Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America/Merrill Lynch και Barclays βλέπουν το PSI ανεπαρκές για το ελληνικό πρόβλημα – Τι εκτιμούν για τη συμμετοχή της ΕΚΤ και την ενεργοποίηση των CACs

Bank of America/Merrill Lynch και Barclays βλέπουν το PSI ανεπαρκές για το ελληνικό πρόβλημα – Τι εκτιμούν για τη συμμετοχή της ΕΚΤ και την ενεργοποίηση των CACs
Με την ελληνική κυβέρνηση και τους τραπεζίτες να τρέχουν για να προλάβουν το χρόνο μέσα στον οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν στους τελικούς όρους του PSI, οι αναλυτές εχουν αρχίσει να συγκλίνουν στο ότι το χρέος της χώρας είναι τόσο μεγάλο που είναι δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο ακόμη και με το haircut.
Τόσο η Barclays Capital όσο και η Bank of America Merrill Lynch έχουν αρχίσει να ανεβάζουν τους τόνους των αμφιβολιών για την προσπάθεια ελέγχου του ελληνικού χρέους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν εγείρει επιφυλακτική στάση για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος PSI (Private Sector Involvement).
Η Barclays θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις για χρέος στο 120% το 2012 είναι πολύ αισιόδοξη, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό το βάρος των κοινωνικοπολιτικών εντάσεων. Για να μπορέσει να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή η χώρα θα έπρεπε να εμφανίσει ανάπτυξη περίπου 3,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 4%, δηλαδή δύο ποσοστά που δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν.
Η BofA/ML από τη μεριά της θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει τελικά να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα ούτε το 2012. Τα επίπεδα της συμμετοχής είναι πολύ κρίσιμα για την επιτυχία του εγχειρήματος. Εάν ο διαπραγματεύσεις δεν προχωρήσουν σωστά, τότε στις 20 Μαρτίου η Ελλάδα πιθανόν να χρεοκοπήσει καθώς τότε έχει τη λήξη ομολόγων ύψους 14,4 δις. ευρώ, ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτά που πραγματικά θα διαθέτει στα ταμεία της μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Και η εκτίμηση της BofA είναι ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, αφού οι επενδυτές θα αναμένουν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους.
Ωστόσο, η Barclays επισημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στο PSI, εάν η ΕΚΤ συμμετείχε στο PSI. Με αυτόν τον τρόπο η εμπιστοσύνη στο σύστημα θα βελτιωνόταν, ενώ και οι πιθανότητες χρεοκοπίας θα αυξάνονταν. Με άλλα λόγια, η συμμετοχή της ΕΚΤ θα σήμαινε κούρεμα σε 50 δις. ευρω περίπου περισσότερα ομόλογα, από 206 δις. τώρα, ενισχύοντας τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος.
Τέλος, για το ζήτημα των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC), η BofA θεωρεί ότι δεν είναι μεγάλη η απειλή το ότι οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν ότι θα τις ενεργοποιήσουν. Σε περίπτωση που αποτύχουν να αποφύγουν μία υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρέους, haircut του PSI δεν θα είναι καλύτερη λύση από την ενεργοποίηση των CACs. Η Barclays θεωρεί όμως ότι οι CACs θα αποκαστήσει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, περίπου στο 95%, σε αντίθεση με το 70-80% του PSI. Σε κάθε περίπτωση οι ιδιώτες πιστωτές θα είναι αυτοί που θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης