Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διχασμένοι οι επενδυτές για τα ομόλογα: Μπήκαμε σε bear αγορά ή πρόκειται για αγοραστική ευκαιρία;

Διχασμένοι οι επενδυτές για τα ομόλογα: Μπήκαμε σε bear αγορά ή πρόκειται για αγοραστική ευκαιρία;
Οι Bill Gross και Ray Dalio εκτιμούν ότι η αγορά ομολόγων βρίσκεται στα αρχικά στάδια της bear αγοράς 
Διχασμένη είναι η επενδυτική κοινότητα μετά το sell off που σημειώνεται στις αγορές τις τελευταίες μέρες.
Ειδικότερα, κάποιοι από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς επενδυτές πιστεύουν ότι η αγορά ομολόγων έχει μετατραπεί σε bear, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι έχει μετατραπεί σε μια από τις καλύτερες αγοραστικές ευκαιρίες των τελευταίων ετών.
Η Pimco, που είναι από τους μεγαλύτερους fund managers του κόσμου, είναι μεταξύ των επενδυτών που θεωρούν ότι η απόδοση του 3% για τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα είναι δύσκολο να αντισταθούν.
Άλλοι παίκτες, όπως ο Jeffrey Gundlach, βλέπουν ότι αναμένεται να έρθει μεγαλύτερη πίεση για πωλήσεις.
«Οι αποτιμήσεις έχουν αρχίσουν να δείχνουν πιο ενδιαφέροντες» είπε ο Dan Ivascyn της Pimco και πρόσθεσε «Βλέπουμε μια περαιτέρω αδυναμία στα επιτόκια, κυρίως κατά το πρώτο μισό του έτους.
Αλλά ακόμα βλέπουμε περιορισμένη ανοδική κίνηση για τις αποδόσεις από αυτά τα επίπεδα».
Τη Δευτέρα (5/2/2018), οι επενδυτές έσπευσαν στα αμερικανικά ομόλογα, καθώς ο S&P 500 και ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά περισσότερο από 4%.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έφτασε στο 2,71%, από το 2,82% που ήταν την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014.
Σύμφωνα με το Reuters, η πτήση προς τις ασφαλείς επενδύσεις μετριάστηκε στις αρχές της συνεδρίασης σήμερα (6/2/2018), με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να ανέρχεται σε 2,86%.
Ορισμένοι επενδυτές αναμένουν ότι η κίνηση θα είναι μακράς διαρκείας: Οι φόβοι για τον πληθωρισμό, τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα και η ανακοίνωση μεγαλύτερων δημοπρασιών του Δημοσίου έχουν και θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις αποδόσεις, λένε.
Στον αντίποδα, οι Bill Gross και Ray Dalio πιστεύουν ότι η αγορά ομολόγων είναι στα αρχικά στάδια της bear αγοράς.
ο Gundlach, διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine Capital, δήλωσε στο Reuters ότι «είναι δύσκολο να αγαπήσει τα ομόλογα ακόμη και στο 3% όταν αναμένεται αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ πάνω από το 7%».
Από την πλευρά του, ο Paul Ciana της Bank of America Merrill Lynch, θεωρεί ότι το επόμενο σημαντικό επίπεδο υποστήριξης για τα 10ετή ομόλογα είναι στο 2,95%, τον απλό κινητό μέσο όρο των 150 μηνών, όπου τελευταία φορά έφτασαν το 2007.
Μια διάσπαση πάνω από αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις αποδόσεις στο επόμενο τεστ στο 3,28% τον απλό κινητό μέσο όρων των 200 μηνών, που δεν έχει επιτευχθεί από το 1989.
Παράλληλα ο Richard Bernstein, διευθύνων σύμβουλος της Richard Bernstein Advisors, δήλωσε ότι θα είναι αγοραστής όταν η καμπύλη αποδόσεων αντιστραφεί.
Η καμπύλη αποδόσεων χρησιμοποιείται ως σήμα οικονομικής υγείας της οικονομίας.
Μια αντιστραμμένη καμπύλη, όταν οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις είναι υψηλότερες από τις μακροπρόθεσμες, θεωρείται κλασικός οιωνός της οικονομικής ύφεσης.
«Εάν είστε επενδυτής ομολόγων θα χάσετε πολύ περισσότερο ύπνο από τους επενδυτές στις μετοχές», δήλωσε ο Bernstein.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης