Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα 5 διαγράμματα που αποδεικνύουν πως υπάρχει υπερβολική «φούσκα» στη Wall Street

tags :
Τα 5 διαγράμματα που αποδεικνύουν πως υπάρχει υπερβολική «φούσκα» στη Wall Street
Οι μεγαλύτεροι fund managers αυξάνουν τα μετρητά στο χαρτοφυλάκιό τους...
Τη στιγμή που ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές για επικείμενη διόρθωση στη Wall Street λόγω των υπερτιμημένων μετοχών, υπάρχουν ορισμένοι «αμετάπιστοι» που αναμένουν περαιτέρω άνοδο στους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες παγκοσμίως.
Ίσως τα παρακάτω πέντε διαγράμματα που επικαλείται ο ιστότοπος The Daily Reckoning, τους βάλουν σε σκέψεις...
1. Το πρώην μέλος του Κογκρέσου επί Reagan, David Stockman, αναφέρει πως έχει περάσει ένας ακόμη μήνας κατά τον οποίο ο αριθμός των θέσεων εργασίας «breadwinner» (αυτών που εργάζονται για να συντηρήσουν μία οικογένεια) παραμένει κάτω από τα είπεδα που ήταν επί εποχής Bill Clinton.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν 300.000 λιγότερες θέσεις εργασίας στο παραγωγικό κέντρο της οικονομίας των Η.Π.Α. από ό,τι στις αρχές του 2001.



«Αυτό υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο ήταν ακόμα χαμηλότερη από ό τι στην κορυφή πριν από την κρίση».
Τα παραπάνω ισοδυναμούν με μια κρίση οικονομικής στασιμότητας, η οποία αυξάνει το δημόσιο χρέος και απειλεί τη δημοσιονομική διακυβέρνηση.
Ο κ. Stockman συνοψίζει πως:
«Δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε μια υγιή οικονομία μόνο με το επιχείρημα ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 209.000 τον Ιούλιο ή ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε με ελάχιστο ποσοστό 1,9% το πρώτο εξάμηνο του έτους».

2. Ο αναλυτής της χρηματοπιστωτικής αγοράς, Lee Adler, τόνισε στα μέσα Ιουνίου ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο νηνεμίας πριν από την καταιγίδα, τονίζοντας πως η καταιγίδα θα ξεκινήσει όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. αρχίζει να συρρικνώνει τον τεράστιο ισολογισμό της --4,5 τρισ. δολαρίων!
«Ορισμένη από την αύξηση του χρέους που οδήγησε την οικονομία και τις “φούσκες” των περιουσιακών στοιχείων, έχει υποχωρήσει.
Με την ανακοίνωση της Fed ότι θα μειώσει τον ισολογισμό της, αυτό είναι πιθανό να αποτρέψει ακόμα περισσότερο κερδοσκοπικό δανεισμό.

Bank Loans

Η bull αγορά έχει οδηγήσει στην ελεύθερη και εύκολη πίστωση.
Η καταστολή αυτής της γραμμής τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μήνυμα για τη χρηματιστηριακή αγορά»...

3. Το περιθώριο χρέους λαμβάνει χώρα όταν οι επενδυτές προσφέρουν τίτλους στην μεσιτική εταιρεία τους προκειμένου να λάβουν δάνειο, ωστόσο η μέθοδος συσχετίζεται συχνά με βίαιες μεταβολές στην αγορά και καταστροφικές οικονομικές συνθήκες.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, το περιθώριο χρέους τον Ιούνιο έφτασε στο ασύλληπτο νούνερο των 539,1 δισ..
Αν και ο αριθμός αυτός είναι ελαφρά χαμηλότερος από τους δύο προηγούμενους μήνες, εξακολουθεί να 60% υψηλότερο από τα μέσα περιθώρια κέρδους που παρατηρήθηκαν το 2008.
Αυτή η προσέγγιση όσον αφορά τη χρησιμοποίηση των δανείων ως τίτλων για τη χρηματοδότηση των αγορών αυξάνει τον κίνδυνο.

Securities Market Credit 2017
Securities Market Credit 2008

4. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε πρόσφατα ότι η πιστωτική επέκταση της Κίνας βρίσκεται σε μια επικίνδυνη τροχιά, δημιουργώντας αυξανόμενους κινδύνους διαταραχής και έντονης επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η ραγδαία έντονη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια αντανακλά τόσο την αύξηση των πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία όσο και τις απαιτήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η αύξηση του μεγέθους, η πολυπλοκότητα και η διασύνδεση αυτών των ανοιγμάτων έχουν οδηγήσει σε έντονα αυξανόμενους κινδύνους.
Η έκρηξη του χρέους στην Κίνα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ξαφνικά μία ημέρα...

China's Debts Ballooning

5. Τέλος, ένα έτερο φαινόμενο είναι ότι οι μεγαλύτεροι fund managers αυξάνουν τα μετρητά στο χαρτοφυλάκιό τους...
Ο Warren Buffett, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του κόσμου και θεωρείται από πολλούς ως ο πιο επιτυχημένος επενδυτής εν ζωή, έχει στην κατοχή περίπου 100 δισεκ. δολάρια σε μετρητά.
Που είναι λοιπόν το κακό όταν έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη γη που έχει πολλά μετρητά;
«Αυτό μας λέει ότι ο Buffett ανησυχεί για τις αγορές με αποτέλεσμα να προσπαθεί να αυξήσει τη ρευστότητά του ενόψει μίας κατάρρεσης»...

Buffet Money Cash

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης