Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Όχι η Ελλάδα δεν έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις… Εγκλωβισμένοι οι τραπεζίτες και η Ελλάδα – Μια λάθος κίνηση μπορεί να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα

Όχι η Ελλάδα δεν έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις… Εγκλωβισμένοι οι τραπεζίτες και η Ελλάδα – Μια λάθος κίνηση μπορεί να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αν και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, καθώς εάν οι ιδιώτες πιστωτές δεν δεχτούν το επιτόκιο και τους όρους που έχουν τεθεί τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά τότε θα αναγκαστούν να υποβληθούν σε αναγκαστικό haircut με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs).
Σύμφωνα με παλαιότερη ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Manmohan Singh, "Recovery Rates from Distressed Debt -Empicial Evidence from Chapter 11 Filings, International Litigation, and Recent Sovereign Debt Restructurings" - 2006), η χρεοκοπία της Ελλάδας θα δημιουργήσει σοβαρές πιέσεις σε όλη την αγορά ομολόγων της Ευρώπης, έχοντας δραματικές συνέπειες όχι μόνο για τις άλλες αδύναμες χώρες, αλλά ακόμη και για τον ίδιο τον πυρήνα της ευρωζώνης. Οι συνέπειες για την αγορά ομολόγων της Ευρώπης θα ήταν μνημιώδεις, αναφέρει το ΔΝΤ.
Από στρατηγικής σκοπιάς, οι αναλυτές θεωρούν ότι η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία 2 χρόνια, το σύνολο της ευρωζώνης έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την πρώτη της αναδιάρθρωση χρέους σε χώρα μέλος της. Ο λόγος είναι ότι μια κατά περίπτωση χρεοκοπία επιτρέπει την μετατροπή κρατικού χρέους χώρας μέλους σε μη εξασφαλισμένο χρέος, ροκανίζοντας ακόμη και τα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι τράπεζες θα προσπαθήσουν με διάφορα τεχνάσματα να μειώσουν την έκθεση τους, καθώς και να αναδιαρθρώσουν τους ισολογισμούς τους, μπαίνοντας σε έναν νέο φαύλο κύκλο κρίσης, αφού οι περισσότερες θα χρειαστούν βοήθεια από τις κυβερνήσεις. Αυτό προσπαθούν να αποφύγουν οι κυβερνήσεις, κάτι για το οποίο ακόμη δεν έχουν εξασφαλίσει.
Επίσης, η ελληνική χρεοκοπία θα έχει συνέπειες και για την ΕΚΤ, αλλά και για άλλες τράπεζες του κόσμου που έχουν εκδώσει CDS, τα οποία και θα πρέπει να πληρωθούν. Και οι δύο πλευρές, Ελλάδα και τραπεζίτες φαίνεται να έχουν εγκλωβιστεί στο δίλημμα του φυλακισμένου, και γνωρίζουν πολύ καλά ότι οποιαδήποτε άρνηση την ακατάλληλη στιγμή μπορεί να τινάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στον αέρα. Στο δίλημμα του φυλακισμένου έχουν εγκλωβιστεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να αναλάβουν το κόστος που τους αναλογεί, γιατί αυτό θα ωφελήσει όλες τις πλευρές. Ματαίως μία μειοψηφία σοβαρών ευρωπαίων πολιτικών, αλλά και οι ΗΠΑ, πιέζουν για την επίτευξη συνεννόησης υπενθυμίζοντας και τη διεθνή διάσταση της ευρωπαϊκής κρίσης.
Η έκβαση των διαπραγματεύσεων, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και στη διάσπαση της ευρωζώνης, αφού αμέσως η αδύναμη Ευρώπη θα διαθέτει ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης και ο πυρήνας άριστης διαβάθμισης. Μία τέτοια νομισματική ένωση δεν θα ήταν εφικτή, προκαλώντας τριγμούς και στο τέλος την διάσπαση της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την ανάλυση, η ακραία πολιτική που ακολουθείται μπορεί να οδηγήσει τον αναπτυγμένο κόσμο σε αυτοκτονία.
Σύμφωνα με τη Cleary Gottlieb Lee, η Ελλάδα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει «ρήτρες συλλογικής δράσης» σύμφωνα με τις οποίες αν το 75% ή 70% ή 60%  των πιστωτών συμφωνήσει στο κούρεμα, μπορεί να υποχρεωθεί το υπόλοιπο 25% έως 40%  να υπαχθεί στην ίδια συμφωνία. Αυτό θα σήμαινε ενδεχομένως πιστωτικό γεγονός.
Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι ορισμένες τράπεζες της Ευρώπης δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που επιφέρει σημαντικές κεφαλαιακές απώλειες, ενώ ταυτόχρονα πολλά ευρωπαϊκά hedge funds που κατέχουν μεγάλες θέσεις σε CDS σκόπιμα αγόρασαν το τελευταίο διάστημα ελληνικά ομόλογα με στόχο να μην συμμετάσχουν στο PSI και να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός που θα πυροδοτήσει την πληρωμή των CDS.  
Παράλληλα, εάν η ΕΚΤ εξακολουθήσει να παραμένει πιστή στη θέση της να μη συμμετάσχει στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, τότε οι συνέπειες για αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες -επίσης κατόχους ελληνικών ομολόγων- θα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που θα επιβάλλουν haircut στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν θα χρειαστούν τη στήριξη της ΕΚΤ, καθώς θα έχουν θέσει τα κεφάλαιά τους σε κίνδυνο.
Ετσι, ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι η ενεργοποίηση των CDS, αλλά η κατάσταση η οποία θα επικρατήσει στην αγορά ομολόγων, ειδικά εκείνων που θα χρήζουν ειδικής μεταχείρισης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην πραγματικότητα, θα υπάρξει κατάρρευση της ζήτησης για ομόλογα, καθώς οι επενδυτές δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν το ομόλογο που αγοράζουν θα είναι το ίδιο και την επόμενη ημέρα, ή θα έχει μεταμορφωθεί σε κάποιο "τέρας" που θα διαπραγματεύεται για μερικά σεντς έναντι του δολαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης