Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Έτοιμη να εκραγεί η «φούσκα» της τεχνολογίας – Η τρίτη μεγαλύτερη όλων των εποχών

BofA: Έτοιμη να εκραγεί η «φούσκα» της τεχνολογίας – Η τρίτη μεγαλύτερη όλων των εποχών
Υπερβολικά υψηλές αποτιμήσεις και χαμηλό επίπεδο ελέγχου καταστούν φούσκα την υψηλή τεχνολογία
Την πώληση μετοχών τεχνολογικών ομίλων συνιστά στους επενδυτές η Bank of America Merrill Lynch, η οποία σε report της εξηγεί και τις αιτίες για τις οποίες ο εν λόγω κλάδος κινήθηκε ισχυρά πτωτικά το τελευταίο διάστημα.
Ο Michael Harnett, αναλυτής του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου εκτιμά ότι θα σκάσει εκ νέου η φούσκα της υψηλής τεχνολογίας, με επικέντρωση στους ομίλους που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Όπως τονίζει «τα χαμηλότερα επιτόκια των τελευταίων 5.000 ετών έχουν ωθήσει τους επενδυτές στην ανάληψη υψηλού ρίσκου.
Υπάρχει η φούσκα του ηλεκτρονικού εμπορίου, στην οποία «συμμετέχουν» οι μετοχές των Amazon, Netflix Google, Twiter, eBay και Facebook, οι οποίες έχουν ενισχυθεί 617% από την τελευταία κρίση έως και σήμερα.
Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη φούσκα των τελευταίων 40 ετών».

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/bubble%20trouble%202.jpg

Με δεδομένα τα παραπάνω ο αναλυτής της BofA αναφέρεται στους 10 λόγους για τους οποίους οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους σε τεχνολογικές μετοχές εντός του 2018.
Πρόκειται για τους ακόλουθους:

1. Υπερβολικές αποδόσεις και «λαμπερές» αποτιμήσεις: Ο αμερικανικός τεχνολογικός κλάδος είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με ετήσια άνοδο 20%.
Εξαιρουμένων των τεχνολογικών μετοχών ο S&P 500 θα βρίσκονταν σήμερα στις 2.000 και όχι στις 2.600 μονάδες.

2. «Φουσκωμένες» αποτιμήσεις: Οι αμερικανικές μετοχές εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν ενισχυθεί 624% την τελευταία 7ετία.
Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη φούσκα των τελευταίων 40 ετών.

3. Υψηλές κεφαλαιοποιήσεις: Η κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού τεχνολογικού κλάδου έχει φθάσει στα 6,4 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας το ΑΕΠ της Ευρωζώνης που βρίσκεται στα πέντε τρισ. δολάρια.

4. Η «ύβρις» της κερδοφορίας: Οι τεχνολογικές εταιρείες και οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου αντιστοιχούν σχεδόν στο ¼ των κερδών ανά μετοχή των αμερικανικών αγορών.
Αυτό το επίπεδο είναι τουλάχιστον υπερβολικό και συχνά συνδέεται με το ζενίθ μίας φούσκας.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/S%26P%20sectors.jpg?itok=MjPjid1s

5. Πολιτική: Το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων γίνεται όλο και πιο έντονο, καθώς αυτοί που αναζητούν πληροφορίες στο Google αγγίζουν το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού σε διάστημα δύο ημερών.
Παράλληλα το 2017 υπήρξαν 1.579 επιθέσεις σε βάσεις δεδομένων, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν τα στοιχεία 179 εκατ. ανθρώπων.
Το γεγονός αυτό ώθησε τις αρχές ελέγχου σε ΗΠΑ και ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον φόρου 4% στα έσοδα των τεχνολογικών εταιρειών.

6. Μισθολογικές ανισότητες: Σύμφωνα με το ΔΝΤ η τεχνολογία ευθύνεται για το 50% των εισοδηματικών ανισοτήτων (ενώ η παγκοσμιοποίηση για ένα 25%).
Παράλληλα εκτιμάται ότι ο αριθμός των ρομπότ (σ.σ.: που θα αντικαταστήσουν «φυσικούς» εργαζόμενους) έως το 2020 θα φθάσει στα 3,1 εκατ. από ένα εκατ. που ήταν το 2010.

7. Η τεχνολογία διαθέτει πληθώρα ρευστότητας και έχει χαμηλή φορολόγηση: Οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες διαθέτουν μετρητά ύψους 740 δισ. δολαρίων εκτός ΗΠΑ (πρόκειται για ποσό μεγαλύτερο από το σύνολο των κεφαλαίων που διαθέτουν εκτός ΗΠΑ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι και φθάνει στα 510 δισ. δολάρια).
Ο φορολογικός συντελεστής για τις τεχνολογικές εταιρείες στις ΗΠΑ φθάνει στο 16,9%, δηλαδή είναι χαμηλότερος από το 19,3% που πληρώνουν οι υπόλοιπες εταιρείες που είναι εισηγμένες στον S&P 500.

8. Ο τεχνολογικός κλάδος είναι αυτός με τους λιγότερους ρυθμιστικούς κανόνες: Στις ΗΠΑ υπάρχουν 27.000 ρυθμιστικοί κανόνες για τον τεχνολογικό κλάδο.
Προκειμένου να υπάρξει σύγκριση σημειώνεται ότι για τη μεταποίηση υπάρχουν 215.000 κανόνες και για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο 128.000 κανόνες.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/tech%20regulations.jpg?itok=759rVdIv

9. Τεχνολογία και εμπόριο: Οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση εκτός ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις τους (58%).

10. «Occupy Silicon Valley»: Η καπνοβιομηχανία (1992),  ο χρηματοπιστωτικός κλάδος (2010), η βιοτεχνολογία (2015), δείχνουν τι μπορεί να συμβεί εάν επιβληθούν νέοι ρυθμιστικοί κανόνες σε έναν τομέα.
Εάν συνδυαστούν όλα τα παραπάνω σε έναν πίνακα, τότε καταλαβαίνει κάποιος ότι είναι ζήτημα χρόνου πριν σκάσει η φούσκα της τεχνολογίας.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/equity%20bubbles%20popped%20by%20regulations.jpg?itok=7cC-ZQK8

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης