Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέο πακέτο 50 δισ. ευρώ βλέπει η Societe Generale για την Ελλάδα – Θετική η συμφωνία αλλά μένουν ανοιχτά πολλά ζητήματα που θα κρίνουν την επιτυχία – Θα παραμείνει αφερέγγυο το ελληνικό χρέος – Δύσκολη η επιστροφή στις αγορές

Νέο πακέτο 50 δισ. ευρώ βλέπει η Societe Generale για την Ελλάδα – Θετική η συμφωνία αλλά μένουν ανοιχτά πολλά ζητήματα που θα κρίνουν την επιτυχία – Θα παραμείνει αφερέγγυο το ελληνικό χρέος – Δύσκολη η επιστροφή στις αγορές
Και νέο πακέτο ύψους 50 δισ. ευρώ βλέπει η Societe Generale για την Ελλάδα, αφού λαμβάνοντας υπόψιν την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που συνέταξε η Τρόικα, ακόμη και μετά το PSI, ο στόχο να μειωθεί το χρέος στο 120% μέχρι το 2020 δεν θα επιτευχθεί.
Στην 7σέλιδη σημερινή της έκθεση η Societe Generale, εκφράζει μεν την ικανοποίηση της για την επίτευξη της συμφωνίας, ωστόσο οι όροι που έχουν τεθεί για τους στόχους είναι εξαιρετικά δύσκολοι και αμφίβολοι. Η φερεγγυότητα της χώρας είναι σχεδόν απίθανο να επανέλθει, αφού οι υποθέσεις που έχουν γίνει δεν φαίνεται να συμπίπτουν με την πραγματικότητα.

Ποια είναι η επόμενη μέρα του deal;
-Η συμφωνία διαθέτει πολλές υποθέσεις που είναι αμφίβολο εάν θα επιτευχθούν. Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών ύψους 3 δις. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο θα διενεργηθούν εθνικές εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις.  Παράλληλα, ώς το τέλος του μήνα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δρομολογήσει μια σειρά από νόμους, με τους οποίους θα αναδιοργανωθούν οι τομείς της υγείας, της διοίκησης των περιφερειών, των φορολογικών υπηρεσιών, των συντάξεων, των στατιστικών δεδομένων και της αγοράς εργασίας.
-Ένα άλλο ζήτημα είναι το subordination που γίνεται στα χρέη της Ελλάδας. Οι επίσημοι πιστωτές (ΔΝΤ/ΕΕ) είναι junior, η ΕΚΤ είναι προνομιακός πιστωτής και δεν έχει ζημιές απο την παρέμβαση της μέσω του SMP ενώ τα νέα ομόλογα είναι υπό Αγγλικό δίκαιο και ενσωματώνουν CAC. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε νέα έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους υπό Ελληνικό δίκαιο από την Ελλάδα θα είναι subordinated σε σχέση με όλους τους άλλους πιστωτές (ιδιαίτερα καθώς πλέον οποιαδήποτε ομόλογα εκδίδονται θα έχουν CAC’s υπέρ του ESM). Η ‘επιστροφή στις αγορές’ γίνεται μία πολύ δύσκολη άσκηση, αναφέρει η Societe Generale.
-Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από εθνικά κοινοβούλια, με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να είναι αρνητικά διακείμενα στο δεύτερο πακέτο της Ελλάδας. Φόβοι εκφράζονται για την Ολλανδία και τη Φινλανδία.
-Πριν την επικύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να γίνει γνωστή η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό οικονομικών, W.  Schäuble, το ΔΝΤ θα μπορούσε να εισφέρει 23 δισ. ευρώ στο πακέτο για την Ελλάδα.
-Η συμφωνία θα πρέπει να προσδιορίσει τη μεταφορά των εγγυήσεων στον EFSF για να ολοκληρωθεί το PSI. Παράλληλα, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ώστε να μην υπάρξουν εμπλοκές.
Από πλευράς της Ελλάδας η συμφωνία είναι αρκετά θετική καθώς προσφέρει πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης χρέους για το διάστημα 2012-2015 (2% στα νέα ομόλογα, Euribor+150bp στο Greek Loan Facility – γύρω στο 2,5% και funding costs για τη δανειοδότηση απο το EFSF – περίπου 3,5% στα 10Υ και 1,6% στα 3Υ).

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης