Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η Ιταλία κινδυνεύει με πολιτική αναταραχή μετά τις εκλογές του 2018

tags :
Fitch: Η Ιταλία κινδυνεύει με πολιτική αναταραχή μετά τις εκλογές του 2018
Fitch: Η Ιταλία κινδυνεύει με πολιτική αναταραχή μετά τις εκλογές του 2018
Η δημιουργία σταθερής κυβέρνησης πλειοψηφίας στην Ιταλία θα εξακολουθήσει να είναι αρκετά δύσκολη διαδικασία μετά τις εκλογές του 2018 παρά τις πρόσφατες εκλογικές μεταρρυθμίσεις, τονίζει σε report της η Fitch Ratings.
Το πολιτικό χάσμα θα προκαλέσει σοβαρή αναταραχή στις προοπτικές οικονομικής μεταρρύθμισης.
Οι γενικές εκλογές στην Ιταλία (BBB/Stable) αναμένονται το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2018.
Η κατανομή των εδρών βάση των τελευταίων δημοσκοπήσεων αλλά των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών στη Σικελία θα καθιστούσε πολύ δύσκολη τη δημιουργία κυβέρνησης και το πιο πιθανό σενάριο είναι να δημιουργηθεί ένας δυνητικά ασταθής κυβερνητικός συνασπισμός.
Αυτό συμβαίνει παρά τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Ιταλίας, που ενθαρρύνει τα κόμματα να σχηματίσουν συμμαχίες πριν από τις εκλογές.
Κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται πολιτικούς υπολογισμούς και διαπραγματεύσεις σχετικά με τους υποψήφιους των κομμάτων αλλά και τις πολιτικές συμμαχίες που μπορούν να αλλάξουν για να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών.
Η κατάργηση των εδρών μπόνους εγείρει την προοπτική δημιουργίας ενός "κουτσού" κοινοβουλευτικού σώματος.
Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει αντικείμενο πολιτικών διαπραγματεύσεων, εφόσον οι δυνητικοί συνδυασμοί των κομμάτων που θα αποτελέσουν την επόμενη κυβέρνηση είναι απρόβλεπτοι.
Φαίνεται μάλλον απίθανο το σενάριο οι εκλογές να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση που είτε ευρωσκεπτικιστικών ή λαϊκιστών.
Το κίνημα Five Star Star δεν είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Lega Nord έχει "μαλακώσει" τη ρητορική κατά του ευρώ.
Ωστόσο, η ισχυρή υποστήριξη αυτών των κομμάτων τους δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουν την πολιτική ατζέντα.
Όπως και αλλού στην Ευρώπη, αυτό θα αυξήσει την πίεση για χαλάρωση των δημοσιονομικών πολιτικών.
Μια βασική πρόκληση για την επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα είναι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που οδήγησαν στην αύξηση της υποστήριξης για τέτοια κόμματα, όπως η υψηλή ανεργία και η μετανάστευση, διατηρώντας παράλληλα τη δέσμευση στην ευρωζώνη και ενδεχομένως οι προσπάθειες να θεσπιστούν μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Αν ένας κεντρώος κυβερνητικός συνασπισμός αποτύχει κατά τη διάρκεια του επόμενου κοινοβουλίου, τα λαϊκίστικα κόμματα ενδέχεται να έχουν ακόμα τη δυνατότητα να αποτελέσουν μέρος μιας κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης