Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα έξι σενάρια για το 2012 αναλύει η Deutsche Bank – Στο επίκεντρο η κρίση στην Ευρώπη – Φόβοι για την Ιαπωνία – Προσπάθειες ανάκαμψης από τις ΗΠΑ και προστασίας από την Κίνα

Τα έξι σενάρια για το 2012 αναλύει η Deutsche Bank – Στο επίκεντρο η κρίση στην Ευρώπη – Φόβοι για την Ιαπωνία – Προσπάθειες ανάκαμψης από τις ΗΠΑ και προστασίας από την Κίνα
Τα έξι σενάρια που θα κυριαρχήσουν το νέο έτος ανέλυσε στην τελευταία έκθεση της η Deutsche Bank, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι και το 2012 θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία οι ανησυχίες για την πορεία της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπης, με τις αναπτυγμένες χώρες να προσπαθούν να ενισχύσουν τις αντιστάσεις τους έναντι αυτών των προκλήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, τα έξι σενάρια που αναλύει η γερμανική τράπεζα είναι τα εξής:

1.Απογοητευτικά τα στοιχεία από την Κίνα – Χαμηλή ανάπτυξη στην Ευρώπη και αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων

Σ’ αυτήν την περίπτωση θα δούμε την οικονομία της Κίνας να «προσγειώνεται» απότομα, ενώ την ίδια ώρα στην Ευρώπη η ανάπτυξη να είναι σε πολλές χώρες αρνητική.
Σύμφωνα με την ανάλυση, αυτό το σενάριο θα συμβεί όταν:
-Ο πληθωρισμός στην Κίνα θα παραμείνει υπερβολικός
-Ο τραπεζικός κλάδος δεν θα μπορέσει να βρει ισορροπίες πλήττοντας την ανάπτυξη και την πιστωτική επέκταση
-Τα τραπεζικά assets θα πληγούν λόγω των μακροοικονομικών συνθηκών
-Τα στοιχεία για τις ροές κεφαλαίων δείχνουν ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται παραδοσιακούς προορισμούς

2.Υπό πιστωτικό κίνδυνο η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία

Πολλοί θεωρούν ότι η Ιαπωνία μπορεί να δει άμεσα να πλήττεται από μία κρίση χρηματοδότησης. Δεδομένου του υψηλού χρέους της και της σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης, μία τέτοια προοπτική δεν φαίνεται να είναι μη ρεαλιστική.
Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι ΗΠΑ, με τα προβλήματα προϋπολογισμού να έχουν έρθει στο προσκήνιο από τον Αύγουστο του 2011. Αν και ακόμη οι ΗΠΑ φαίνονται ως το ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές ομολόγων, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα δημοσιονομικά προβλήματα.
Για τη Μ. Βρετανία, η λιτότητα και η επιθετική νομισματική πολιτική βοήθησε τα ομόλογα της το 2011 να θεωρούνται ασφαλή. Όμως δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την κρίση της ευρωζώνης, θα πρέπει οι επενδυτές να είναι προσεκτικοί.

3.Οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν

Δεν πρέπει να θεωρείται πρόωρη η συζήτηση για την προοπτική να επικρατήσουν σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις, αν μάλιστα οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίσουν τις επιθετικές νομισματικές τους πολιτικές.

4.Αλλαγές στα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης, γνωστά και ως QE


Μέχρι τώρα όλα τα προγράμματα QE εστιάζουν στις αγορές ομολόγων. Όμως πλέον η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων έχει αρχίσει και αμφισβητείται με αποτέλεσμα ήδη οι Κεντρικές Τράπεζες να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κατεύθυνση αυτών των πολιτικών, με τις αγορές assets αρχής γενομένης με τη Fed.

5.Αμερικανική αγορά κατοικίας

Μπαίνουμε στον έκτο χρόνο πτώσης της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ, ενώ το Outlook δεν φαίνεται να είναι ακόμη ξεκάθαρο πλήττοντας παράλληλα και τον ίδιο τον τραπεζικό κλάδο.

6.Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Παραδοσιακά τα έτη που στις ΗΠΑ πραγματοποιούνταν εκλογές, οι αγορές έδειχναν θετικά σημάδια, καθώς υπήρχαν πολιτικές εφησυχασμού. Έτσι και το 2012 αναμένεται να υπάρξουν κάποια κέρδη, ενώ και ο βαθμός ρίσκου αναμένεται να μειωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης