Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Κάντε υπομονή! Η αποκλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους θα έρθει στο β' 6μηνο του 2012... Οι αγορές θα ανακάμψουν!

tags :
JP Morgan: Κάντε υπομονή! Η αποκλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους θα έρθει στο β' 6μηνο του 2012... Οι αγορές θα ανακάμψουν!
(upd2)Αποκλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αναμένει η JP Morgan στην τελευταία έκθεσή της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας με τίτλο "2012: A Year of Gradual Healing" (2012: Το έτος της σταδιακής ίασης).
Ωστόσο, κατά τον οίκο, η πορεία προς τη μείωση της έντασης της κρίσης δεν θα είναι μια ομαλή διαδικασία. Το 2012 θα είναι ένα έτος το οποίο θα σηματοδοτήσουν έντονες διακυμάνσεις. Προτού η κρίση χρέους οδηγηθεί προς την αποκλιμάκωση, θα επιδεινωθεί περαιτέρω, ωθώντας ακόμη υψηλότερα τα ευρωπαϊκά spreads και προκαλώντας νέους κλυδωνισμούς στις αγορές. Υπό το βάρος όμως αυτής της νέας επιδείνωσης της κρίσης, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ θα αναγκαστούν να συνεργαστούν από κοινού για να μπει το οριστικό φρένο στις ανεξέλεγκτες διαστάσεις της κρίσης.
"Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα εμφανίσει σημάδια περαιτέρω επιδείνωσης στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012, προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει εκ νέου να αναλάβει δράση, με στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών. Η τελική απάντηση από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ θα θεωρηθεί επαρκής κατά το δεύτερο μισό του ερχόμενου έτους", σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της JP Morgan.
Ο οίκος καθιστά, παρ' όλ' αυτά, σαφές ότι για να ανακοπούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης απομένει πολλή δουλειά να γίνει ακόμη και σημαντική πρόοδος να σημειωθεί.

Πραγματική θεραπεία η ΕΚΤ
Σύμφωνα με τη JP Morgan η ίαση της Ευρωζώνης από τις μολυσματικές συνέπειες της κρίσης περνά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία για να βάλει τέλος στο επιθετικό αυτό κύμα των αρνητικών εξελίξεων θα πρέπει να προχωρά σε αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 70 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
Η ευρωπαϊκή κρίση έχει εξαπλωθεί με τέτοια ταχύτητα, συνεχίζει ο οίκος, που η ΕΚΤ μοιάζει ο μόνος θεσμός που μπορεί να την αντιμετωπίσει.
Γιατί όμως η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να αναλάβει τα ηνία στη μάχη κατά της κρίσης;
- Το να διαδραματίσει πιο καθοριστικό ρόλο έναντι της κρίσης θα σημάνει αυτόματα ότι θέτει σε διαδικασία "κοινωνικοποίησης" το χρέος, γεγονός που αναστέλλει την όποια θέληση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
- Το να διαδραματίσει πιο καθοριστικό ρόλο έναντι της κρίσης θα σημάνει αυτόματα ότι παραβιάζεται η βασική διαχωριστική γραμμή μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Βullish για τα διεθνή χρηματιστήρια!
Αν και το 2011 ήταν ένα έτος που η πλειοψηφία των επενδυτών επιθυμεί δια παντός να ξεχάσει, η JP Morgan προβλέπει ότι το 2012 θα είναι έτος ανάκαμψης για τα διεθνή χρηματιστήρια.
" Στη διάρκεια του 2012 θεωρούμε ότι τα μαύρα σύννεφα θα αρχίσουν να αποχωρούν από τις διεθνείς αγορές, καθώς οι ηγέτες ανά τον κόσμο θα αναγκαστούν να αναλάβουν δράση. Οι δράσεις αυτές αναμένεται να παρέχουν ελπίδα και εμπιστοσύνη, γεγονός που με τη σειρά του θα ωθήσει ανοδικά τις αγορές, εξαλείφοντας τους πιθανούς κινδύνους", καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης