Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Άμυνα και επιφυλακή στις ευρωπαϊκές μετοχές για την περίπτωση κάποιου χρηματοπιστωτικού «ατυχήματος» - Το 2012 και το 2013 δεν αναμένονται αισιόδοξο

tags :
Goldman Sachs: Άμυνα και επιφυλακή στις ευρωπαϊκές μετοχές για την περίπτωση κάποιου χρηματοπιστωτικού «ατυχήματος» - Το 2012 και το 2013 δεν αναμένονται αισιόδοξο
Αργή και αναιμική ανάπτυξη για δύο ακόμα χρόνια και γιγάντιες προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα βλέπει μπροστά η Goldman Sachs, σύμφωνα με την 146σέλιδη έκθεση για την πορεία του 2012 και φέρει τον τίτλο «Stormy Harbors» (κόλποι υπό καταιγίδα), και στην οποία αναφέρει ανά κλάδο τι εκτιμά για το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται ότι μπορούν να επιλύσουν την κρίση χρέους, ενώ οι πολιτικές που ακολουθούνται, με την αυστηρή λιτότητα και τη βίαιη απομόχλευση του τραπεζικού κλάδου, θα «κρατήσει» πίσω την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Το μέλλον τόσο για το 2012 όσο και για το 2013 δεν αναμένονται αισιόδοξο και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ, με την ανεργία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι παραγωγική διαδικασία να είναι σε ύφεση.
Μάλιστα, η GS προβλέπει ύφεση 0,5% για την ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο αυτού του έτους, ενώ αναμένεται να φτάσει στο 0,8% ολόκληρο το 2012. Την ίδια πορεία θα έχουν και οι οικονομίες της Βρετανίας, και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς θα επηρεαστούν αρνητικά λόγω της εξάρτησης τους από την Ευρώπη. Η παγκόσμια ανάπτυξη, ωστόσο, θα εξακολουθήσει να στηρίζεται στις αναδυόμενες οικονομίες και θα εμφανίσει θετικό ρυθμό της τάξεως του 3,2% από 3,4% το 2011. Αναιμική, της τάξεως του 0,7% θα είναι η ανάπτυξη το 2013 για την Ευρώπη.
Η κρίση χρέους και η απουσία λύσης δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες και τις αγορές. Οι μετοχές θα ζήσουν άλλη μία δύσκολη χρονιά, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν επιπλέον πτώση για το επόμενο 3μηνο με 6μηνο. Οι αναλυτές της GS είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών, αφού υπολογίζουν ότι οι αποδόσεις τους θα είναι μονοψήφιες το 2012, ενώ εκτιμούν ότι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν σημαντικά. Μάλιστα συστήνουν «άμυνα» και επιφυλακή σε περίπτωση κάποιου χρηματοπιστωτικού «ατυχήματος» στην Ευρώπη. Παράλληλα θεωρούν ότι μέχρι το πρώτο 6μηνο θα υπάρξει πτώση που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 16%, ενώ αργότερα θα ανακάμψουν επιστρέφοντας στα ίδια με σήμερα επίπεδα, ίσως και ελαφρώς υψηλότερα.
Η GS δείχνει και το 2012 να προτιμά τις αναδυόμενες αγορές, τις οποίες και κρίνει ανθεκτικές. Αυτό σημαίνει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες είναι λιγότερο ευάλωτες από ότι το 2008, αφού πλέον έχουν τα κατάλληλα αντισώματα  για νέο κύκλο ύφεσης. Οι αναδυόμενες οικονομίες απεδείχθησαν πιο ευέλικτες στο συντονισμό των πολιτικών τους, με αποτέλεσμα να επιταχύνουν την ανάπτυξη. Παράλληλα, έδειξαν ότι έχουν την ικανότητα να αφήσουν ελευθερία κινήσεων στο συνάλλαγμά τους, ενώ και οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να περιορίζονται.
Η GS δεν βλέπει να περνά η κρίση των ανεπτυγμένων χωρών στις αναδυόμενες αγορές. Ήδη οι προληπτικές κινήσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας που μείωσε το όριο των τραπεζικών διαθεσίμων -των κεφαλαίων που θα πρέπει να έχουν διαθέσιμα οι τράπεζες ανά πάσα στιγμή - κατά 50 μονάδες βάσης.

Συστάσεις Goldman Sachs
Αυτοκινητοβιομηχανία Ουδετερη
Κεφαλαιουχικά αγαθά Ουδετερη
Σιδηροδρομοι Ελκυστική
Αερογραμμές Ουδετερη
Χημικά Ελκυστική
Μέταλλα Ουδετερη
Καταναλωτικά αγαθά Ουδετερη
Λιανική Αρνητική
Τεχνολογία Αρνητική
Ενέργεια Ουδετερη
Υγεία Ουδετερη
Ασφάλειες Ουδετερη
ΜΜΕ Αρνητική
Τηλεπικοινωνίες Ελκυστική
Ευρωπ. Τηλεπικοινωνίες Αρνητική
Ευρωπ. Τράπεζες Αρνητική
Τράπεζες ΗΠΑ Αρνητική


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης