Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Αναπάντητα ερωτήματα άφησε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής» - Πληθαίνουν οι φόβοι για την Πορτογαλία, αλλά και για ύφεση σε ολόκληρη την ευρωζώνη

«Αναπάντητα ερωτήματα άφησε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής» - Πληθαίνουν οι φόβοι για την Πορτογαλία, αλλά και για ύφεση σε ολόκληρη την ευρωζώνη
Παρά τη σημερινή άνοδο των αγορών που δείχνουν να επικροτούν τις χθεσινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέσα ενημέρωσης, ειδικά τα οικονομικά, εκφράζουν επιφυλάξεις, καθώς θεωρούν ότι «έμειναν πολλά αναπάντητα ερωτήματα» ιδίως σε ό,τι αφορά στη μετάδοση της κρίσης στην Πορτογαλία.
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Bloomberg τονίζουν ότι αυξάνονται δραματικά οι φόβοι για επέκταση της κρίσης στην Πορτογαλία, καθώς το ελληνικό ζήτημα παραμένει άλυτο.
Το Reuters μάλιστα εκτιμά ότι «η Πορτογαλία διολισθαίνει σε μια κατάσταση ανάλογη της Ελλάδας και θα πρέπει να λάβει δεύτερο πακέτο διάσωσης για να αποφύγει τη χρεοκοπία».
Το Bloomberg αναπαράγει τη χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «αν δεν ήμουν αισιόδοξος θα είχατε γίνει μάρτυρες της αυτοκτονίας μου πριν από δύο χρόνια».
Όμως οι αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες έφυγαν από τις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία προκειμένου να κλείσει η τρύπα του ελληνικού προϋπολογισμού».
Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» υπογραμμίζει ότι παρά την κατ' ιδίαν συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον γερμανό εκπρόσωπο στην ΕΚΤ Γιεργκ Ασμουσεν και άλλους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν δόθηκε απάντηση στο ζήτημα της συμμετοχής της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ευρώπη κατάφερε να υιοθετήσει ένα γερμανικής έμπνευσης «δημοσιονομικό σύμφωνο», όμως διαπιστώνουν ότι υπάρχουν πολλοί «αστερίσκοι» και εμπόδια ως προς την υλοποίησή του.
«Η Μέρκελ κατάφερε να περάσει τη γραμμή της με το Σύμφωνο αλλά με ποιο κόστος;» διερωτάται ο ανταποκριτής των ιρλανδικών «Times» στις Βρυξέλλες κάνοντας αναφορά στην Τσεχία, αλλά και σε ενδεχόμενες νέες διαφωνίες στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.
Ιδιαίτερα όμως η ένσταση που διατυπώθηκε από την τσεχική κυβέρνηση προκαλεί ανησυχία καθώς η χώρα μπορεί να μην ανήκει ακόμα στην ευρωζώνη αλλά συγκαταλέγεται στις υποψήφιες προς υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.
H γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» αναδεικνύει σε σχετικό δημοσίευμά της μια άλλη διάσταση της ευρωπαϊκής κρίσης που επισκιάζει το γεγονός ότι «η Αγκελα Μέρκελ κέρδισε χθες το στοίχημά της αποκομίζοντας συμφωνία των ευρωπαίων για μια πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και τη σχετική πρόβλεψη από τα εθνικά συντάγματα».
Όμως η εφημερίδα μιλά για τους φόβους γενικευμένης ύφεσης όπως έχει προειδοποιήσει και το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης