Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αυξάνεται το δημοσιονομικό ρίσκο στην Ιταλία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

Fitch: Αυξάνεται το δημοσιονομικό ρίσκο στην Ιταλία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης
Μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών στην ιταλική οικονομία
Σημαντικό κίνδυνος για το πιστωτικό προφίλ της Ιταλίας δημιουργεί η συμφωνία μεταξύ δύο λαϊκίστικων κομμάτων της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, τονίζει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Ο βαθμός στον οποίο αυτοί οι κίνδυνοι θα μετατραπούν σε ασθενέστερες πιστωτικές μετρήσεις είναι αβέβαιο και θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.
Περισσότεροι από δύο μήνες μετά τις ς γενικές εκλογές της Ιταλίας, το αντί-συστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και το δεξιό ευρωσκεπτικό κόμμα Λέγκα του Βορρά, συμφώνησαν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα την περασμένη εβδομάδα.
Ο πολιτικός κίνδυνος ήταν ένας βασικός παράγοντας στην υποβάθμιση της Ιταλίας στο «ΒΒΒ» / Σταθερό τον Απρίλιο του 2017 και σημειώσαμε την αυξανόμενη επιρροή του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού,
Η πλήρης εφαρμογή των βασικών δημοσιονομικών δεσμεύσεων, ιδίως του καθολικού βασικού εισοδήματος, του διπλού «ενιαίου φόρου» και των αλλαγών στην ηλικία συνταξιοδότησης, θα αυξήσει σημαντικά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από 2,3% του ΑΕΠ πέρυσι.
Τα προτεινόμενα μέτρα αύξησης των εσόδων, για παράδειγμα όσον αφορά τη φορολογική συμμόρφωση και τις αμνηστίες, δεν αντισταθμίζουν αυτές τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμα είναι ασυμβίβαστο με τον επιδιωκόμενο στόχο της κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο χρέος, κατά την άποψή μας.
Επομένως, αναμένουμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του επόμενου έτους θα είναι υψηλότερο από το 2% του ΑΕΠ που προβλέψαμε στην αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Μαρτίου 2018.
Το εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το οποίο ανέρχεται στο 131,8% του ΑΕΠ στα τέλη του 2017, αποτελεί βασικό περιορισμό των αξιολογήσεων.
Ωστόσο, ο βαθμός της περαιτέρω δημοσιονομικής χαλάρωσης είναι αβέβαιος και θα καταστεί σαφέστερος κατά την έκδοση του σχεδίου προϋπολογισμού 2019 μέχρι τον Οκτώβριο.
Σε γενικές γραμμές, οι πολιτικές που προτείνουν τα δύο κόμματα ενδέχεται να καθυστερήσουν, να υποχωρηθούν ή να μην εφαρμοστούν, ανάλογα με διάφορους παράγοντες.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται η πολιτική συνοχή του μη δοκιμασμένου συνασπισμού M5S / Lega, διορισμούς σε κυριότερες κυβερνητικές θέσεις, τον συνταγματικό ρόλο του προέδρου και εάν παρεμβαίνει για να υποστηρίξει τη συμμόρφωση με τις συνθήκες και τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, καθώς και πιθανούς περιορισμούς της αγοράς για δανεισμό για τη χρηματοδότηση των αναλήψεων υποχρεώσεων.
Ο εκσυγχρονισμός των πολιτικών κατά του ευρώ στην τελική έκδοση του προγράμματος και τα νομικά και πολιτικά εμπόδια στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα ή την ΕΕ υποστηρίζουν την άποψή μας ότι η έξοδος της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά απίθανη.
Ωστόσο, η παρουσία τέτοιων πολιτικών στο προηγούμενο σχέδιο υπογραμμίζει την αντιπαλότητα του M5S και της Lega έναντι του ευρώ και την προθυμία τους να αποτρέψουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Η στάση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο τόσο της περαιτέρω αύξησης του δημόσιου χρέους όσο και της αποσταθεροποιητικής αντίδρασης των οικονομικών παραγόντων και των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Η πολιτική αβεβαιότητα τους τελευταίους μήνες δεν είχε σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, ενώ τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% το α 'τρίμηνο του 2008 και οι επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη μετριάστηκαν από τη μείωση των κινδύνων του συστημικού τραπεζικού τομέα και την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το τελευταίο έτος.
Ωστόσο, οι προτάσεις προγραμμάτων για να καταστήσουν δυσκολότερη την επιβολή εγγύησης έναντι των δανειοληπτών θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτήν την πρόοδο, βλάπτοντας την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας.
Η πρόθεση του προγράμματος να "αναθεωρήσει ριζικά" τους κανόνες για τη δέσμευση των τραπεζών θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόσθετη πηγή εντάσεων με την ΕΕ και θα μπορούσε να διαταράξει τις προσπάθειες των ιταλικών τραπεζών να δημιουργήσουν δευτερεύοντα και μη προτιμησιακά ανώτατα οριακά χρέη για να ανταποκριθούν στις κανονιστικές απαιτήσεις, οικονομική σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης