Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ελληνική τραγωδία έναντι των ισλανδικών μύθων - Τι μπορεί να διδαχθεί από το παράδειγμα της Ισλανδίας η Ελλάδα; - Πως ιστορίες που μοιάζουν παρόμοιες μπορεί να έχουν διαφορετικό τέλος...

Η ελληνική τραγωδία έναντι των ισλανδικών μύθων - Τι μπορεί να διδαχθεί από το παράδειγμα της Ισλανδίας η Ελλάδα; - Πως ιστορίες που μοιάζουν παρόμοιες μπορεί να έχουν διαφορετικό τέλος...
"Η ελληνική τραγωδία έναντι των ισλανδικών μύθων" είναι ο τίτλος δημοσίευματος της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του CNN, στο οποίο επιχειρείται μια σύγκριση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και της Ισλανδίας, δύο χωρών που βρέθηκαν δίχως άλλο στο μάτι του κυκλώνα...
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του δημοσίευματος, η Ελλάδα μπορεί να είνα γνωστή για τις τραγωδίες της και η Ισλανδία διάσημη για τους μύθους της, ωστόσο η πρόσφατη ιστορία μπορεί να μας αποδείξει πως οι ιστορίες μπορεί να έχουν ένα εντελώς διαφορετικό τέλος, τουλάχιστον από οικονομικής πλευράς.
Τον Οκτώβριο του 2008, η Ισλανδία έγινε ένα από τα πρώτα θύματα του πιστωτικού κραχ, οι εξαιρετικά άσχημες επιπτώσεις του οποίου συνεχίζουν να σκιάζουν έως ακόμη και σήμερα μεγάλη μερίδα Ισλανδών πολιτών. Η Ισλανδία ήταν η πρώτη χώρα που κατάρρευσε στη νεότερη ιστορία, υπό το βάρος των δυσκολιών που αντιμετώπιζε το τραπεζικό της σύστημα.
Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, η Ισλανδία είναι έτοιμη να αναδυθεί από το οικονομικό της μαρτύριο.... Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η ισλανδική οικονομία αναμένεται να σημειώσει υγιή ανάπτυξη 2,4% το 2012.
Τι μπορεί όμως η Ελλάδα να διδαχθεί από το παράδειγμα της Ισλανδίας;
Σύμφωνα με μεγάλη μερίδα αναλυτών, η σύγκριση Ελλάδας και Ισλανδίας δεν είναι καθόλου εύκολη.
Και αυτό γιατί αρκετές από τις λύσεις που προτάθηκαν για τη διάσωση της Ισλανδίας δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα...
- Η ανεργία στην Ισλανδία άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, 7,6%, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με το 21% που έχει εκτοξευθεί στην Ελλάδα. Ειδικά όταν η Ισλανδία μετρά πληθυσμό μόλις 320 χιλ πολιτών, ενώ η Ελλάδα 11 εκατ.
- Η Ισλανδία δεν είναι μια χώρα γνωστή για το χρέος της, ενώ αντίθετα η Ελλάδα καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη μείωση του χρέους της στο 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020.
- Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, η Ισλανδία όχι. Η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τύχες των άλλων κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
"Η Ισλανδία κατόρθωσε να έρθει σε συμφωνία με τους οικονομικούς της δαίμονες, σε ένα τέτοιο επίπεδο που δεν απειλήθηκε η εθνική της κυριαρχία. Η Ελλάδα στον αντίποδα πρέπει να μάθει να καταπίνει το φάρμακό της...", καταλήγει ο αρθρογράφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης