Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το μάθημα από τις προηγούμενες διορθώσεις στα χρηματιστήρια; - 200 μέρες πόνου

Το μάθημα από τις προηγούμενες διορθώσεις στα χρηματιστήρια; - 200 μέρες πόνου
Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 14% κατά τη διάρκεια πέντε παρόμοιων sell offs μετά το 2009
Αν και λίγοι θυμούνται πότε ήταν η τελευταία φορά που τα χρηματιστήρια υποχώρησαν τόσο πολύ, η αλήθεια είναι ότι έχουν σημειωθεί πέντε άλλες διορθώσεις σαν αυτή, ενώ χρειάστηκαν επτά μήνες για να ανακάμψουν οι μετοχές.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τρέχοντες απώλειες δεν αναμένεται να ξεπεραστούν πριν τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ακριβώς επειδή οι περίοδοι απωλειών είναι φυσιολογικές δεν σημαίνει ότι είναι ανώδυνες, κυρίως όταν το momentum των μετοχών οδηγεί χαμηλότερα.
Ωστόσο αποδεικνύεται στατιστικά πως είναι μη-ρεαλιστικό να περιμένει κάποιος ότι η ανάκαμψη της αγοράς είναι μια εύκολη υπόθεση.



«Είναι μια πολύ αγχωτική κατάσταση.
Είναι σαν να πηγαίνεις στο γυμναστήριο και να σηκώνεις βάρη ενώ απουσίαζες δύο χρόνια.
Ένα μέρος από αυτό είναι μια φυσιολογική ψυχολογική, συναισθηματική αντίδραση» επισημαίνει ο Michael Purves της Weeden & Co.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά το 2009, η μέση διόρθωση στις αμερικανικές μετοχές διήρκησε 200 μέρες και στοίχισε το 14% του S&P 500.
Αυτό σημαίνει ότι εάν αυτή η έληγε αυτή την εβδομάδα -κάτι που θεωρείται απίθανο- θα ήταν οι δεύτερη μικρότερη και δεύτερη πιο ρηχή από όλες.
Φαίνεται ακόμα χειρότερη λόγω του πόσο ασταθείς είναι οι αγορές μετά την τελευταία διόρθωση.
Σημειώνεται ότι ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,7% την Τρίτη (27/3/2018) χάνοντας περισσότερα από τα μισά κέρδη 2,7% των προηγούμενων ημερών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης