Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Χωρίς τη συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI ο στόχος του 120% για το χρέος έως το 2020 δεν θα επιτευχθεί - Ο σχεδιασμός θα πέσει έξω

Societe Generale: Χωρίς τη συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI ο στόχος του 120% για το χρέος έως το 2020 δεν θα επιτευχθεί - Ο σχεδιασμός θα πέσει έξω
(upd)Διόλου ενθαρρυντικές δεν είναι οι νέες εκτιμήσεις της γαλλικής τράπεζας Societe Generale για την πορεία του ελληνικού χρέους, καθώς σε νέα έκθεση της ουσιαστικά αναιρεί τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το χρέος μετά την υλοποίηση του PSI θα φτάσει το 120% του ΑΕΠ το 2020.
Σύμφωνα με τους Γάλλους αναλυτές, για να μπορέσει αυτός ο στόχος να επιτευχθεί θα πρέπει στο PSI να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό θα πρέπει να συμβεί καθώς τόσο η συνεχιζόμενη ύφεση όσο και οι παραλείψεις σε ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, δεν έχουν επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει πιστή στους στόχους της.
Η SocGen θεωρεί ότι είναι στο χέρι της ΕΚΤ να βοηθήσει το πρόγραμμα να είναι επιτυχημένο, καθώς πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ή θα πρέπει οι ιδιώτες να δεχτούν πολύ μεγαλύτερο haircut από αυτό που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου, εξέλιξη μάλλον απραγματοποίητη καθώς τα προβλήματα θα γιγαντωθούν, ή η ΕΚΤ θα πρέπει να συμμετάσχει με κάποιον τρόπο που να μην επηρεαστεί σημαντικά ο ισολογισμός της. Τη ίδια στιγμή, η Societe σημειώνει ότι το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο PSI μπορεί να διασφαλισθεί με τα CACs. Όπως επισημαίνει, εάν η συμμετοχή είναι χαμηλή, η ΕΚΤ δεν θα θέλει να λάβει μέρος στην όλη διαδικασία.
H έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που εκπόνησε τον περασμένο Οκτώβριο το ΔΝΤ, κατέληξε στο ότι το χρέος της χώρας θα επιστρέψει στο 120% του ΑΕΠ το 2020 αν όμως συμπεριληφθεί και το haircut της τάξης του 50%. Ωστόσο, έκτοτε οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται πολύ κάτω από αυτές του ΔΝΤ, δηλαδή ύφεση 4,1% το 2012 και ανάπτυξη 0,4% το 2013, σε σύγκριση με το -3% και 0,3% αντίστοιχα που δίνει το ΔΝΤ. Εάν μπουν αυτές οι εκτιμήσεις στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τότε η Societe Generele καταλήγει ότι το χρέος/ΑΕΠ της Ελλάδας το 2020 θα βρεθεί στο 125%. Για να βελτιωθεί θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο PSI, της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Και αυτό ίσως και να ταιριάζει με την ιδεά της παράδοσης των κερδών από την πλευρά της ΕΚΤ σε ότι αφορά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχει αγοράσει.

Gurria (OOΣΑ): Να συμμετάσχει και η ΕΚΤ στο ελληνικό PSI+ - Tώρα είναι η ώρα να κλείσει η συμφωνία

Yπέρ της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI+) τάσσεται και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, A. Gurria.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, το PSI+ πρέπει να περιλαμβάνει και τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της ΕΚΤ. "Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποτιμήσει τα ελληνικά ομόλογα σε αγοραία τιμή", τονίζει ο Gurria, προσθέτοντας πως "τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI+".
"Ένδειξη ότι το PSI+ αποτυγχάνει δεν βοηθά κανέναν. Θα είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση, αν η διαδικασία δεν αποδώσει καρπούς", τονίζει ο ίδιος.
Εστιάζοντας στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, ο Gurria επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την ανάγκη ενίσχυσης της δύναμης πυρός των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης στο 1 τρις ευρώ.
Κληθείς να σχολιάσει το νέο χτύπημα του οίκου Moody's στην Ευρώπη, δηλώνει πως είναι μια κίνηση που τον βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης