Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mauldin Economics: Διχασμένη η Ευρώπη για τη Ρωσία - Ο γερμανικός παράγοντας

Mauldin Economics: Διχασμένη η Ευρώπη για τη Ρωσία - Ο γερμανικός παράγοντας
Ουγγαρία και Βουλγαρία άσκησαν κριτική στην πολιτική που εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες απέναντι στη Μόσχα
Διχασμένη για τη στάση της απέναντι στη Ρωσία εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Mauldin Economics.
Την περασμένη εβδομάδα οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας άσκησαν κριτική στην πολιτική που εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες απέναντι στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς την σκληρή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεβαλε κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην επέμβαση στην Ουκρανία, ωστόσο Ουγγαρία και Βουλγαρία εξέφρσαν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη αντιρωσική στάση της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να αποτελέσει μια απειλή για την ασφάλεια, η οποία δεν θα ωφελήσει καμία χώρα.
Αυτή η διαφορετική οπτική απέναντι στη Ρωσία αποτελεί απλά το σύμπτωμα μια ευρύτερης πραγματικότητας: Ότι η Ευρώπη διχάζεται όλο και περισσότερο.
Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει πλέον μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στη Ρωσία όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η αδύναμη Ευρώπη ήταν εξαρτημένη από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της.
Σήμερα κάθε χώρα διαφυλάσσει τα δικά της συμφέροντα, τα οποία καθορίζονται από τη δική της γεωγραφική πραγματικότητα.

Χώρες εγκλωβισμένες μεταξύ  Δύσης και Ρωσίας

Όπως τονίζει η Mauldin Economics, στην περίπτωση της Ουγγαρίας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρέπει να είναι μέρος του δυτικού μπλοκ.
Η Ουγγαρία ήταν υπό σοβιετική κατοχή.
Αν και κατανοεί και εκτιμά την υποστήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, γνωρίζει ότι αυτή η υποστήριξη είναι τελικά ανεπαρκής για να την προστατεύσει από τις κοντινές απειλές.
 Οι ΗΠΑ είναι πολύ μακριά και, όπως είδαμε στη Γεωργία το 2008, οι ΗΠΑ ανησυχούν πρωτίστως για τα δικά τους συμφέροντα.
Στα ανατολικά της Ουγγαρίας βρίσκεται η Ουκρανία, ένα κράτος εγκλωβισμένο μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Η Ουγγαρία αντιτίθεται στους στενότερους δεσμούς της Ουκρανίας με τη Δύση.
Πράγματι, όταν οι διπλωμάτες μιλούν για τέτοια ένταξη με τη Δύση, η Ουγγαρία αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο ερώτημα:
Ποια είναι η σημασία της "ένταξης";
Αν σημαίνει απλώς να έχουμε περισσότερες διπλωματικές συναντήσεις, γιατί να διακινδυνεύσετε τις σχέσεις της με τη Ρωσία, όταν υπάρχει ελάχιστο όφελος;
Εάν η ένταξη σημαίνει μεγαλύτερη δυτική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία, αυτό θα ήταν ακόμη χειρότερο για την Ουγγαρία.
Η Ρωσία θα την θεωρούσε άμεση απειλή και θα ήταν πιο διατεθειμένη να επέμβει στρατιωτικά για να ανακτήσει το χαμένο χώρο, ενδεχομένως φέρνοντας μια ρωσική στρατιωτική δύναμη πιο κοντά στα σύνορα της Ουγγαρίας.
Τη Βουλγαρία, σε αντίθεση με την Ουγγαρία, τη χωρίζουν δύο χώρες από τη Ρωσία: η Ρουμανία και η Ουκρανία.
Αλλά η θέση της Βουλγαρίας στα Βαλκάνια την τοποθετεί στο ιστορικό πεδίο μάχης μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Η χώρα ήταν υπό οθωμανική κυριαρχία εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αν και ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1877 έως το 1878 έκανε τη Βουλγαρία αυτόνομη.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Βουλγαρία τάχθηκε στο πλευρό των Ναζί, ενώ μετά το τέλος του πολέμου έγινε δορυφόρος της Σοβιετικής Ένωσης και εντάχθηκε στην ΕΕ μόλις το 2007.
Αν και οι ισχυροί δεσμοί με τη Δύση έχουν τα οφέλη τους, η Βουλγαρία δεν μπορεί να υποθέσει ότι η Ευρώπη θα είναι πρόθυμη ή ικανή να την υπερασπιστεί είτε από την τουρκική είτε από τη ρωσική επιθετικότητα.
 Όπως και η Ουγγαρία, η Βουλγαρία δεν κερδίζει τίποτα από μια επιθετική στάση απέναντι στη Ρωσία.



Ο γερμανικός παράγοντας

Η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας, όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, ωστόσο το κίνητρό της είναι κυρίως οικονομικό, καθώς εισάγει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, εταιρείες από τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία, συμμετέχουν σε σημαντικά ενεργειακά projects με ρωσικές εταιρείες.
Σε αυτό το επίπεδο η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που προκύπτουν από τις εξαγωγές και δεν μπορεί να πιέσει, ωστόσο οι κυρώσεις που επιβάλλει η ΕΕ λόγω των ΗΠΑ, έχουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες και για τις ευρωπαϊκές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης