Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Darvas (Bruegel): Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα συνοδεύεται από ένα νέο πρόγραμμα

tags :
Darvas (Bruegel): Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα συνοδεύεται από ένα νέο πρόγραμμα
Βιώσιμη την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060 
«Την άποψη ότι η συνεδρίαση του Eurogroup δεν άλλαξε τίποτα και ότι το αποτέλεσμά του ήταν αυτό που αναμενόταν» εξέφρασε ο ο καθηγητής Οικονομικών και ερευνητής του Bruegel, Zsolt Darvas.
Oπως τόνισε σε συνέντευξη του στον Αθήνα 9.84 «το eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και συμφώνησε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, η οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή που αρχικώς περιμέναμε».
Αναφερόμενος στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέος, επιβεβαίωσε αυτό που το Eurogroup και πολλοί υπουργοί Οικονομικών είχαν υποστηρίξει νωρίτερα, ότι «τα μέτρα θα αποφασιστούν πολύ κοντά στο τέλος του προγράμματος, το πιθανότερο την άνοιξη ή το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς». «Οι εταίροι της χώρας θα προσφέρουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Αλλά ο φόβος μου είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν θα είναι επαρκή.
Κατά συνέπεια θα περίμενα κάποια ελάφρυνση χρέους, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα».
«Κατά βάση το Eurogroup δεν έχει αλλάξει κανένα από τα πιθανά μελλοντικά σενάρια και συνεχίζω να είμαι πεπεισμένος ότι κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια.
Συνεπώς, ή μία σημαντική ελάφρυνση χρέους πρέπει να προκύψει την επόμενη χρονιά ή το Eurogroup πρέπει να ενεργοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας» τόνισε ο Zsolt.
Ο κ. Darvas θεωρεί βιώσιμη την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060 υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ χαρακτηρίζει ως επωφελή την παρουσία του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, όχι για λόγους χρηματοδοτικούς, αλλά κυρίως λόγω σχετικής εμπειρίας για πολλές δεκαετίες και με διαφορετικές κατά περίπτωση συνθήκες.
Παράλληλα συνδέει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με την εξάλειψη κάθε πιθανότητας Grexit, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές επηρεάζονται από την αβεβαιότητα της χώρας.
Υπό την προϋπόθεση αυτή, ο καθηγητής και ερευνητής του Bruegel θεωρεί ότι η πεσιμιστική πρόβλεψη του ΔΝΤ για 1% του ΑΕΠ ανάπτυξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια θα αποδειχθεί εσφαλμένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης