Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CEPR: Περισσότερος πόνος και καθόλου όφελος η νέα συμφωνία για την Ελλάδα - Γιατί συμφέρει περισσότερο τη χώρα να χρεοκοπήσει και να αποχωρήσει από το ευρώ - H γερμανικής εμπνεύσεως λιτότητα απέτυχε

CEPR: Περισσότερος πόνος και καθόλου όφελος η νέα συμφωνία για την Ελλάδα - Γιατί συμφέρει περισσότερο τη χώρα να χρεοκοπήσει και να αποχωρήσει από το ευρώ - H γερμανικής εμπνεύσεως λιτότητα  απέτυχε
Η Ελλάδα θα ωφεληθεί περισσότερο αν χρεοκοπήσει και αποχωρήσει από το ευρώ, αναφέρει στην τελευταία έκθεση του το αμερικανικό Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPR), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
Κατά το CEPR, η νέα συμφωνία που επετεύχθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα, στην πραγματικότητα, προσφέρει περισσότερο πόνο και καθόλου όφελος γα τη χώρα μας.
Η Ελλάδα έχει ήδη υποφέρει πολλά, αναφέρει το ερευνητικό κέντρο. Ακόμη κι αν η ελληνική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, η χώρα θα έχει ήδη χάσει σωρευτικά το 15,8% του ΑΕΠ της.  
Σύμφωνα με τους αναλυτές του CEBR, τα ελληνικά spreads βρίσκονται σε τόσο δυσθεώρητα ύψη, που ακόμη και με το νέο πακέτο διάσωσης δύσκολα θα αποκλιμακωθούν.
"Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παραμένει βυθισμένη στην ύφεση. Η εξέλιξη αυτή καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικώ στόχων που έχουν τεθεί", επισημαίνεται παράλληλα.
Το ερευνητικό κέντρο, στην ανάλυσή του, κάνει επίσης ειδική αναφορά στους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, αλλά και στα δυσθεώρητα ύψη που έχει φτάσει η ανεργία στη χώρα μας.
"Το κόστος του ελληνικού προγράμματος σε ανθρώπινο και κοινωνικό επίπεδο είναι σοκαριστικό. Σήμερα οι εργαζόμενοι Έλληνες είναι πολύ λιγότεροι από ότι το 1994", σχολιάζει.
Η αιτία για όλα τα ανωτέρω; διερωτάται το CEPR και απαντά: Η λανθασμένη γερμανική συνταγή για αυστηρή λιτότητα...  
Η χρεοκοπία δεν αποτελεί μια κακή επιλογή, συνεχίζει για να συμπληρώσει: Μετά την κατάρρευσή της η Αργεντινή το 2001, άρχισε να ανακάμπτει... Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να φτάσει το ΑΕΠ της Αργεντινής σε προ ύφεσης επίπεδα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα χρειαστεί μια δεκαετία...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης