Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα χειρότερα για την Ευρωζώνη είναι μπροστά... αλλά θα επιβιώσει - Τι δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις για την επόμενη μέρα του ευρώ, που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο...

Τα χειρότερα για την Ευρωζώνη είναι μπροστά... αλλά θα επιβιώσει - Τι δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις για την επόμενη μέρα του ευρώ, που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο...
"Τα χειρότερα γα την Ευρωζώνη είναι μπροστά, αλλά θα επιβιώσει" όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Reuters.
"Τα χειρότερα για την Ευρωζώνη δεν έχουν έρθει ακόμη, αλλά η ένωση θα παραμείνει ανέπαφη - ως έχει - το 2012", συναινούν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters.
Μαλιστα, εστιάζοντας στην Ελλάδα, επισημαίνουν ότι αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, η Γαλλία δεν θα κατορθώσει να διατηρήσει την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ για την πιστοληπτική της ικανότητα. Μάλιστα, αρκετοί από τους οικονομολόγους εκτιμούν ότι η υποβάθμιση θα έρθει σε χρονικό ορίζοντα τριών μηνών.  
Σε σύνολο 64 οικονομολόγων, μόλις 10 εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη θα οδηγηθεί στην κατάρρευση εντός του 2012.
"Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ελλάδα. Η κατάσταση της οικονομίας της είναι εξαιρετικά θολή. Αλλά αν κάποιος συνεχίσει να υπογράφει τις επιταγές, η χώρα θα επιβιώσει", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο James Nixon της Societe Generale.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal, οι 48 από τους 50 συμμετέχοντες οικονομολόγους προβλέπουν ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη - ή προχωρά με βήμα γοργό - σε ύφεση.  
"Η Ευρωζώνη θα παραμείνει υπό πίεση για πολλά χρόνια ακόμη", αναφέρουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα οικονομολόγοι.

Xωρίς μεγαλύτερη δράση από την ΕΚΤ το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει, προειδοποιεί η Fitch - "Η κατάρρευση του ευρώ θα είναι κατακλυσμιαία"

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει περαιτέρω δράση προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του ευρωπαϊκού νομίσματος, η οποία θα είναι κατακλυσμιαία...
Τα ανωτέρω επισημαίνει σε νέα παρέμβασή του ο οίκος Fitch, μία μόλις μέρα μετά τα δυσμενή σχόλια για την Ελλάδα, την Ιταλία και σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Σε νέα παρέμβασή του ο D. Riley, επικεφαλής αναλυτής του οίκου Fitch συστήνει η ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα, προκειμένου να αποφευχθεί το μοιραίο.
"Χωρίς την Ιταλία δεν μπορεί να υπάρξει ευρώ και χωρίς μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΚΤ η σωτηρία του ευρώ είναι αδύνατη", τόνισε μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στο χείριστο σενάριο, εκείνο της κατάρρευσης του ευρώ, αν και τονίζει ότι δεν αποτελεί βασική παραδοχή της Fitch, προειδοποιεί ότι αν αυτό συμβεί θα έχει ολέθριες συνέπειες για το σύνολο της διεθνούς οικονομίας.

Η ΕΚΤ μπορεί να στηρίξει τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2012 - Παραμένουν όμως οι ανησυχίες για το 2013

"Η ΕΚΤ μπορεί να στηρίξει τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2012 - Παραμένουν όμως οι ανησυχίες για το 2013", αναφέρει ταυτόχρονα σε νέα έκθεσή του ο οίκος.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, "ο συνδυσμός των μακροπρόθεσμων προγραμμάτων χρηματοδότησης που παρέχει η ΕΚΤ και της συνεχιζόμενης διαδικασίας απομόχλευσης θα καταστήσουν ικανό το κλάδο να ανταπεξέλθει στα όποια εμπόδια ανακύψουν το 2012. Ωστόσο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες από το 2013 και πέρα παραμένουν σημαντική πηγή ανησυχίας, καθώς οι τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στα αδύναμα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να απογαλακτιστούν - απεξαρτηθούν από τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης