Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επικίνδυνο θα είναι είναι το 2012 στην ευρωζώνη σύμφωνα με την HSBC, την Barclays Capital και τη Citigroup – Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία 10ετία για να επανέλθει η αξιοπιστία

Επικίνδυνο θα είναι είναι το 2012 στην ευρωζώνη σύμφωνα με την HSBC, την Barclays Capital και τη Citigroup – Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία 10ετία για να επανέλθει η αξιοπιστία
Ακόμη μία χρονιά αβεβαιότητας και αστάθειας θα είναι και το 2012, σύμφωνα με τους αναλυτές, με την ευρωπαϊκή οικονομία να βρίσκεται στα όρια της ύφεσης και την επενδυτική εμπιστοσύνη στα Τάρταρα.
Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ο ένας μετά τον άλλον, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για μία χρονιά μεγάλης δυστοκίας τόσο στις αγορές όσο και στην πραγματική οικονομία. Η ευρωζώνη περνά τις πύλες της ύφεσης αν δεν τις έχει περάσει ακόμη, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Άν η ευρωπαϊκοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν βοηθήσουν οποιοσδήποτε λάθος χειρισμός από του πολιτικούς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό σοκ στην οικονομία και τις αγορές, αναφέρει ο Stephen King της HSBC. Και δυστυχώς οι Ευρωπαίοι δείχνουν ανύμποροι να δράσουν άμεσα, προσθέτει προειδοποιώντας τους επενδυτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην προστασία του κεφαλαίου τους. Ακόμη και με την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στα ελλείμματα και στο χρέος εάν η οικονομία συρρικνώνεται, ανέφερε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της HSBC.
Ο King επισημαίνει και τα προβλήματα αξιοπιστίας που έχουν δημιουργηθεί. Αν και οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει σημαντικά βήματα για να σταματήσουν τη γιγάντωση των χρεών τους, ωστόσο οι επενδυτές πλέον δείχνουν απρόθυμοι να κατανοήσουν ότι έχει υπάρξει πρόοδος. Το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που είμασταν όταν είχε ξεσπάσει η κρίση, και το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει καμία αρνητική εξέλιξη.
Από τη μεριά του, ο Antonio Garcia Pascual της Barclays Capital επισημαίνει ότι η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει τη ρευστότητα στο σύστημα είναι πολύ σημαντική. Σε περιόδους που γίνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με τη σκληρή λιτότητα, η ενίσχυση της ρευστότητας είναι ευεργετική για την οικονομία. Οι πολιτικοί θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους να προωθήσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων, που κρίνοντας από την παράδοση του ΔΝΤ, συνήθως χρειάζονται πάνω από μία δεκαετία.
Η Goldman Sachs πάλι δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για την ευρωζώνη. Θεωρεί μάλιστα ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές κινήσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης κάτι όμως που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Για την Goldman θα πρέπει οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης να προωθήσουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αποπληθωρισμό των οικονομιών τους. Μάλιστα εκτιμά ότι ο αποπληθωρισμός για την Πορτογαλία πρέπει να φτάσει το 44%, για την Ελλάδα και την Ισπανία το 35% και για την Ιταλία το 20%. Κι για να επιτευχθούν αυτά τα ποσοστά θα χρειαστούν τουλαχιστον 20 έτη διαρκούς και σκληρής λιτότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης