Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι 8 προϋποθέσεις για να είναι επιτυχημένο το PSI – Πρέπει να συμπεριληφθεί και η ΕΚΤ στο haircut των ελληνικών ομολόγων - Η δημιουργός των CDS προτρέπει να πληρωθούν τα ελληνικά CDS

JP Morgan: Οι 8 προϋποθέσεις για να είναι επιτυχημένο το PSI – Πρέπει να συμπεριληφθεί και η ΕΚΤ στο haircut των ελληνικών ομολόγων - Η δημιουργός των CDS προτρέπει να πληρωθούν τα ελληνικά CDS
Τους 8 όρους που θα πρέπει να καλυφθούν ώστε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να είναι επιτυχής και να μην δημιουργήσει ντόμινο δυσμενών συνεπειών που να θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει στη νέα 13σέλιδη έκθεση της η JP Morgan, υπό τον τίτλο «Limiting Contagion in a Greek Restructuring» (περιορισμένη μετάδοση της κρίσης από την ελληνική αναδιάρθρωση).
Σύμφωνα με την JP Morgan, αν και δεν υπάρχει καλή συνταγή για μία τέτοια διαδικασία, ωστόσο οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποδεχτούν κάποιες προϋποθέσεις, ώστε να μην βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να προσπαθούν να καλυφθούν από το domino effect.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική, θα πρέπει:
1.Η μείωση του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι τέτοια που να το οδηγεί σε βιώσιμα επίπεδα
2.Οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να αποδεχτούν τις δίκαιες απώλειες
3.Η ΕΚΤ να μην εμφανιστεί ως κύριος πιστωτής
4.Το ευρωσύστημα (ΕΚΤ και Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες) να αποδείξουν ότι είναι σωστά κεφαλαιοποιημένες
5.Οι πιστωτές να μην προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις ομολόγων
6.Το νομικό προηγούμενο να μην καταστρατηγηθεί
7.Τα CDS να αποδειχθούν σωστό εργαλείο προστασίας (Υπενθυμίζεται εδώ ότι η JP Morgan είναι η δημιουργός του χρηματοοικονομικού προϊόντος των CDS)
8.Να αποφευχθεί το απρόβλεπτο
Η βέλτιστη διαδρομή για το ελληνικό PSI είναι αυτή που προσφέρει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να περιοριστεί η μετάδοση της κρίσης της αγοράς. Σ’ αυτή τη διαδρομή θα πρέπει να διασφαλιστεί η συμμετοχή και της μειοψηφίας των πιστωτών μέσω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης, με την αυτόματη ενεργοποίηση των CDS. Μάλιστα, σύμφωνα με την JP Morgan θα πρέπει η ΕΚΤ να συμμετάσχει στη διαδικασία, ώστε να μοιραστεί το βάρος και να μην δοθεί η εντύπωση του ανώτερου πιστωτή.
Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι με πολλές επιλογές. Οι επιλογές αυτές θα κρίνουν και το αποτέλεσμα για το PSΙ και το κατά πόσο μπορεί τελικά να αλλάξει την κατάσταση.
Από τις επιλογές αυτές, η JP Morgan ξεχωρίζει τις εξής:
α) Να συνεχίσει να πληρώνει τους ομολογιούχους με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί
β) Να προχωρήσει στην εθελοντική συμφωνία αναδιάρθρωσης με την πλειοψηφία των ομολογιούχων, εξέλιξη που δεν αρκεί για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να θέσει σε βιώσιμη τροχιά το χρέος της
γ) Να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης με τη συμμετοχή όλων
δ) Να κηρύξει μορατόριουμ για την αναδιάρθρωση των ομολόγων μέσω της ελληνικής νομοθεσίας.
Με βάση τα οκτώ σημεία μας, πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι να ενεργοποιήσει τις ρήτρες, ώστε να συμμετάσχουν όλοι στην αναδιάρθρωση. Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει τους επενδυτές να συμμετάσχουν και να δεχτούν ένα αποτελεσματικό haircut.
Οι όροι που θα χρησιμοποιηθούν, πιστεύει η JP Morgan, θα πρέπει να είναι οι ίδιοι με εκείνους που χρησιμοποίησε το ιρλανδικό δημόσιο για το μη εξασφαλισμένο χρέος των τραπεζών. Αυτό ασφαλώς θα ενεργοποιούσε τα CDS, αλλά θα διασφάλιζε ότι οι ομολογιούχοι θα μπορούν να αποζημιωθούν μέσω των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου, καταλήγει η δημιουργός των CDS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης