Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις - Οι τραπεζίτες έχουν απαράδεκτες απαιτήσεις οι οποίες θα πνίξουν εκ νέου την Ελλάδα μετά το 2020 - Σαρκοζί και Μέρκελ χάνουν την υπομονή τους! - Ο Λ. Παπαδήμος, δεν δείχνει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις - Οι τραπεζίτες έχουν απαράδεκτες απαιτήσεις οι οποίες θα πνίξουν εκ νέου την Ελλάδα μετά το 2020 - Σαρκοζί και Μέρκελ χάνουν την υπομονή τους! - Ο Λ. Παπαδήμος, δεν δείχνει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων
Με τίτλο «ο Ν. Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ απαιτούν αποφάσεις για την Ελλάδα», η εφημερίδα Le Monde δημοσιεύει ανταπόκριση των ειδικών απεσταλμένων στο Βερολίνο Frédéric Lemaitre και Arnaud Leparmentier, στην οποία επισημαίνει ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν μεταξύ της τρόικας και της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2011 δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Μέρκελ και Σαρκοζί χάνουν την υπομονή τους: θέλουν η Ελλάδα να υπογράψει συμφωνία με τους πιστωτές – τραπεζίτες για την ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων συνοδευόμενη από ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος απαίτησε να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ της τρόικα και της Ελλάδας, απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ο Νικολά Σαρκοζύ είχε συνομιλία τη Δευτέρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό όπως και λίγο νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελλάριος.
«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» δήλωσε χθες η ίδια διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα παραμένει ειδική περίπτωση», υπονοώντας δηλαδή ότι δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ενδεχομένως βρεθούν σε δυσκολία.
Η ελληνική συμφωνία που επετεύχθη τον Οκτώβριο του 2011 αφ’ότου η προηγούμενη του Ιουλίου ξεπεράστηκε από τα γεγονότα, δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή ενώ δεν έχει ακόμη ενισχυθεί, όπως προβλεπόταν, το ευρωπαϊκό Ταμείο διάσωσης. «Εάν ήσασταν ένας επενδυτής εκτός της ευρωζώνης θα λέγατε στον εαυτό σας ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι γελοίοι» δηλώνει ένας Γάλλος διαπραγματευτής.
Η ελληνική διαπραγμάτευση προσκρούει μεταξύ του ΔΝΤ, των ιδιωτικών τραπεζών και των Ελλήνων. «Οι τραπεζίτες έχουν απαράδεκτες απαιτήσεις οι οποίες θα πνίξουν εκ νέου την Ελλάδα μετά το 2020» παραπονιέται ένας διαπραγματευτής.
«Το ΔΝΤ εντείνει την πίεση. Επιχείρησε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία και να αυξήσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», δηλαδή να αυξήσει πέραν του προβλεπόμενου 50% την απομείωση επί του ελληνικού χρέους το οποίο διαθέτει, «προκειμένου να κληθεί να πληρώσει λιγότερα», εκφράζει με ανησυχία μία γαλλική πηγή.
Ο Νικολά Σαρκοζί θα δεχθεί αύριο στο Ελυζέ την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ύστερα από τη συνάντησή της με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στις πρωτεύουσες και στους θεσμούς, τονίζουν εξίσου τις ανεπάρκειες των Ελλήνων, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αργοί στην εφαρμογή των δεσμεύσεών τους: η δεξιά δεν θέλει αντιλαϊκά μέτρα, οι σοσιαλιστές αλληλοσκοτώνονται για τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, δεν δείχνει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.
«Ο Παπαδήμος είναι ένας τεχνοκράτης, ένας πρώην κεντρικός τραπεζίτης. Δυσκολεύεται όμως να είναι ο πολιτικός άνδρας ο οποίος θα διασώσει τη χώρα του» καταλήγει ένας διαπραγματευτής ο οποίος βλέπει τη στήριξη προς τον πρωθυπουργό να μειώνεται σταδιακά και ανησυχεί για μία ενδεχόμενη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.
Καταλήγοντας το δημοσίευμα αναφέρεται στις θέσεις Σαρκοζί-Μέρκελ σχετικά με τον αποκαλούμενο «φόρο Tobin» επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης