Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Προσοχή... Κρίσιμης σημασίας το ύψος του ταμειακού «μαξιλαριού» της Ελλάδας

tags :
Citigroup: Προσοχή... Κρίσιμης σημασίας το ύψος του ταμειακού «μαξιλαριού» της Ελλάδας
Το cash buffer θα είναι αυτό που θα δείξει το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να διευκολυνθεί στην πρόσβασή της στις αγορές
Δεδομένου του ότι οι προσδοκίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι μικρές στο σημερινό Eurogroup, το βασικό σημείο που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές είναι το ύψος του ταμειακού μαξιλαριού» που θα παράσχουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα.
Αυτό αναφέρει στο ημερήσιο σχόλιό της η Citigroup, επισημαίνοντας ότι το cash buffer θα είναι αυτό που θα δείξει το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να διευκολυνθεί στην πρόσβασή της στις αγορές.
Υπενθυμίζεται εδώότι η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε όλες τις εκκρεμούσες ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης δανείου.
Η εκταμίευση θα καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους "συν ένα ποσό που θα συμβάλει στη δημιουργία ενός αποθέματος μετρητών", αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.
Η συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα πρόκειται να προωθήσει το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, ενδεχομένως να συμφωνήσει στο πλαίσιο εποπτείας μετά τη διάσωση και στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Όσον αφορά την παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος, κάθε τρεις μήνες θα μεταβαίνει αντιπροσωπεία στην Αθήνα για να παρακολουθήσει εάν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται, καθώς και την κατάσταση των οικονομικών.
Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα περιλαμβάνουν πιθανώς την επιστροφή των κερδών ANFA και την κατάργηση ενός αρχικά συμφωνημένου επιτοκίου στα δάνεια του EFSF.
Παραμένει αβέβαιο κατά πόσον θα συμφωνηθούν πρόσθετα μέτρα σχετικά με την παράταση των προθεσμιών λήξης, καταλήγει η Citigroup.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Δύσπιστος για την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ο Ebrahim Rahbari, αναλυτής της Citigroup    

ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο οι προοπτικές περιορίζονται από το ατυχές «timing», υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Ebrahim Rahbari, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός για τη δημιουργία του όρου «Grexit».
Μιλώντας -στο «Marketwatch»- από το περιθώριο του «7th Greek Investment Forum», την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, ο οικονομολόγος υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας έρχεται σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία όσο και η οικονομία της Ευρωζώνης, επιβραδύνονται.
«Η ελληνική οικονομία πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Είναι δυστυχές ότι αυτό συμβαίνει στον τελευταίο κύκλο ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την Ελλάδα, έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ακόμη και αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν εντός του 2018.
«Δεν υφίσταται θέμα Grexit.
Βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι επ’ αόριστον, πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν.
Ωστόσο, το Grexit δεν αποτελεί θέμα συζήτησης, αυτό είναι ένα από τα θετικά», συμπλήρωσε.
Στην πιο πρόσφατη ανάλυσή της για την Ελλάδα, στις 18 Ιουνίου 2018, η Citigroup αναφέρθηκε στο Σκοπιανό, παρουσιάζοντας ως “νίκη Τσίπρα” στα “μάτια της ΕΕ” τη συμφωνία για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο υπέρ της Ελλάδας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα συμφωνηθούν αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ειδικότερα, στο note της, η Citigroup σχολιάζει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επέζησε της ψηφοφορίας εμπιστοσύνης, καθώς 153 βουλευτές (145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 8 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων) την καταψήφισαν.
Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε την πρόταση μομφής την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία που έφερε ο πρωθυπουργός Τσίπρας με τη γείτονα χώρα της πρώην πΓΔΜ δεν είχε δημοκρατική νομιμότητα.
Και μπορεί οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να ήταν ενάντια στη συμφωνία, αλλά δεν απέσυραν την υποστήριξή τους από την κυβέρνηση.
Η συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή επιλύει μια διαρκή διαμάχη δεκαετιών για το όνομα της γειτονικής χώρας, με το νέο όνομα να είναι "Βόρεια Μακεδονία".
Το δημοψήφισμα και η συνταγματική μεταρρύθμιση στη πΓΔΜ είναι τα πρώτα βήματα πριν την επικύρωση από τα δύο εθνικά κοινοβούλια.
Η συμφωνία, εάν τελικά εγκριθεί, θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να διαπραγματευτεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η διαφωνία του ονόματος της ΠΓΔΜ είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας, και η συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να μην το ξαναφηφίσουν.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τσίπρας κατόρθωσε να διατηρήσει το συνασπισμό μαζί.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η συμφωνία αποτελεί μια πολιτική νίκη στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινότητας, κάτι που θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο υπέρ της Ελλάδας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα συμφωνηθούν αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση της Eurogroup, καταλήγει η Citigroup.

Στο 1,5%-2% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2018-2019

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, με βραδύτερο όμως ρυθμό, λαμβάνοντας ώθηση από τις εξαγωγές και ορισμένες ξένες επενδύσεις.
Αυτό αναφέρει η Citigroup, η οποία εκτιμά ότι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα παραμείνει στο 1,5% - 2,0% τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς θα βελτιωθεί η εμπιστοσύνη μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης.
Ειδιδκότερα, στην ανάλυση για το παγκόσμιο outlook, η Citigroup αφιερώνει ένα πολύ μικρό μέρος για την Ελλάδα, στο οποίο διατυπώνει την εκτίμηση ότι είναι πλέον πιθανή η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, εξέλιξη που θα μπορούσε να βελτιώσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνης, παρά το γεγονός ότι δεν αναμένονται σημαντικές παραχωρήσεις από τους ευρωπαίους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ενα μεγάλο ταμείο μετρητών θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών για τα επόμενα χρόνια χωρίς δέσμευση για μακροπρόθεσμες επεκτάσεις ωριμότητας.

Το προσεχές ημερολόγιο του S & P

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε την Ελλάδα στο Β, από τον Β- τον Ιανουάριο, με την αξιολόγηση να χαρακτηρίζεται από μια θετική προοπτική: "αντικατοπτρίζει περαιτέρω ανοδική πορεία στο περιβάλλον πολιτικής και χρηματοδότησης κατά το επόμενο έτος".
Δεδομένης της τελευταίας αναβάθμισης και το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε ένα πρόγραμμα, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο S & P να περιμένει μέχρι η Ελλάδα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα σταθερότητας τον Αύγουστο, πριν ολοκληρώσει την επόμενη επανεξέτασή της.
Γι' αυτό το λόγο η Citigroup αναμένει ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας να παραμείνει B για τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης