Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gartman (μεγαλοεπενδυτής): Ξέρουμε σίγουρα ότι δεν θα θέλαμε να είμαστε short στις μετοχές

Gartman (μεγαλοεπενδυτής): Ξέρουμε σίγουρα ότι δεν θα θέλαμε να είμαστε short στις μετοχές
Δεδομένου ότι ο δείκτης CNN Fear & Greed έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 20 μονάδων και κατόπιν κινήθηκε υψηλότερα 
Ακριβώς δύο εβδομάδες αφότου ο Dennis Gartman επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τη φήμη του απαισιόδοξου, προειδοποιώντας ότι «η bull market έχει τελειώσει», ο «γκουρού των εμπορευμάτων» δείχνει να το ξανασκέφτεται και, όπως έγραψε σε σημείωμά του προς το επενδυτικό κοινό, «δεν επιθυμεί πλέον να είναι short στις μετοχές».
Όπως σημειώνει ο Gartman, οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζουν να ενισχύονται, καθώς «επτά από τις δέκα αγορές που συνιστούν τον Διεθνή μας Δείκτη ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, δύο υποχώρησαν και μία τερμάτισε αμετάβλητη».
Έτσι, στο τέλος, εν όψει των σημερινών (25/8/2017) ομιλιών της προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Janet Yellen, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ, ECB), στο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole των ΗΠΑ, οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο ενισχύθηκαν κατά 0,25% στην ημέρα και 9,9% από την αρχή του 2017.
Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί, σύμφωνα με τον Gartman, ότι ο δείκτης CNN Fear & Greed, ο οποίος είχε πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 20 μονάδων στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε ένα επίπεδο που χαρακτηρίζεται ως «Extreme Fear», κινήθηκε υψηλότερα και τερμάτισε το προηγούμενο βράδυ στις 22 μονάδες.


«Ιστορικά, θα παίρναμε λανθασμένα την εντύπωση της κατοχής μετοχών όταν η αγορά είναι “εξαιρετικά φοβισμένη” και αν δεν ήταν η “Jackson Hole Friday” θα κάναμε ακριβώς αυτό.
Δηλαδή, θα ήμασταν ήπια long στις μετοχές σε κάποια μορφή.
Ωστόσο, θα ήμασταν οτιδήποτε άλλο εκτός από marginally long.
Δεν θα μπορούσαμε με την αγορά να εξακολουθεί να δείχνει πολύ ακριβή σε σχεδόν οποιοδήποτε τρόπο τιμολόγησής της.
Οι λόγοι τιμής προς κέρδη (P/Ε) δείχνουν υψηλές.
Οι δείκτες τιμής προς λογιστική αξία μετοχής (Price/book) δείχνουν υψηλοί.
Η χρήση του margin δείχνει υψηλή... και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε.
Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι ο δείκτης Fear & Greed έχει πέσει κάτω από το 20 και έχει κινηθεί υψηλότερα, γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι δεν θα θέλαμε να είμαστε short στις μετοχές.
Ως εκ τούτου, αυτό το βάζουμε στην άκρη, καθώς περιμένουμε την έκβαση του Jackson Hole», τονίζει ο Gartman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης