Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Cato Institute: Βήματα προς τα πίσω κάνουν οι ΗΠΑ - Ποια η γνώμη του κόσμου για τον Trump

Cato Institute: Βήματα προς τα πίσω κάνουν οι ΗΠΑ - Ποια η γνώμη του κόσμου για τον Trump
H επιρροή των ΗΠΑ στις άλλες χώρες έχει μειωθεί σημαντικά
Τη στιγμή που μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας με την επιβολή εκατέρωθεν δασμών κι ενώ ο Donald Trump έχει ήδη συμπληρώσει ένα έτος στο Λευκό Οίκο, ο Doug Bandow του Cato Institute κάνει λόγο για πτωτική πορεία της δημοτικότητας τόσο των ΗΠΑ όσο και του ίδιου του Donald Trump.
Μάλιστα, όπως τονίζει, η Αμερική δεν έχει πια την επιρροή που είχε στο παρελθόν.
«Οι ΗΠΑ υπό τον Trump κάνουν βήματα προς τα πίσω, χωρίς να φαίνεται κάποιο τέλος» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.
Όπως σχολιάζει «η Αμερική είναι η πιο ισχυρή χώρα στη γη: διαθέτει ισχυρή στρατιωτική δύναμη, τη μεγαλύτερη οικονομία και κυρίαρχο πολιτισμό.
Δεν είναι απαραίτητο όμως ότι όλα αυτά μεταφράζονται σε διεθνή σεβασμό ή δημοτικότητα».
Πράγματι, η προθυμία άλλων χωρών να εμπιστευτούν τις ΗΠΑ έχει περιοριστεί, κάτι που υπονομεύει την αμερικανική επιρροή.
Όσο καλύτερη είναι η εικόνα μιας χώρας, τόσο περισσότερες ξένες κυβερνήσεις είναι πιθανό να συνεργαστούν με την Ουάσιγκτον για την προώθηση κοινών στόχων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Pew Research Center για το 2016 και 2017, από τις 17 χώρες, μόνο τρεις (Ελλάδα, Ουγγαρία και Νιγηρία) παρουσίασαν μια ανοδική τάση για την Αμερική.
Όλες οι άλλες χώρες παρουσίασαν μείωση που σε κάποιες περιπτώσεις είναι δραματική: Αυστραλία (από 60 στο 48), Καναδάς (από 65 σε 43), Γαλλία (από 63 σε 46), Γερμανία (από 57 σε 35), Ινδία (από 56 σε 49), Ιταλία (από 72 σε 61), Ιαπωνία (από 72 σε 57), η Κένυα (από 63 σε 54), Ολλανδία (από 65 σε 37), Πολωνία (από 74 σε 73), Νότια Αφρική (από 60 σε 53) και το Ηνωμένο Βασίλειο (από 61 σε 50).
Εξάλλου, σύμφωνα με τη Gallup «η αποδυναμωμένη εικόνα για τις ΗΠΑ το 2017 αντικατοπτρίζει μεγάλες και διευρυμένες απώλειες στη δημοτικότητα και σχετικά μικρά κέρδη.
Από τις 134 χώρες, η δημοτικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης υποχώρησαν σημαντικά (10 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο) σε 65 χώρες μεταξύ των οποίων παλιοί σύμμαχοι και συνεργάτες των ΗΠΑ αλλά και επίδοξοι εταίροι των ΗΠΑ».
H πτώση σε ποσοστιαίες μονάδες στην Αμερική και την Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα δραματική (η μεγαλύτερη στην Πορτογαλία 51 μονάδων, ενώ ακολούθησε το Βέλγιο με 44 μονάδες).
Σύμφωνα με το Bandow από το Cato Institute, οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι η εικόνα της χώρας τους επιδεινώνεται και υποχωρεί.
Κατά κάποιο ειρωνικό τρόπο, η άποψή τους για το πώς οι άλλοι βλέπουν τη χώρα παρέμεινε σχετικά σταθερή με την πάροδο του χρόνου.
Οι κομματικές διαφορές, ωστόσο, ήταν δραματικές.
Σε μια δημοσκόπηση, οκτώ στους δέκα Ρεπουμπλικανούς δήλωσαν ότι η χώρα είχε μικρότερη δημοτικότητα υπό τον Obama.
Την ίδια στιγμή, το ίδιο πιστεύουν για τον Trump οι Δημοκρατικοί.

Το μέλλον του Trump

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, το καλύτερο που μπορεί να ειπωθεί για τον Trump είναι ότι πλέον μόνο ανοδικά μπορεί να κινηθεί.
Σε γενικές γραμμές, μια πλειοψηφία ξένων πολιτών τον θεωρεί ισχυρό ηγέτη, αλλά τον θεωρούν ακόμα περισσότερο αλαζόνα, επικίνδυνο και ανυπόφορο.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες χώρες αντιτίθεται στις πολιτικές που φέρουν την υπογραφή του, όμως η απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, το τείχος στο Μεξικό, η κατάργηση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, τη διακοπή συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και απαγόρευση εισόδου από ορισμένα μουσουλμανικά έθνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης