Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CaveKal (Marcuard): Τρεις λόγοι που θα πρέπει να μας ανησυχούν οι ευρωπαϊκές υποβαθμίσεις από τον S&P – Επενδυτικές ευκαιρίες τώρα σε Ασία και ΗΠΑ - HSBC: Περιμένουμε και την υποβάθμιση του EFSF

CaveKal (Marcuard): Τρεις λόγοι που θα πρέπει να μας ανησυχούν οι ευρωπαϊκές υποβαθμίσεις από τον S&P – Επενδυτικές ευκαιρίες τώρα σε Ασία και ΗΠΑ - HSBC: Περιμένουμε και την υποβάθμιση του EFSF
(upd)Σαν επενδυτικές ευκαιρίες βλέπει τις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ, η CaveKal, συμβουλευτική επενδυτική της Marcuard, στην τελευταία έκθεση της που επακολούθησε των υποβαθμίσεων στην Ευρώπη από τον οίκο Standard & Poor’s. Οι διεθνείς αγορές έχουν προεξοφλήσει τη δυσκολία επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης, ή ακόμη καλύτερα βλέπουν την Ευρώπη σαν πρόβλημα χωρίς, αναφέρει η επενδυτική.
Όπως επισημαίνεται από την εικόνα της αγοράς, και ιδιαιτέρως από τα γαλλικά spread, οι επενδυτές ήδη είχαν προεξοφλήσει ότι Γαλλία και Γερμανία δεν μπορεί να είχαν την ίδια αξιολόγηση. Την ίδια ώρα, το μοναδικό στήριγμα που υπήρχε ήταν οι κινήσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες με επιπλέον ρευστότητα.
Υπο αυτές τις συνθήκες, γιατί πρέπει να μας ανησυχεί η υποβάθμιση των ευρωπαϊκών χωρών από τον S&P;, αναρωτιέται η CaveKal. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό:
-Ο πρώτος λόγος είναι ότι λόγω του ότι η Γαλλία έχασε την άριστη αξιολόγηση της, τότε και ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, ο EFSF θα υποβαθμιστεί άμεσα. Η ζήτηση των ομολόγων του EFSF από μη ευρωπαίους επενδυτές (ήδη η ζήτηση από την Ασία στις δύο τελευταίες δημοπρασίες ήταν αναιμική), θα μειωθεί στο ελάχιστο. Επομένως ο στόχος του μηχανισμού να αποκαταστήσει τη ρευστότητα θα είναι δύσκολα επιτεύξιμος.  
-Ο δεύτερος λόγος είναι η πολιτική αβεβαιότητα που θα προκληθεί στη Γαλλία, ενόψει μάλιστα και των προεδρικών εκλογών. Ήδη το κλίμα για τον πρόεδρο Nicolas Sarkozy έχει επιδεινωθεί, ενώ ο αντίπαλος του Francois Hollande, έχει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ενώ σημαντικό ρεύμα αποκτούν και οι ακραίες τάσεις των Marine Le Pen και Francois Bayrou. Το πολιτικό ρίσκο στη Γαλλία αυξάνεται σημαντικά, το οποίο αν ενταχθεί στα υπόλοιπα προβλήματα της ευρωζώνης δεν διευκολύνει καμία αποτελεσματική λύση.
-Οι οίκοι αξιολόγησης τείνουν να ακολουθούν ο ένας τον άλλον. Από τη στιγμή που ο S&P προχώρησε σε υποβαθμίσεις δεν είναι διόλου απίθανο να κάνουν το ίδιο και η Moody’s και η Fitch. Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και το γεγονός του μεγάλου εύρους των αξιολογήσεων εντός μίας ενιαίας νομισματικής ένωσης, με το μέσο όρο να διαμορφώνεται μεταξύ Α+ και ΑΑ-.
Καμία έκπληξη δεν προκάλεσαν οι ευρωπαϊκές υποβαθμίσεις, σύμφωνα με την HSBC, η οποία μάλιστα αναμένει και την υποβάθμιση του μηχανισμού στήριξης, της EFSF, επισημαίνοντας ότι πριν βελτιωθούν τα πράγματα στην ευρωζώνη θα έχουν επιδεινωθεί πρώτα.
Η HSBC θεωρεί ότι δύο ακόμη λόγοι εντείνουν τις ανησυχίες για την Ευρώπη: Ο ένας είναι ότι η Ιταλία είναι μόλις τρεις βαθμίδες πριν χάσει την επενδυτική αξιολόγηση της (investment grade), ενώ ο άλλος είναι η διακοπή των συνομιλιών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

(www.marcuardheritage.com)

Disclaimer: This information may not be construed as advice and in particular not as investment, legal or tax advice. Depending on your particular circumstances you must obtain advice from your respective professional advisors. Investment involves risk. The value of investments may go down as well as up. Past performance is no guarantee for future performance. Investments in foreign currencies are subject to exchange rate fluctuations. Marcuard Cyprus Ltd is regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec) under License no 131/11.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης