Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Άσσος στο μανίκι του Trump «το χαρτί της Ταϊβάν» στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

tags :
Eurasia Group: Άσσος στο μανίκι του Trump «το χαρτί της Ταϊβάν» στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
Eurasia Group: Άσσος στο μανίκι του Trump «το χαρτί της Ταϊβάν» στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα 
Ακόμα κι αν υποχωρήσουν οι εμπορικές διαφωνίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ίσως έχουν ήδη βρει το επόμενο σημείο τριβής στη σχέση τους.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει «αναθερμάνει» τον τελευταίο καιρό τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Ταϊβάν, μέσω μιας σειράς  ενεργειών, όπως οι πωλήσεις όπλων, ο διορισμός του John Bolton - ο οποίος είχε υιοθετήσει μια ισχυρή στάση υπέρ της Ταϊβάν στο παρελθόν αλλά και την ενθάρρυνση επισκέψεων μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ταϊβάν.
Αυτό έχει εξαγριώσει το Πεκίνο, το οποίο διεκδικεί την Ταϊβάν σύμφωνα με μια πολιτική γνωστή ως «μία Κίνα».
Η Κίνα αντιτίθεται στο γεγονός άλλες χώρες να επιδιώκουν δεσμούς με την Ταϊβάν.
Το θέμα θα μπορούσε να επηρεάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, οι οποίες απειλούν να επιβάλλουν δασμούς η μία στα προϊόντα της άλλης.
Ο εμπορικός πόλεμος και η Ταϊβάν είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα, αλλά εάν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να αναπτύσσει στενότερους δεσμούς με την Ταϊβάν, θα μπορούσε να γίνει δύσκολο να αποσυνδεθούν αυτά τα δύο ζητήματα αναφέρει σε report του το Eurasia Group.
«Η νέα προσέγγιση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ταϊβάν θα περιπλέξει ουσιαστικά τους δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για μια συμφωνία για το εμπόριο», αναφέρει το Eurasia Group.
«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση στο Πεκίνο για το εάν οι ΗΠΑ ευελπιστούν να χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν ως μοχλό πίεσης για τα εμπορικά ζητήματα ή εάν πρόκειται για μια θεμελιωδώς διαφορετική προσέγγιση των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν», ανέφερε το Eurasia Group.
Το θέμα θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, διότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να χρειάζεται τη βοήθεια του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση του καθεστώτος της Πιονγκγιανγκ.

Bolton και Ταϊβάν

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε την άδεια που απαιτείται για τις αμερικανικές εταιρίες να πωλούν τεχνολογία στην Ταϊπέι που θα της επιτρέψει να κατασκευάσει τα δικά της υποβρύχια, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Ταϊβάν.
Το Πεκίνο αντιτίθεται στην κίνηση αυτή, απαιτώντας από τις ΗΠΑ «να σταματήσουν όλες οι μορφές στρατιωτικών δεσμών».
Ο Bolton, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται να αυξήσει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό της  Ταϊβάν Tsai Ing-wen.
Ο Bolton υποστηρίζει τη χρήση της «κάρτας της Ταϊβάν» κατά της Κίνας, αναβαθμίζοντας το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν, προσκαλώντας τον πρόεδρο της Ταϊβάν στις ΗΠΑ και τελικά αποκαθιστώντας την πλήρη διπλωματική αναγνώριση», ανέφεραν οι αναλυτές του Eurasia Group.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με λειτουργίες de facto πρεσβείας.
Η Ουάσινγκτον διέκοψε τις επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι το 1979, απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση των σχέσεων της Κίνα.
Το νέο γραφείο του Ινστιτούτου έχει προγραμματιστεί να ανοίξει αργότερα μέσα στο 2018 και ο Bolton σχεδιάζει να παρευρεθεί στην εκδήλωση.
Οι αναλυτές του Eurasia Group πιστεύουν ότι ο 69χρονος Bolton θα «χρησιμοποιήσει πιθανώς τη νέα του θέση για να βάλει την Ταϊβάν στην ατζέντα του Trump».
Εν τω μεταξύ, ο Randall Schriver, ο οποίος διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας για θέματα ασφάλειας στην Ασία και στον Ειρηνικό το 2017, αναμένεται να προωθήσει πιο διευρυμένους αμυντικούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων όπλων από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν, σύμφωνα με το Eurasia Group.

Ταξιδιωτικός νόμος

Ένας νόμος που υπέγραψε ο Trump τον Μάρτιο του 2018 σηματοδοτεί μια άλλη σημαντική εξέλιξη.
Ο ταξιδιωτικός νόμος της Ταϊβάν, ο οποίος τερμάτισε δεκαετίες περιορισμούς στις επίσημες μετακινήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ταϊβάν, προκάλεσε μια σκληρή απάντηση από την κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, η οποία ανέφερε ότι ο νόμος παραβιάζει «το πολιτικό υπόβαθρο της σχέσης Κίνας – ΗΠΑ».
Η Ουάσινγκτον έστειλε δυο αξιωματούχους στην Ταϊβάν λίγο αργότερα, με το βίντεο του Αναπληρωτή Βοηθού Γραμματέα Alex Wong από το γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών που συναντήθηκε με τον Tsai, δόθηκε στη δημοσιότητα όταν ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα, επισημαίνει το Eurasia Group.
Άλλες φιλικές χειρονομίες των ΗΠΑ περιλαμβάνουν το τηλεφώνημα του Trump τον Δεκέμβριο του 2016 με τον πρωθυπουργό της Ταϊβάν, Tsai,  
και την υπογραφή του νόμου για την εξουσιοδότηση εθνικής άμυνας στα τέλη του 2017, ο οποίος επιδιώκεις να αποκαταστήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ταϊβάν στη ναυτιλιακή συνεργασία και να καλέσει τη Ταϊπέι να συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Ο πρόεδρος Trump μπορεί να πιέσει στη συνέχεια για τη συμμετοχή της Ταϊβάν, στην επικείμενη συνάντηση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, του οργάνου λήψης αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Κίνα

Η Ταϊπέι είναι πιθανό να αυξήσει το κύμα της οργής του Πεκίνου, αν και η Κίνα αναμένεται ευρέως να συνεχίσει να επικρίνει άμεσα τις πολιτικές του Trump.
«Είτε πρόκειται για τον Ταξιδιωτικό νόμο για την Ταϊβάν, τη συμφωνία για τα υποβρύχια, είτε για τις φήμες για πωλήσεις όπλων, το Πεκίνο θα κατηγορήσει την Ταϊβάν και τον Tsai για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών» αναφέρει το Eurasia Group.
Βραχυπρόθεσμα, «το Πεκίνο θα ενισχύσει τον στρατιωτικό εκφοβισμό εναντίον της Ταϊβάν», προειδοποίησε ο Willy Lam, βοηθός καθηγητής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την περιφρούρηση της περιοχής με κινεζικά πλοίαη ή παιχνίδια πολέμου που αναπαρηστούν την εισβολή των Κινέζων στις ακτές της Ταϊβάν.
«Θα ληφθούν επίσης και άλλα μέτρα για την απομόνωση της Ταϊβάν διπλωματικά», συνέχισε ο Lam.
Το Πεκίνο, για παράδειγμα, επιδιώκει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Βατικανό, τον μοναδικό διπλωματικό σύμμαχο της Ταϊβάν στην Ευρώπη.
Εάν συμβεί αυτό, η ιταλική πόλη-κράτος θα πρέπει να σταματήσει να αναγνωρίζει την Ταϊβάν.
Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping θα μπορούσε επίσης να επιλέξει να στοχεύσει αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ταϊβάν.
«Το Πεκίνο θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα για να συμμορφωθούν με την πολιτική της Κίνας - η οποία  δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ξεχωριστή χώρα - με κίνδυνο να κλείσουν οι επιχειρήσεις τους ή να επιβληθούν πρόστιμα για μη συμμόρφωση με τον νέο νόμο περί ασφάλειας του κυβερνοχώρου» αναφέρει το Eurasia Group.
Το Πεκίνο επέβαλε παρόμοια τιμωρία στην εταιρία Marriott το 2018, αφού η αλυσίδα ξενοδοχείων ανέφερε το Χονγκ Κονγκ και το Θιβέτ ως αυτόνομες χώρες σε μια Online έρευνα του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης