Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζεται κατά 1 βαθμίδα σε Caa2 από Caa3, η αξιολόγηση για την Ελλάδα - Θετικό το outlook, από σταθερό

Moody's: Αναβαθμίζεται κατά 1 βαθμίδα σε Caa2 από Caa3, η αξιολόγηση για την Ελλάδα - Θετικό το outlook, από σταθερό
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από την Moody's είναι θετική μεν αλλά πρακτικά ουδέτερη κίνηση για τις αγορές...
Σε αναβάθμιση (κατά μία βαθμίδα) της αξιολόγησης για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε εξασφαλισμένα και μη ομόλογα) της Ελλάδας προχώρησε η Moody's, σε «Caa2» από «Caa3», μεταβάλλοντας μάλιστα και σε «θετικές», από «σταθερές», τις προοπτικές επαναξιολόγησης.
Το ανώτατο όριο αξιολόγησης (ceiling) μετεβλήθη σε «B3» και «Caa2», από «Caa2» και «Caa3», για ομόλογα (σε ξένο και εγχώριο νόμισμα) και καταθέσεις αντίστοιχα, και αντικατοπτρίζει ότι πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί «απειλή» για την Ευρωζώνη.
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε «NP» (Not Prime).
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί επιβεβαίωση του bankingnews που είχε αποκαλύψει ότι επίκειται αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας πολύ έγκαιρα ήδη από τις 7, 12 και 23 Ιουνίου 2017.
Η αναβάθμιση θα έχει σχεδόν ουδέτερη επίδραση στην αγορά καθώς ως γνωστό οι επενδυτές και η ΕΚΤ λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία κάθε χώρας.
Στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδος την υψηλότερη βαθμολογία την δίνει η Standard and Poor's.
Ωστόσο η Moody's προειδοποιεί ότι οι οικονομικοί, δημοσιονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι της Ελλάδας παραμένουν πολύ υψηλοί.
Τα αρνητικά σενάρια - ιδίως σε σχέση με τα πολιτικά γεγονότα και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων - είναι απολύτως ρεαλιστικά.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται για την απόφασή του την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης που θα αποδεσμεύσει τη δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες.
Αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να εξοφλήσει τις επερχόμενες δανειακές υποχρεώσεις.
Επίσης, επικαλείται τις βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές από το τέλος του 2016, που αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στην αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους της χώρας.
Τρίτον, αναφέρεται στα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί, η Moody's αναμένει ανάπτυξη το 2017 και μετά, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και σωρευτικών απωλειών.
Το θετικό outlook οφείλονται στην επιτυχή ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.
Ειδικότερα:

Αιτιολόγηση της αναβάθμισης στο Caa2 από Caa3

1) Επιτυχές το κλείσιμο της β' αξιολόγησης

Με το κλείσιμο της β' αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, οι πιστωτές της Ελλάδας αποδεσμεύουν τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες, επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να εξοφλήσει ομόλογα 6,6 δισ ευρώ που λήγουν τον Ιούλιο του 2017, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων της ΕΚΤ (3,9 δισ. ευρώ).
Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση θα αποπληρώσει μέρος των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, με αποτέλεσμα να εισρεύσει πολύτιμη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.
Η Moody's θεωρεί ότι η σημασία του κλεισίματος της β' αξιολόγησης υπερβαίνει τα βραχυπρόθεσμα θετικά στοιχεία που αφορούν την ελληνική οικονομία
Για να κλείσει η β' αξιολόγηση η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να νομοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας, ορισμένα από τα οποία είναι πολιτικά δύσκολα στη διαχείρισή τους (όπως περαιτέρω φορολογικές αυξήσεις και περικοπές στις συντάξεις, αλλαγές στα εργασιακά αλλά και ορισμένα μέτρα που παρέχουν τη δυνατότητα βελτίωσης των προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια (όπως τα μέτρα για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα).
Παράλληλα η Moody's θεωρεί επίσης ότι η πρόοδος που σημειώθηκε στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης δείχνει πώς μετριάστηκε σε κάποιο βαθμό ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Ενώ τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 απεικονίζουν την αστάθεια της ελληνικής πολιτικής, η τρέχουσα πολιτική κατάσταση είναι πιο ήρεμη και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ευρεία μετατόπιση της υποστήριξης των ψηφοφόρων προς τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της συνέχισης της πορείας της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

2) Βελτιωμένες οι δημοσιονομικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, σύντομα αναστροφή της τάσης στο δείκτη χρέους/ΑΕΠ

Η κυβέρνηση κατόρθωσε να υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2016, καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου του 0,5% του ΑΕΠ.
Μέρος των υψηλότερων από των αναμενόμενων επιδόσεων οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες, αλλά αντανακλά επίσης τη βελτίωση των φορολογικών εσόδων που η Moody's θεωρεί πιο μόνιμη.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2017 και το 2018 θα είναι μικρότερα, αλλά αρκετά μεγάλα έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αρχίσει να υπάρχει αναστροφή της τάσης στο δείκτη χρέους/ΑΕΠ από το 2018 και μετά.
Επίσης, η κυβέρνηση θέσπισε πρόσθετα φορολογικά μέτρα συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, τα οποία υπερβαίνουν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (που ολοκληρώνεται το 2018) και θα ενεργοποιηθούν εάν χρειαστεί.
Αυτά παρέχουν εγγύηση ότι η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική θα συνεχιστεί και τα προσεχή έτη.
Η Moody's αναμένει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα ανέλθει στο 176% έως τα τέλη του 2018, σε σύγκριση με το υψηλό του 179,7% που ήταν το  2014, με βάση και τα συνεχιζόμενα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Τούτου λεχθέντος, η τάση του χρέους παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη στην ανάπτυξη και στις δημοσιονομικές κρίσεις και η μείωση του πιθανότατα θα είναι αργή.

3) Σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας

Σύμφωνα με την Moodsy's ενώ είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οικονομία επιστρέφει σε αναπτυξιακή τροχιά, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ανάπτυξη τόσο για το 2017 όσο και για το 2018, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και απώλειας άνω του 27% του ΑΕΠ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης.
Η απασχόληση αυξάνεται για περισσότερο από ένα χρόνο, υποστηρίζοντας έτσι την ιδιωτική κατανάλωση.
Οι επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν λόγω του πακέτου Junker που ανέρχονται σε 15,2 δισ. ευρώ (8,4% του ΑΕΠ του 2017) για την περίοδο 2014-2020.
Παράλληλα υπάρχει σημαντική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Πρέπει να τονιστεί ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι σημαντικά λιγότερο βάρος στην ανάπτυξη απ΄ ότι το 2016.

Το θετικό outlook αντανακλά την άποψη της Moody's ότι βελτιώθηκαν οι προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Ενώ παραμένουν οι κίνδυνοι εφαρμογής, επιτεύχθηκε τώρα η βαριά άρση των περιορισμών στη θέσπιση νομοθετικών μέτρων για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η οποία με τη σειρά της μειώνει τους πολιτικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
Η επιτυχής ολοκλήρωση θα είναι θετική για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων εξαιτίας της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους που πιθανώς θα επιφέρει.
Οι πιστωτές της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, έχουν ήδη δεσμευτεί να εξετάσουν την παράταση του μέσου όρου λήξης των δανείων του EFSF και την περαιτέρω αναβολή των τόκων και των αποσβέσεων των δανείων έως και 15 έτη.
Η πρόθεση του Δ.Ν.Τ. να παραμείνει στη νέα συμφωνία επί της αρχής και να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζει επίσης την άποψη της Moody's ότι θα ληφθούν μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.
Ωστόσο η Moody's προειδοποιεί ότι οι οικονομικοί, δημοσιονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι της Ελλάδας παραμένουν πολύ υψηλοί.
Τα αρνητικά σενάρια - ιδίως σε σχέση με τα πολιτικά γεγονότα και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων - είναι απολύτως ρεαλιστικά.

Τι ανέφερε το bankingnews στις 00:12 23 Ιουνίου 2017

Πιθανή η αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα από την Moody's σήμερα 23/6 σε Caa2 από Caa3

Σήμερα 23 Ιουνίου του 2017 είναι πιθανό ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος Moody's να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα και από Caa3 να την αναπροσαρμόσει στην βαθμίδα Caa2.
Το πιθανό σενάριο είναι η αναβάθμιση ενώ στην περίπτωση που δεν επιβεβαωθεί η πληροφορία περί αναβάθμισης θα είναι σίγουρα απογοητευτική εξέλιξη.
Η αναβάθμιση θα έχει σχεδόν ουδέτερη επίδραση στην αγορά καθώς ως γνωστό οι επενδυτές και η ΕΚΤ λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία κάθε χώρας.
Στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδος την υψηλότερη βαθμολογία την δίνει η Standard and Poor's.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα με βάση την Moody's εμφανίζει την χαμηλότερη βαθμολογία μόλις 2 βαθμίδες από το default δηλαδή την χρεοκοπία.
Η Moody's έχει κρατήσει πολύ συντηρητική στάση εδώ και χρόνια προς την Ελλάδα και η προσέγγιση αυτή αποδείχθηκε η πιο ορθολογική....
Επίσης η βαθμολογία της Ελλάδος με βάση την Moody's είναι 3 κλίμακες χαμηλότερα από την Standard and Poor's και 8 βαθμίδες χαμηλότερα από την Πορτογαλία.
Εφόσον η κατάσταση δεν εκτραπεί σε βάθος χρόνου η διαφορά στην πιστοληπτική ικανότητα Ελλάδος και Πορτογαλίας πρέπει να μειωθεί στις 2 ή 3 βαθμίδες με όρους S&P.
Η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody's δεν αλλάζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας καθώς ως γνωστό οι αγορές και η ΕΚΤ προσμετρούν την υψηλότερη βαθμολογία που δίνει η Standard and Poor's στην κλίμακα Β-.
H αναβάθμιση που αναμένεται εδράζεται αφενός στο κλείσιμο της αξιολόγησης και της δόσης αλλά αφετέρου της σταθερότητας που εισέρχεται η Ελλάδα παρά την αποτυχία σε χρέος και ποσοτική χαλάρωση.



Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας 
αξιολόγηση


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005




Α+Ελλάδα 2005















Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα 
(junk - σκουπίδια)


Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B

B



B3

B- *Eλλάδα

B- 

Υψηλού κινδύνου

Caa1 

CCC+

CCC+



Caa2* Ελλάδα

CCC 

CCC* Ελλάδα



Caa3* Ελλάδα

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C Ελλάδα

D Ελλάδα

D Ελλάδα

Με την κίτρινη επισήμανση η τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης