Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ναι μεν αλλά…. σχολιάζουν έξι κορυφαίοι αναλυτές την απόφαση της ΕΚΤ να χορηγήσει 489 δισ. ευρώ μέσω 3ετών δανείων σε 523 ευρωπαϊκές τράπεζες

Ναι μεν αλλά…. σχολιάζουν έξι κορυφαίοι αναλυτές την απόφαση της ΕΚΤ να χορηγήσει 489 δισ. ευρώ μέσω 3ετών δανείων σε 523 ευρωπαϊκές τράπεζες
(upd6)Μεικτές ήταν οι αντιδράσεις των αναλυτών σχετικά με το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέσω του οποίου χορηγήθηκαν 3ετή δάνεια συνολικού ύψους 489 δισ. ευρώ σε 523 ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η συμμετοχή ήταν μαζική, ακόμη υψηλότερη από τα 12μηνα προγράμματα της ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2009, αναφέρει ο Martin Van Vliet της ING. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση δεν είναι όσο σοβαρή τη φανταζόμασταν, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψιν του ότι το 2009 είχαν συμμετάσχει 1.121 τράπεζες, ενώ σήμερα 523. «Εκτιμώ ότι οι περισσότερες τράπεζες ήταν από την περιφερειακή Ευρώπη, γεγονός που θα το διαπιστώσουμε στα στοιχεία των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών», ανέφερε ο Vliet, ο οποίος μάλιστα αμφισβήτησε ότι αυτά τα κεφάλαια θα διοχετευτούν στις αγορές κρατικών ομολόγων.
Ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η δημοπρασία, αναφέρει ο Chris Wheeler της Mediobanca, ο οποίος όμως θεωρεί  ότι τα αποτελέσματα δεν θα κρατήσουν για πολύ. Το πρόβλημα είναι να αποκατασταθεί η μακροπρόθεσμη ρευστότητα των τραπεζών και όχι να λυθούν προσωρινά τα προβλήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν αντιμετωπίζουν πλέον μόνο οι αδύναμες τράπεζες πρόβλημα αλλά και οι ισχυρές.
Η συμμετοχή ήταν πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις, ανέφερε ο Aline Schuiling Της ABN Amro, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν τράπεζες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τον φθηνό δανεισμό ώστε να δανείσουν με υψηλότερο επιτόκιο τις κυβερνήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε είδαμε και την υψηλή συμμετοχή στη χθεσινή δημοπρασία της Ισπανίας, κατέληξε.
Ο James Nixon της Societe Generale είδε θετικά το πρόγραμμα. Μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο πιστωτικού κραχ στο άμεσο μέλλον, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θετικά είδε το πρόγραμμα και ο Christian Schulz της Berenberg Bank, επισημαίνοντας ότι βελτιώνονται τα επίπεδα ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά.
«Είναι μία πρόσκληση για την αγορά κρατικών ομολόγων, ιδιαίτερα σε μικρές τράπεζες που δεν έλαβαν μέρος στα stress tests της ΕΒΑ. Για τις μεγάλες τράπεζες που θα αντιμετωπίσουν και νέα stress test την επόμενη χρονιά είναι ένα κίνητρο να αγοράσουν κρατικά ομόλογα σε χαμηλότερες τιμές», ανέφερε.
Ενθαρρυντικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των δημοπρασιών και ο Jonathan Loynes, της Capital Economics, θεωρώντας ότι δίνουν ανάσα ρευστότητας στο σύστημα.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε

Στα 489 δισ. ευρώ έφτασε το ποσό που άντλησαν οι τράπεζες από την 3ετή  δημοπρασία παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ  -  Οφέλη  και για τις ελληνικές - Προβληματισμός για την επάρκεια του μέτρου

Στα 489 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κεφάλαια που άντλησαν από τις δημοπρασίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 523 ευρωπαϊκές τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ υπήρξε μεγάλη συμμετοχή για τις δημοπρασίες παροχής ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες με τριετή διάρκεια (LTROs), αφού το πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες έχει γενικευθεί σε πανευρωπαικό επίπεδο. Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι αντλήθηκαν 29,741 δισ. ευρώ μέσω των 3μηνων διευκολύνσεων.
Η ΕΚΤ παρείχε ρευστότητα για διαστήματα έως 3 μηνών ενώ επιμηκύνοντας τον χρόνο παροχής ρευστότητας στα 3 έτη είναι προφανές ότι παρέχεται μια μεγάλη διευκόλυνση στο τραπεζικό σύστημα. Για τις ελληνικές τράπεζες τα οφέλη θα είναι από περιορισμένα έως μηδενικά καθώς η πλειοψηφία των τραπεζών κατεφεύγει στο ELA της ΤτΕ. Βεβαίως κάποιες ελληνικές τράπεζες μπορούν να κάνουν χρήση της δημοπρασίας για να επιμηκύνουν τον χρόνο διακράτησης της ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι μπορεί να είχαν αντληθεί μέχρι 600 δις. ευρώ, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στη διατραπεζική αγορά. Η ΕΚΤ πραγματοποίησε την πρώτη δημοπρασία στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που αποφάσισε η ευρωτράπεζα στις 8 Δεκεμβρίου, όταν μείωσε το βασικό επιτόκιο της στο 1%.
Το επιτόκιο είναι το ίδιο με το επιτόκιο παρέμβασης (1%) και οι τράπεζες μπορούσαν να ζητήσουν όσα κεφάλαια επιθυμούν, εφόσον βεβαίως μπορούν να διαθέσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει «χαλαρώσει» τα κριτήρια για τις αποδεκτές εγγυήσεις, ώστε οι τράπεζες να έχουν περισσότερα μέσα στη διάθεση τους για να δανεισθούν. Μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν πίσω αυτά τα κεφάλαια μετά από 12 μήνες αν θέλουν.
Στόχος της ΕΚΤ είναι να παρασχεθεί ρευστότητα στις τράπεζες ώστε αυτές να στηρίξουν τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων και να ενισχύσουν τις ροές κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, στόχοι όμως που από πολλούς αναλυτές αμφισβητούνται. Ήδη οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της κίνησης αυτής θα είναι βραχυπρόθεσμα, καθώς οι τράπεζες μειώνουν την έκθεση τους στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο απ΄αυτό που ήδη έχουν.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέσα στο 2012 αντιμετωπίζουν λήξεις ομολόγων ύψους 600 δισ. ευρώ (35% υψηλότερα από εφέτος), το 75% από το οποίο είναι μη εξασφαλισμένο, σύμφωνα με μελέτη της Bank of England.
Τέλος, σημειώνουν αρκετοί αναλυτές ότι οι τράπεζες θα στραφούν κυρίως στα ομόλογα με διάρκεια έως 3 έτη, ώστε να μην έχουν ρίσκο. Μάλιστα, δεδομένου του ότι οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων είναι πολύ μεγαλύτερες θα έχουν τη δυνατότητα για καλά περιθώρια κέρδους.
Μέχρι τώρα, έχει γίνει γνωστό ότι 14 τράπεζες έχουν κάνει χρήση του μηχανισμού, σύμφωνα με τη διοίκηση του χρηματιστηρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης