Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Ελλάδα θα μπει σε τάξη ή είναι πολύ αργά; Οι πέντε πυλώνες στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί η μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας - Τι υποστηρίζει το CNN

H Ελλάδα θα μπει σε τάξη ή είναι πολύ αργά; Οι πέντε πυλώνες στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί η μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας - Τι υποστηρίζει το CNN
Και να ‘ταν μόνο το χρέος… Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι πολλά παραπάνω. Το ζητούμενο πλέον είναι η άμεση προσπάθεια προς το άνοιγμα των αγορών μια χώρας… Πρόκειται για ένα πείραμα το οποίο καμία χώρα δεν έχει εφαρμόσει εδώ και δεκαετίες…
Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προστάζει η Τρόικα δια μέσου της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν θα σώσουν τη χώρα μόνο από τη χρεοκοπία. Όπως διαπιστώνεται σε δημοσίευμα του CNN, πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια της Ελλάδας να κινηθεί προς την ευημερία και την ανάπτυξη, ανάπτυξη υπό όρους οι οποίοι αποτελούν «όνειρο θερινής νυκτός» για την οικονομία της, η οποία έχει βυθιστεί στον πληθωρισμό και τη μη ανταγωνιστική αγορά της.
Σύμφωνα με τον κειμενογράφο, το πρωτεύον πρόβλημα της Ελλάδας είναι η εξάρτησή της από την εγχώρια κατανάλωση. Το μοντέλο αυτό λειτούργησε την επταετία που διαδέχθηκε την είσοδό μας στο ευρώ. Ωστόσο, η έκρηξη της εγχωρίας ζήτησης, οδήγησε στην αύξηση του μισθολογικού κόστους, καθιστώντας τις ελληνικές εξαγωγές μη ανταγωνιστικές. Παράλληλα, τα εγχωρίως παραγόμενα τεχνολογικά μέσα δεν μπορούσαν να συναγωνιστούν τις χαμηλές τιμές των γερμανικών ή ολλανδικών εισαγωγών. Συν τοις άλλοις η Ελλάδα δεν προσπάθησε ποτέ αρκετά να καταπολεμήσει τα μονοπώλια στον τουρισμό της…
Οι παραπάνω προκείμενες συνθέτουν το «αυτοκαταστροφικό» προφίλ της ελληνικής οικονομίας μέχρι την ανάδυση της κρίσης.
Το δημοσίευμα του CNN πραγματεύεται τους 5 προβληματικούς πυλώνες γύρω από τους οποίους θα πρέπει να προβληματιστεί η ελληνική ανάκαμψη.

Όπως τους εξετάζει ο Shawn Tully, συντάκτης του κειμένου, πρόκειται για τους εξής:

1.    Τουρισμός

Τα πανέμορφα νησιά της Ελλάδας και τα αρχαιολογικά μνημεία της μπορούν να της χαρίσουν τον τίτλο της βασίλισσας του τουρισμού. Ωστόσο, οι περιοριστικοί ελληνικοί νόμοι έχουν αποτρέψει πολλές φίρμες στον χώρο από το να επενδύσουν στην θάλασσα μας.
Πιο αναλυτικά, για δεκαετίες η νομοθεσία επέβαλλε στις ξένες βιομηχανίες τουρισμού να προσλαμβάνουν Έλληνες ως ναυτικό προσωπικό και να αποβιβάζουν σε ελληνικά λιμάνια, γεγονός το οποίο υπέσκαπτε με τη σειρά του την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Έτσι, οι τουριστικές βιομηχανίες επέλεγαν να ανταμείβουν την Τουρκία ή το Ισραήλ.
Μετά Τρόικας έγινε προσπάθεια για να αλλάξει το σκηνικό, αλλά ως γνωστόν στην εφαρμογή απέτυχε…

2.    Ο κλάδος των μεταφορών
«Μέσα σε 40 χρόνια το διεθνές εμπόριο της Ελλάδας έχει τριπλασιαστεί, αλλά τα φορτηγά της έχουν παγώσει», τονίζει η Μιράντα Ξαφά, κορυφαία Ελληνίδα οικονομολόγος.
Ως αποτέλεσμα οι παροχές είναι μειωμένες, λόγω του προβλήματος των μεταφορών, και οι εργοστασιάρχες/βιομήχανοι/έμποροι πρέπει να πληρώνουν περισσότερα μεταφορικά εντός Ελλάδας παρά στο εξωτερικό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα προμηθεύεται κουνουπίδια από το Βέλγιο, καθώς κοστίζει πιο φθηνά από την εγχώρια μεταφορά του λαχανικού. Παράλληλα, πιο φθηνά κοστίζει να μεταφέρεις τα έπιπλά σου από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα με Βέλγο μεταφορέα, παρά στο διπλανό σπίτι με ελληνική μεταφορική.

3.    Η φαρμακοβιομηχανία
Για αρκετές δεκαετίες, η ελληνική οικονομία έβριθε από έλεγχους τιμών και πρακτικές προστατευτισμού, που σκότωναν κάθε προσπάθεια ελευθερίας της αγοράς, με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα.
«Τα κίνητρα για υπερ-συνταγογράφηση στη χώρα ήταν ισχυρά», εξηγεί η κ., Ξαφά. «Αυτό με τη σειρά του δικαιολογεί το γιατί Ελλάδα έχει το υψηλότερο επίπεδο της κατά κεφαλήν φαρμακευτικής κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπληρώνει.

4.    Η σωστή «εκμετάλλευση» των τουριστικών θέρετρων
Για τους λάτρεις της Ελλάδας, αποτελεί μυστήριο πράγματι το γιατί η χώρα δεν αποτελεί προορισμό για τα γεράματα σε κλίμακα ανάλογη της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας.
Για άλλη μια φορά η νομοθεσία έχει βάλει το χεράκι της, πνίγοντας την αγορά. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η Φλόριντα της Ευρώπης. Όχι με την έννοια της αυθαίρετης εκμετάλλευσης του χώρου εκτός σχεδίου πόλεως. Αλλά ούτε και στο άλλο άκρο.
Η νομοθεσία ορίζει ότι εκτός σχεδίου οι βίλες και τα σπίτια θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα γύρω από ένα μεγάλο ξενοδοχείο, λειτουργώντας καταπιεστικά για ακόμη μια φορά. Δεν είναι τυχαίο το ότι η χώρα για παράδειγμα δεν έχει μεγάλα γήπεδα γκολφ ή χώρους αναψυχής για τουρίστες συνταξιούχους.

5.    Η αγορά εργασίας
Τα εργασιακά μέτρα τα οποία γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν μέσα στο μήνα είναι πιο σημαντικά παρά ποτέ. Στο παρελθόν, τίποτα δεν παρεμπόδιζε την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα πιο πολύ από το πολυεπίπεδο σύστημα για τον καθορισμό των μισθών. Μέχρι πρόσφατα, η κυβέρνηση και τα συνδικάτα διαπραγματεύονταν τον κατώτατο μισθό, ζητώντας αύξηση 5%, γεγονός που θα πυροδοτούσε περαιτέρω τον πληθωρισμό, καθώς μέσω της ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης και της ζήτησης εκτινάσσονταν οι τιμές των προϊόντων σε μη ανταγωνιστικό επίπεδο.
Σήμερα, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα η ανεργία έχει φτάσει το 21% οι μισθοί συνεχίζουν να είναι υψηλοί. Μάλιστα, τον Ιούλιο όλοι προσανατολίζονταν σε αύξηση 2,5%.
Ωστόσο, τα «όνειρα» αυτά τελείωσαν… Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και 32% για τους εργαζόμενους κάτω των 24 ετών.
«Επιτέλους η Ελλάδα σπάει τον φαύλο κύκλο και η αγορά εργασίας θα μπορέσει να γίνει πιο αποδοτική», τονίζει ο Μιχάλης Μασουράκης, Διευθυντής Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Ίσως τελικά χρειαστεί η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, μπροστά στις θυσίες που απαιτούνται για να μείνει εντός ευρωζώνης. Το θετικό όμως είναι ότι μετά από 2 χρόνια κρίσης έχει αρχίσει να μπαίνει σε μια σειρά.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι μπορεί πλέον να είναι πολύ αργά….


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης