Τα προβλήματα στην τουρκική οικονομία μπορεί να είναι απλά η αρχή για μία κρίση που θα διοχετευθεί σχεδόν στο σύνολο των αναδυόμενων αγορών, προειδοποιούν οι αναλυτές
Τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την τουρκική όσο και για την παγκόσμια οικονομία κρούουν κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, τονίζοντας ότι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μία νέα κρίση που θα συμπαρασύρει το σύνολο, κυρίως, των αναδυόμενων αγορών.
Περισσότερο απαισιόδοξες για τις εξελίξεις εμφανίζονται οι JPMorgan, Commerzbank και Macquire, ενώ η Capital Economics σημειώνει ότι δεν υπάρχει φόβος για την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της τουρκικής κρίσης.
Πέραν των χρηματοοικονομικών οίκων παρέμβαση πραγματοποίησε και το κορυφαίο γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo, το οποίος θεωρεί ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι μονόδρομος για την Τουρκία, προκειμένου η κρίση να μην επεκταθεί.
Macquarie: Η Τουρκία στο επίκεντρο της κρίσης, πιθανή η μόλυνση των αναδυόμενων αγορών
Η διεθνής πολιτική και οικονομία είναι σε πορεία αυτοκτονίας διερωτάται η Macquarie ένα από τα μεγαλύτερα hedge fund παγκοσμίως.
Σε ανάλυση της η Macquarie υποστηρίζει ότι υπάρχουν 3 αστάθμητοι παράγοντες διεθνώς
1) Η λαμπρή παγκόσμια τάξη επιδεινώνεται λόγω των κεντρικών τραπεζών μειώνουν την ρευστότητα επειδή αποσύρεται η ποσοτική χαλάρωση.
2) Η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, αλλά η προοπτική της μόλυνσης είναι πραγματική ειδικά για τις αναδυόμενες αλλά και ανεπτυγμένες αγορές.
3) Ενώ η Ασία είναι λιγότερο εκτεθειμένη, η μείωση του εμπορίου, η λιγότερη ρευστότητα, η άνοδος του δολαρίου και η πτώση του γουάν είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός.
Θα μπορούσε να υπερβεί την Τουρκία και τη Νότια Αφρική.
Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών λειτουργούν καλύτερα όταν οι μεταβλητές είναι περιορισμένες, το περιβάλλον είναι προβλέψιμο, οι ροές κεφαλαίων ελεύθερες και το εμπόριο αυξάνεται.
Ενώ η φιλελεύθερη τάξη απαιτεί δημοκρατία, η δημοκρατία δεν οδηγεί απαραιτήτως στην ελεύθερη και φιλελεύθερη τάξη.
Όταν αυξάνονται οι πιέσεις, οι δημοκρατίες στρέφονται συχνά σε ξενοφοβικές και προστατευτικές πολιτικές.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι δεν θέλουν ελευθερία, θέλουν βοήθεια.
Κατά την άποψη της Macquarie αυτό εξηγεί την πρόσφατη τάση προς πιο εθνικές πολιτικές και κυβερνήσεις, όπως στις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, το Μεξικό, ή την Ινδία.
Δεν έχει σημασία αν μια χώρα στρέφεται προς τα αριστερά (Μεξικό) ή δεξιά (Τουρκία), τα αποτελέσματα είναι λιγότερα ελευθερία, μεγαλύτερος κρατικός έλεγχος και διεθνείς διαταραχές.
Η Τουρκία είναι ένα καναρίνι σε ανθρακωρυχείο.
Οι επενδυτές να δώσουν μεγάλη σημασία στην παγκόσμια ρευστότητα και την Κίνα
Την τελευταία δεκαετία, το πολιτικό και οικονομικό κλίμα της Τουρκίας έχει γίνει λιγότερο φιλελεύθερο και πιο συγκεντρωτικό.
Μια ελπιδοφόρα άνοιξη στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η Τουρκία έμοιαζε να έχει ρεαλιστικές ευκαιρίες να ξεφύγει από τους ατελείωτους κύκλους των ακραίων πολιτικών ανάμεσα στις ελεύθερες αγορές και το κρατισμό και ανάμεσα στις πληθωριστικές / νομισματικές κρίσεις και τις περιόδους τεχνοκρατικής διαχείρισης, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.
Ενώ το 2010, υπήρχε ακόμα το ερώτημα εάν η Τουρκία θα συνεχίσει κατά μήκος της φιλελεύθερης πορείας, τώρα έχει καταστεί σαφές ότι η απάντηση είναι όχι δεν ακολούθησε αυτή την πορεία.
Πλέον η Τουρκία βρίσκεται σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ.
Η οικονομική κακοδιαχείριση (τα δίδυμα ελλείμματα είναι ~ 9% του ΑΕΠ, ενώ ο πληθωρισμός είναι ~ 15%) και η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας οδήγησε την τουρκική λίρα σε 7 προς 1 με το δολάριο.
Για την Τουρκία είναι ρεαλιστική η προοπτική επιβολής capital controls, η αθέτηση υποχρεώσεων και οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις στις πολιτικές της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κίνδυνος της Τουρκίας δεν είναι τα δικά της χρέη (ακόμη και οι επιπτώσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να είναι διαχειρίσιμες) αλλά η μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει σε άλλες αγορές και οικονομίες.
Όπως συνήθως συμβαίνει, οι πιο αδύναμοι είναι οι πρώτοι στη σειρά της καταστροφής.
Η ανησυχία είναι ότι η στροφή προς τον προστατευτισμό και τους εμπορικούς πολέμους συμπληρώνεται τώρα από τις πολιτικές της Fed η οποία μειώνει την ρευστότητα αυξάνοντας το κόστος κεφαλαίου, σχεδόν ανεξάρτητα από τις συνέπειες για τον σύνολο του πλανήτη.
Ακόμη και η ΕΚΤ αποσύρει την ποσοτική χαλάρωση με δισταγμό.
Ταυτόχρονα, η Κίνα έχει βρεθεί στη μέση μιας αποπληθωριστικής περιόδου και χρησιμοποιεί σαφώς το νόμισμα της για να βοηθήσει την οικονομία και να μειώσει την εμπορική πίεση.
Η λιγότερη ρευστότητα, η άνοδος του δολαρίου και η πτώση του γουάν είναι θανατηφόρες παράμετροι για τις μετοχές των αναδυομένων αγορών.
Η Τουρκία μπορεί απλώς να δώσει μια ώθηση.
Δώστε προσοχή στην Κίνα και στην παγκόσμια ρευστότητα.
Commerzbank: Ο μεγάλος φόβος των επενδυτών είναι μια κρίση στις αναδυόμενες αγορές
Ο μεγάλος φόβος στις αγορές είναι το ξέσπασμα μιας κρίσης στις αναδυόμενες, σύμφωνα με την Commerzbank.
«Ο μεγάλος φόβος στην αγορά είναι ότι κινούμαστε προς μια κανονικών διαστάσεων κρίση στις αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ο Ulrich Leuchtmann,, αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Commerzbank στη Φρανκφούρτη, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της Ασίας το 1997 η οποία επηρέασε ακόμα και χώρες με υγιή μακροοικονομική κατάσταση.
O Leuchtmann θεωρεί ότι η θέση των αναδυόμενων αγορών είναι πολύ διαφορετική στις μέρες μας, καθώς πολλές κεντρικές τράπεζες ανέκτησαν την εμπιστοσύνη των αγορών μετά τις αυξήσεις επιτοκίων το 2017.
Ωστόσο, σημειώνει, η στροφή των επενδυτών σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως το δολάριο, το γεν και το ελβετικό φράγκο, καταδεικνύει την ανησυχία.
«Η αγορά «ξύπνησε» πολύ αργά στην τουρκική κρίση», τόνισε.
Το ευρώ υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και έναν χρόνο έναντι του δολαρίου.
Η λίρα Τουρκίας έχει απολέσει πάνω από το 40% της αξίας της από τις αρχές του 2018.
Το ευρώ υποχωρεί στα 1,1382 δολ.
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε και η ινδική ρουπία, μετά το κραχ στην τουρκική λίρα.
Η ρουπία υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 69,62 ανά δολάριο, γεγονός που ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Ινδίας να παρέμβει.
Όπως μεταδίδει το CNBC, η κεντρική τράπεζα ήταν εκεί για να περιορίσει το volatility, αλλά όχι καθοριστικά, σχολίασε dealer ξένης τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Ινδία.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ινδίας αυξήθηκε στο 7,8% από το 7,75%.
Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία, ο Erdogan ο τούρκος πρόεδρος να μην κάνει τίποτε ή να πάρει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα και στις δύο περιπτώσεις θα εκδηλωθεί το χειρότερο σενάριο αναφέρει σε έκθεση της η Αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan.
Με τον πληθωρισμό της Τουρκίας να φτάνει σε υψηλό 15 ετών ως αποτέλεσμα της ελεύθερης πτώσης της λίρας (το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας είναι η λίρα που έναντι του δολαρίου διαπραγματεύεται σε 6,43 λίρες αλλά δολάριο, το 2014 π.χ. 1 δολάριο ισοδυναμούσε με 2,24 λίρες Τουρκίας) σε συνδυασμό με την ύφεση των κεφαλαιαγορών και την εκτόξευση των επιτοκίων δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την Τουρκία.
Η Τουρκική οικονομία έχει σοβαρές ανισορροπίες, ενώ η προοπτική διπλασιασμού των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο από τη διοίκηση Trump σε συνδυασμό με την προειδοποίηση της ΕΚΤ σχετικά με την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία αυξάνουν δραματικά την αβεβαιότητα.
Οι διεθνείς οίκοι εξέφρασαν τις αυξανόμενες ανησυχίες για το ενδεχόμενο πιθανής εκδήλωσης μιας νέας κρίσης, με αφορμή την τουρκική κρίση πως θα μπορούσε να πλήξει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τις τράπεζες της ΕΕ, και ποιο θα ήταν χειρότερο σενάριο για την Τουρκία.
Η αγοράς συναλλάγματος αντέδρασε γρήγορα και βίαια καθώς το νόμισμα υποχώρησε περισσότερο από 20% μέσα σε μια εβδομάδα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan προειδοποίησε ότι οι πολιτικές επιλογές για την τουρκική κυβέρνηση είναι περιορισμένες, ενώ οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος Erdogan παραμένει σταθερά αντίθετος τόσο στη διάσωση του ΔΝΤ όσο και στους ελέγχους κεφαλαίων capital controls, που αποτελούν τις εναλλακτικές λύσεις σε έκτακτες καταστάσεις.
Εν τω μεταξύ, αυξάνονται επίσης οι φόβοι σχετικά με τη βιωσιμότητα του τουρκικού τραπεζικού τομέα, ενώ η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι το υπερβάλλον κεφάλαιο των τραπεζών θα μειωθεί εάν η τουρκική λιρέτα υποτιμηθεί στις 7,1 λίρες ανά δολάριο.
Ήδη στις 10 Αυγούστου η συναλλαγματική ισοτιμία έφθασε σε 6,64 τουρκικές λίρες προς 1 δολάριο. ...
Έκθεση μετοχών στην Τουρκία
Όπως επισημαίνει η J P Morgan, παρά τις απότομες κινήσεις του νομίσματος, οι εκροές από τα τουρκικά κεφάλαια ETFs ήταν σχετικά μέτριες, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες μέρες.
Τα τουρκικά μετοχικά κεφάλαια ETF κατέγραψαν μέτριες εκροές τον Ιούλιο 2018, αλλά μέχρι τις 9 Αυγούστου είχαν σημειωθεί αξιόλογες εκροές.
Εν τω μεταξύ, ο βραχυπρόθεσμος δείκτης επιτοκίων για το μεγαλύτερο ETF (TUR) που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ αυξήθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της πώλησης στις αναδυόμενες αγορές στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, αλλά από τότε μετριάστηκε σημαντικά.
Αυτό για την JPMorgan δείχνει ότι τα τουρκικά μετοχικά ETF παραμένουν ευάλωτα.
Τι συμβαίνει με το εμπόριο;
Η JPMorgan εξετάζει τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας όσον αφορά τις εξαγωγές προς την Τουρκία.
Οι μεγαλύτεροι 5 εξαγωγείς στην Τουρκία είναι η Κίνα, η Γερμανία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% των τουρκικών εισαγωγών.
Στον πίνακα 11 απεικονίζεται το ποσοστό των εξαγωγών προς την Τουρκία ως ποσοστό των συνολικών εξαγωγών για τους 20 μεγαλύτερους εξαγωγείς προς την Τουρκία το 2017.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι χώρες που είναι πιο ευάλωτες είναι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες στην περιοχή.
Τι συμβαίνει με τα χρηματοδοτικά ανοίγματα;
Η εξέταση των άμεσων επενδύσεων που δημοσιεύονται από την τουρκική κεντρική τράπεζα, δηλαδή τις υποχρεώσεις της Τουρκίας από την άποψη του ισοζυγίου πληρωμών, δείχνει ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας ανήλθαν σε 160 δισεκ. δολάρια τον Μάιο του 2018.
Το απόθεμα άμεσων επενδυτικών υποχρεώσεων ανήλθε στα 140 δισ. δολάρια στα τέλη Μαΐου.
Η κατανομή των καθαρών άμεσων ξένων επενδύσεων ανά χώρα είναι διαθέσιμη μόνο στα τέλη του 2017 και περίπου το 75% των υποχρεώσεων αυτών ήταν ευρωπαϊκές χώρες, με την μεγαλύτερη έκθεση στην Ολλανδία περίπου 18%, οι οποίες πιθανόν να αντανακλούν κυρίως τις συμμετοχές επενδυτικά κεφάλαια.
Άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ανοίγματα περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Ρωσία. Από το υπόλοιπο 25%, περίπου το 60% ανήκει στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Για την J P Morgan, αυτό είναι ανησυχητικό δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος των απαιτήσεων για την Τουρκία είναι πιθανό να διακρατηθούν από τα επενδυτικά ταμεία, "αυτό υποδηλώνει ότι τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία παραμένουν ευάλωτα στις εκροές".
Εάν δεν υπάρξει αποφασιστική σταθεροποίηση της οικονομικής συγκυρίας της Τουρκίας τις επόμενες μέρες, το έθνος θα μπορούσε να χτυπηθεί με μια αντανακλαστική εκροή κεφαλαίου, η οποία θα επιταχύνει την κατάρρευση του νομίσματος.
Τι γίνεται με την έκθεση των ξένων τραπεζών στην Τουρκία;
Η προειδοποίηση της ΕΚΤ για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στην Τουρκία, προκάλεσε την μεγάλη κατακρήμνιση – διολίσθηση της τουρκικής λίρας αλλά και πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών BIS, οι ξένες τράπεζες έχουν έκθεση 220 δισ δολαρίων στην Τουρκία στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2018.
Το 60% αυτού αντικατοπτρίζει την έκθεση στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα.
Η άμεση έκθεση στις τουρκικές τράπεζες είναι χαμηλότερη, γύρω στα 50 δισ. δολάρια, ενώ η έκθεση στον επίσημο τομέα είναι περίπου 38 δισ. δολάρια μέσω ομολόγων και δανείων.
Οι ισπανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες είναι αυτές με την υψηλότερη έκθεση στην Τουρκία, ακολουθούμενες από αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες.
Τα καλά νέα, τουλάχιστον σύμφωνα με την J P Morgan, είναι ότι "ακόμη και για οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τις μεγαλύτερες εκθέσεις στην Τουρκία μπορούν να διαχειριστούν τους κινδύνους", εφόσον δεν υπάρξουν άλλες δυσμενείς εξελίξεις.
Εκτός από τις άμεσες απαιτήσεις, οι ξένες τράπεζες έχουν επίσης πρόσθετη έκθεση ύψους περίπου 78 δισ. δολαρίων στην Τουρκία μέσω "πιστωτικών δεσμεύσεων", "εκτεταμένων εγγυήσεων" και "συμβάσεων παραγώγων", σύμφωνα με την J P Morgan.
Το 50% αυτών των ανοιγμάτων το έχουν γαλλικές, ιταλικές και ισπανικές τράπεζες, ενώ το αμερικανικό και το βρετανικό τραπεζικό σύστημα έχει 40%.
Για τις συμβάσεις παραγώγων και εγγυήσεων, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των συνολικών ανοιγμάτων.
Εν τω μεταξύ, περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις πρόσθετες εκθέσεις αντανακλούν προστασία CDS έναντι του κινδύνου χώρας στα ομόλογα, επίπεδα που είναι σχετικά σταθερά από το 2014.
Κατά την JPMogan, «όσον αφορά τα ανοίγματα σε ξένες τράπεζες, φαίνεται ότι οι ισπανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες, καθώς και αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες μέσω ενδεχόμενων ανοιγμάτων, είναι πιο εκτεθειμένες στην Τουρκία».
Και ενώ η άμεση απειλή της εξάπλωσης της μετάδοσης από την Τουρκία φαίνεται περιορισμένη μέχρι τώρα, ο κίνδυνος είναι ότι ένας κατακλυσμός, ιδιαίτερα μεταξύ των εταίρων της Τουρκίας - εάν οι επενδυτές προσπαθούν να μειώσουν την έκθεσή τους στις αναδυόμενες αγορές - θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση προκαλώντας χρηματοπιστωτική κρίση.
Κατά ειρωνικό τρόπο, το χειρότερο σενάριο για την εξάπλωση μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους:
-αν ο Erdogan αποφασίσει να μην κάνει τίποτα ή - παράδοξως - -εάν πανικοβληθεί και εφαρμόσει τα πιο δρακόντεια αντίμετρα - όπως ελέγχους κεφαλαίου.
Κατά την Zenith Asset Management…
«Όσον αφορά την Τουρκία μόνο η κατάρρευση του νομίσματος δεν θα αρκούσε για να ξεσπάσει μια κρίση.
Η αγορά γνώριζε ότι ο Erdogan οδηγούσε τη χώρα σε μια οικονομική απερίσκεπτη κατεύθυνση.
Τα ανοίγματα των τραπεζών της ΕΕ τόσο στο εξωτερικό χρέος όσο και εσωτερικά, δεν βρίσκονται σε επίπεδο κρίσης.
Όμως ο πραγματικός κίνδυνος είναι εάν εφαρμοστούν κεφαλαιακοί έλεγχοι capital controls στην Τουρκία.
Στην περίπτωση που ο Erdogan επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls), εκτός από την καταστροφή των τραπεζών και την τοξικότητα των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, μπορεί να προκαλέσει πανικό οδηγώντας σε μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες.
Πρακτικά ο Erdogan είναι αντιμέτωπος με ένα δυσάρεστο δίλημμα: καταδικασμένος αν πάρει σκληρά μέτρα και καταδικασμένος αν δεν πάρει σκληρά μέτρα.
Capital Economics: Μικρές οι επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία
Περιορισμένες θα είναι οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από την τουρκική κρίση, σύμφωνα με την Capital Economics, παρά τη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί στις αγορές, κυρίως τις αναδυόμενες.
«Η πτώση στη λίρα, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο, θα οδηγήσει την Τουρκία στην ύφεση και είναι πιθανόν να προκαλέσει τραπεζική κρίση», εκτιμά ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics.
«Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει πλήγμα στις αναδυόμενες αγορές, ωστόσο οι ευρύτερες συνέπειες θα είναι περιορισμένες, ακόμη και για την Ευρωζώνη», προσθέτει.
Όπως εξηγεί, το ΑΕΠ της Τουρκίας αντιστοιχεί μόλις στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι ελαφρώς μικρότερο ακόμη και από αυτό της Ολλανδίας.
Το μέγεθος της τουρκικής αγοράς μετοχών είναι κάτω από το 2% του μεγέθους της βρετανικής κεφαλαιαγοράς και η συμμετοχή των ξένων ανέρχεται μόλις στο 20%.
«Παρόλα αυτά τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας αποτελούν άλλο ένα εμπόδιο για το ευρώ και δεν αποτελούν καλές ειδήσεις για τα assets των αναδυόμενων αγορών», σημειώνει ο οικονομολόγος.
Ifo: Επικίνδυνη η κατάσταση στην Τουρκία, μονόδρομος η προσφυγή στο ΔΝΤ
Ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη» και «ανησυχητική» εκτιμά την κατάσταση στην Τουρκία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Klemens Fuest, αναφερόμενος στις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα.
Κάνει δε λόγο για «κλασική οικονομική και νομισματική κρίση» και τονίζει ότι η 'Αγκυρα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ», δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο Fuest και εξηγεί ότι οι κυρώσεις που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ δεν ήταν παρά «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
Οι Τούρκοι «πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια του ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν αυτόν τον δρόμο.
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», δηλώνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ο οποίος θεωρεί ταυτόχρονα ορθή την αύξηση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά προειδοποιεί ότι συνοδεύεται από τον κίνδυνο ύφεσης.
«Μακροπρόθεσμα η Τουρκία θα βοηθηθεί μόνο από μια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνεχίζει ο Fuest και αναφέρει ότι είναι και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να εμποδίσουν την οικονομική κατάρρευσή της, καθώς η χώρα αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο και, επιπλέον, έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία.
«Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εύθραυστη και η σταθεροποίηση της Τουρκίας είναι και προς το δικό μας συμφέρον», λέει χαρακτηριστικά.
Θεωρητικά, σημειώνει ο γερμανός οικονομολόγος, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τουρκία με δάνεια συνδεδεμένα με όρους, ωστόσο μια τέτοια επιλογή, λόγω της πολιτικής του τούρκου προέδρου Erdogan δεν θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.
Σε ό,τι αφορά πάντως τις πιθανές συνέπειες της τουρκικής κρίσης για την Γερμανία, ο Fuest εκτιμά ότι θα είναι διαχειρίσιμες, καθώς, όπως λέει, το οικονομικό βάρος της Τουρκίας δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να προκαλέσει ύφεση στην Γερμανία ή στην Ευρώπη.
Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις στην Τουρκία «επιδείνωσαν την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, η οποία είχε ήδη επιβαρυνθεί με τους δασμούς των ΗΠΑ και το Brexit», επισημαίνει.
www.bankingnews.gr
Περισσότερο απαισιόδοξες για τις εξελίξεις εμφανίζονται οι JPMorgan, Commerzbank και Macquire, ενώ η Capital Economics σημειώνει ότι δεν υπάρχει φόβος για την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της τουρκικής κρίσης.
Πέραν των χρηματοοικονομικών οίκων παρέμβαση πραγματοποίησε και το κορυφαίο γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo, το οποίος θεωρεί ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι μονόδρομος για την Τουρκία, προκειμένου η κρίση να μην επεκταθεί.
Macquarie: Η Τουρκία στο επίκεντρο της κρίσης, πιθανή η μόλυνση των αναδυόμενων αγορών
Η διεθνής πολιτική και οικονομία είναι σε πορεία αυτοκτονίας διερωτάται η Macquarie ένα από τα μεγαλύτερα hedge fund παγκοσμίως.
Σε ανάλυση της η Macquarie υποστηρίζει ότι υπάρχουν 3 αστάθμητοι παράγοντες διεθνώς
1) Η λαμπρή παγκόσμια τάξη επιδεινώνεται λόγω των κεντρικών τραπεζών μειώνουν την ρευστότητα επειδή αποσύρεται η ποσοτική χαλάρωση.
2) Η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, αλλά η προοπτική της μόλυνσης είναι πραγματική ειδικά για τις αναδυόμενες αλλά και ανεπτυγμένες αγορές.
3) Ενώ η Ασία είναι λιγότερο εκτεθειμένη, η μείωση του εμπορίου, η λιγότερη ρευστότητα, η άνοδος του δολαρίου και η πτώση του γουάν είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός.
Θα μπορούσε να υπερβεί την Τουρκία και τη Νότια Αφρική.
Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών λειτουργούν καλύτερα όταν οι μεταβλητές είναι περιορισμένες, το περιβάλλον είναι προβλέψιμο, οι ροές κεφαλαίων ελεύθερες και το εμπόριο αυξάνεται.
Ενώ η φιλελεύθερη τάξη απαιτεί δημοκρατία, η δημοκρατία δεν οδηγεί απαραιτήτως στην ελεύθερη και φιλελεύθερη τάξη.
Όταν αυξάνονται οι πιέσεις, οι δημοκρατίες στρέφονται συχνά σε ξενοφοβικές και προστατευτικές πολιτικές.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι δεν θέλουν ελευθερία, θέλουν βοήθεια.
Κατά την άποψη της Macquarie αυτό εξηγεί την πρόσφατη τάση προς πιο εθνικές πολιτικές και κυβερνήσεις, όπως στις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, το Μεξικό, ή την Ινδία.
Δεν έχει σημασία αν μια χώρα στρέφεται προς τα αριστερά (Μεξικό) ή δεξιά (Τουρκία), τα αποτελέσματα είναι λιγότερα ελευθερία, μεγαλύτερος κρατικός έλεγχος και διεθνείς διαταραχές.
Η Τουρκία είναι ένα καναρίνι σε ανθρακωρυχείο.
Οι επενδυτές να δώσουν μεγάλη σημασία στην παγκόσμια ρευστότητα και την Κίνα
Την τελευταία δεκαετία, το πολιτικό και οικονομικό κλίμα της Τουρκίας έχει γίνει λιγότερο φιλελεύθερο και πιο συγκεντρωτικό.
Μια ελπιδοφόρα άνοιξη στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η Τουρκία έμοιαζε να έχει ρεαλιστικές ευκαιρίες να ξεφύγει από τους ατελείωτους κύκλους των ακραίων πολιτικών ανάμεσα στις ελεύθερες αγορές και το κρατισμό και ανάμεσα στις πληθωριστικές / νομισματικές κρίσεις και τις περιόδους τεχνοκρατικής διαχείρισης, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.
Ενώ το 2010, υπήρχε ακόμα το ερώτημα εάν η Τουρκία θα συνεχίσει κατά μήκος της φιλελεύθερης πορείας, τώρα έχει καταστεί σαφές ότι η απάντηση είναι όχι δεν ακολούθησε αυτή την πορεία.
Πλέον η Τουρκία βρίσκεται σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ.
Η οικονομική κακοδιαχείριση (τα δίδυμα ελλείμματα είναι ~ 9% του ΑΕΠ, ενώ ο πληθωρισμός είναι ~ 15%) και η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας οδήγησε την τουρκική λίρα σε 7 προς 1 με το δολάριο.
Για την Τουρκία είναι ρεαλιστική η προοπτική επιβολής capital controls, η αθέτηση υποχρεώσεων και οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις στις πολιτικές της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κίνδυνος της Τουρκίας δεν είναι τα δικά της χρέη (ακόμη και οι επιπτώσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να είναι διαχειρίσιμες) αλλά η μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει σε άλλες αγορές και οικονομίες.
Όπως συνήθως συμβαίνει, οι πιο αδύναμοι είναι οι πρώτοι στη σειρά της καταστροφής.
Η ανησυχία είναι ότι η στροφή προς τον προστατευτισμό και τους εμπορικούς πολέμους συμπληρώνεται τώρα από τις πολιτικές της Fed η οποία μειώνει την ρευστότητα αυξάνοντας το κόστος κεφαλαίου, σχεδόν ανεξάρτητα από τις συνέπειες για τον σύνολο του πλανήτη.
Ακόμη και η ΕΚΤ αποσύρει την ποσοτική χαλάρωση με δισταγμό.
Ταυτόχρονα, η Κίνα έχει βρεθεί στη μέση μιας αποπληθωριστικής περιόδου και χρησιμοποιεί σαφώς το νόμισμα της για να βοηθήσει την οικονομία και να μειώσει την εμπορική πίεση.
Η λιγότερη ρευστότητα, η άνοδος του δολαρίου και η πτώση του γουάν είναι θανατηφόρες παράμετροι για τις μετοχές των αναδυομένων αγορών.
Η Τουρκία μπορεί απλώς να δώσει μια ώθηση.
Δώστε προσοχή στην Κίνα και στην παγκόσμια ρευστότητα.
Commerzbank: Ο μεγάλος φόβος των επενδυτών είναι μια κρίση στις αναδυόμενες αγορές
Ο μεγάλος φόβος στις αγορές είναι το ξέσπασμα μιας κρίσης στις αναδυόμενες, σύμφωνα με την Commerzbank.
«Ο μεγάλος φόβος στην αγορά είναι ότι κινούμαστε προς μια κανονικών διαστάσεων κρίση στις αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ο Ulrich Leuchtmann,, αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Commerzbank στη Φρανκφούρτη, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της Ασίας το 1997 η οποία επηρέασε ακόμα και χώρες με υγιή μακροοικονομική κατάσταση.
O Leuchtmann θεωρεί ότι η θέση των αναδυόμενων αγορών είναι πολύ διαφορετική στις μέρες μας, καθώς πολλές κεντρικές τράπεζες ανέκτησαν την εμπιστοσύνη των αγορών μετά τις αυξήσεις επιτοκίων το 2017.
Ωστόσο, σημειώνει, η στροφή των επενδυτών σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως το δολάριο, το γεν και το ελβετικό φράγκο, καταδεικνύει την ανησυχία.
«Η αγορά «ξύπνησε» πολύ αργά στην τουρκική κρίση», τόνισε.
Το ευρώ υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και έναν χρόνο έναντι του δολαρίου.
Η λίρα Τουρκίας έχει απολέσει πάνω από το 40% της αξίας της από τις αρχές του 2018.
Το ευρώ υποχωρεί στα 1,1382 δολ.
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε και η ινδική ρουπία, μετά το κραχ στην τουρκική λίρα.
Η ρουπία υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 69,62 ανά δολάριο, γεγονός που ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Ινδίας να παρέμβει.
Όπως μεταδίδει το CNBC, η κεντρική τράπεζα ήταν εκεί για να περιορίσει το volatility, αλλά όχι καθοριστικά, σχολίασε dealer ξένης τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Ινδία.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ινδίας αυξήθηκε στο 7,8% από το 7,75%.
J.P. Morgan: Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία; - Σε αδιέξοδο ο Erdogan, πάνω από 7 λίρες/δολ capital controls ή ΔΝΤ
Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία, ο Erdogan ο τούρκος πρόεδρος να μην κάνει τίποτε ή να πάρει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα και στις δύο περιπτώσεις θα εκδηλωθεί το χειρότερο σενάριο αναφέρει σε έκθεση της η Αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan.
Με τον πληθωρισμό της Τουρκίας να φτάνει σε υψηλό 15 ετών ως αποτέλεσμα της ελεύθερης πτώσης της λίρας (το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας είναι η λίρα που έναντι του δολαρίου διαπραγματεύεται σε 6,43 λίρες αλλά δολάριο, το 2014 π.χ. 1 δολάριο ισοδυναμούσε με 2,24 λίρες Τουρκίας) σε συνδυασμό με την ύφεση των κεφαλαιαγορών και την εκτόξευση των επιτοκίων δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την Τουρκία.
Η Τουρκική οικονομία έχει σοβαρές ανισορροπίες, ενώ η προοπτική διπλασιασμού των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο από τη διοίκηση Trump σε συνδυασμό με την προειδοποίηση της ΕΚΤ σχετικά με την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία αυξάνουν δραματικά την αβεβαιότητα.
Οι διεθνείς οίκοι εξέφρασαν τις αυξανόμενες ανησυχίες για το ενδεχόμενο πιθανής εκδήλωσης μιας νέας κρίσης, με αφορμή την τουρκική κρίση πως θα μπορούσε να πλήξει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τις τράπεζες της ΕΕ, και ποιο θα ήταν χειρότερο σενάριο για την Τουρκία.
Η αγοράς συναλλάγματος αντέδρασε γρήγορα και βίαια καθώς το νόμισμα υποχώρησε περισσότερο από 20% μέσα σε μια εβδομάδα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan προειδοποίησε ότι οι πολιτικές επιλογές για την τουρκική κυβέρνηση είναι περιορισμένες, ενώ οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος Erdogan παραμένει σταθερά αντίθετος τόσο στη διάσωση του ΔΝΤ όσο και στους ελέγχους κεφαλαίων capital controls, που αποτελούν τις εναλλακτικές λύσεις σε έκτακτες καταστάσεις.
Εν τω μεταξύ, αυξάνονται επίσης οι φόβοι σχετικά με τη βιωσιμότητα του τουρκικού τραπεζικού τομέα, ενώ η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι το υπερβάλλον κεφάλαιο των τραπεζών θα μειωθεί εάν η τουρκική λιρέτα υποτιμηθεί στις 7,1 λίρες ανά δολάριο.
Ήδη στις 10 Αυγούστου η συναλλαγματική ισοτιμία έφθασε σε 6,64 τουρκικές λίρες προς 1 δολάριο. ...
Έκθεση μετοχών στην Τουρκία
Όπως επισημαίνει η J P Morgan, παρά τις απότομες κινήσεις του νομίσματος, οι εκροές από τα τουρκικά κεφάλαια ETFs ήταν σχετικά μέτριες, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες μέρες.
Τα τουρκικά μετοχικά κεφάλαια ETF κατέγραψαν μέτριες εκροές τον Ιούλιο 2018, αλλά μέχρι τις 9 Αυγούστου είχαν σημειωθεί αξιόλογες εκροές.
Εν τω μεταξύ, ο βραχυπρόθεσμος δείκτης επιτοκίων για το μεγαλύτερο ETF (TUR) που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ αυξήθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της πώλησης στις αναδυόμενες αγορές στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, αλλά από τότε μετριάστηκε σημαντικά.
Αυτό για την JPMorgan δείχνει ότι τα τουρκικά μετοχικά ETF παραμένουν ευάλωτα.
Τι συμβαίνει με το εμπόριο;
Η JPMorgan εξετάζει τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας όσον αφορά τις εξαγωγές προς την Τουρκία.
Οι μεγαλύτεροι 5 εξαγωγείς στην Τουρκία είναι η Κίνα, η Γερμανία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% των τουρκικών εισαγωγών.
Στον πίνακα 11 απεικονίζεται το ποσοστό των εξαγωγών προς την Τουρκία ως ποσοστό των συνολικών εξαγωγών για τους 20 μεγαλύτερους εξαγωγείς προς την Τουρκία το 2017.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι χώρες που είναι πιο ευάλωτες είναι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες στην περιοχή.
Τι συμβαίνει με τα χρηματοδοτικά ανοίγματα;
Η εξέταση των άμεσων επενδύσεων που δημοσιεύονται από την τουρκική κεντρική τράπεζα, δηλαδή τις υποχρεώσεις της Τουρκίας από την άποψη του ισοζυγίου πληρωμών, δείχνει ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας ανήλθαν σε 160 δισεκ. δολάρια τον Μάιο του 2018.
Το απόθεμα άμεσων επενδυτικών υποχρεώσεων ανήλθε στα 140 δισ. δολάρια στα τέλη Μαΐου.
Η κατανομή των καθαρών άμεσων ξένων επενδύσεων ανά χώρα είναι διαθέσιμη μόνο στα τέλη του 2017 και περίπου το 75% των υποχρεώσεων αυτών ήταν ευρωπαϊκές χώρες, με την μεγαλύτερη έκθεση στην Ολλανδία περίπου 18%, οι οποίες πιθανόν να αντανακλούν κυρίως τις συμμετοχές επενδυτικά κεφάλαια.
Άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ανοίγματα περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Ρωσία. Από το υπόλοιπο 25%, περίπου το 60% ανήκει στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Για την J P Morgan, αυτό είναι ανησυχητικό δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος των απαιτήσεων για την Τουρκία είναι πιθανό να διακρατηθούν από τα επενδυτικά ταμεία, "αυτό υποδηλώνει ότι τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία παραμένουν ευάλωτα στις εκροές".
Εάν δεν υπάρξει αποφασιστική σταθεροποίηση της οικονομικής συγκυρίας της Τουρκίας τις επόμενες μέρες, το έθνος θα μπορούσε να χτυπηθεί με μια αντανακλαστική εκροή κεφαλαίου, η οποία θα επιταχύνει την κατάρρευση του νομίσματος.
Τι γίνεται με την έκθεση των ξένων τραπεζών στην Τουρκία;
Η προειδοποίηση της ΕΚΤ για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στην Τουρκία, προκάλεσε την μεγάλη κατακρήμνιση – διολίσθηση της τουρκικής λίρας αλλά και πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών BIS, οι ξένες τράπεζες έχουν έκθεση 220 δισ δολαρίων στην Τουρκία στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2018.
Το 60% αυτού αντικατοπτρίζει την έκθεση στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα.
Η άμεση έκθεση στις τουρκικές τράπεζες είναι χαμηλότερη, γύρω στα 50 δισ. δολάρια, ενώ η έκθεση στον επίσημο τομέα είναι περίπου 38 δισ. δολάρια μέσω ομολόγων και δανείων.
Οι ισπανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες είναι αυτές με την υψηλότερη έκθεση στην Τουρκία, ακολουθούμενες από αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες.
Τα καλά νέα, τουλάχιστον σύμφωνα με την J P Morgan, είναι ότι "ακόμη και για οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τις μεγαλύτερες εκθέσεις στην Τουρκία μπορούν να διαχειριστούν τους κινδύνους", εφόσον δεν υπάρξουν άλλες δυσμενείς εξελίξεις.
Εκτός από τις άμεσες απαιτήσεις, οι ξένες τράπεζες έχουν επίσης πρόσθετη έκθεση ύψους περίπου 78 δισ. δολαρίων στην Τουρκία μέσω "πιστωτικών δεσμεύσεων", "εκτεταμένων εγγυήσεων" και "συμβάσεων παραγώγων", σύμφωνα με την J P Morgan.
Το 50% αυτών των ανοιγμάτων το έχουν γαλλικές, ιταλικές και ισπανικές τράπεζες, ενώ το αμερικανικό και το βρετανικό τραπεζικό σύστημα έχει 40%.
Για τις συμβάσεις παραγώγων και εγγυήσεων, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των συνολικών ανοιγμάτων.
Εν τω μεταξύ, περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις πρόσθετες εκθέσεις αντανακλούν προστασία CDS έναντι του κινδύνου χώρας στα ομόλογα, επίπεδα που είναι σχετικά σταθερά από το 2014.
Κατά την JPMogan, «όσον αφορά τα ανοίγματα σε ξένες τράπεζες, φαίνεται ότι οι ισπανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες, καθώς και αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες μέσω ενδεχόμενων ανοιγμάτων, είναι πιο εκτεθειμένες στην Τουρκία».
Και ενώ η άμεση απειλή της εξάπλωσης της μετάδοσης από την Τουρκία φαίνεται περιορισμένη μέχρι τώρα, ο κίνδυνος είναι ότι ένας κατακλυσμός, ιδιαίτερα μεταξύ των εταίρων της Τουρκίας - εάν οι επενδυτές προσπαθούν να μειώσουν την έκθεσή τους στις αναδυόμενες αγορές - θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση προκαλώντας χρηματοπιστωτική κρίση.
Κατά ειρωνικό τρόπο, το χειρότερο σενάριο για την εξάπλωση μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους:
-αν ο Erdogan αποφασίσει να μην κάνει τίποτα ή - παράδοξως - -εάν πανικοβληθεί και εφαρμόσει τα πιο δρακόντεια αντίμετρα - όπως ελέγχους κεφαλαίου.
Κατά την Zenith Asset Management…
«Όσον αφορά την Τουρκία μόνο η κατάρρευση του νομίσματος δεν θα αρκούσε για να ξεσπάσει μια κρίση.
Η αγορά γνώριζε ότι ο Erdogan οδηγούσε τη χώρα σε μια οικονομική απερίσκεπτη κατεύθυνση.
Τα ανοίγματα των τραπεζών της ΕΕ τόσο στο εξωτερικό χρέος όσο και εσωτερικά, δεν βρίσκονται σε επίπεδο κρίσης.
Όμως ο πραγματικός κίνδυνος είναι εάν εφαρμοστούν κεφαλαιακοί έλεγχοι capital controls στην Τουρκία.
Στην περίπτωση που ο Erdogan επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls), εκτός από την καταστροφή των τραπεζών και την τοξικότητα των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, μπορεί να προκαλέσει πανικό οδηγώντας σε μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες.
Πρακτικά ο Erdogan είναι αντιμέτωπος με ένα δυσάρεστο δίλημμα: καταδικασμένος αν πάρει σκληρά μέτρα και καταδικασμένος αν δεν πάρει σκληρά μέτρα.
Capital Economics: Μικρές οι επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία
Περιορισμένες θα είναι οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από την τουρκική κρίση, σύμφωνα με την Capital Economics, παρά τη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί στις αγορές, κυρίως τις αναδυόμενες.
«Η πτώση στη λίρα, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο, θα οδηγήσει την Τουρκία στην ύφεση και είναι πιθανόν να προκαλέσει τραπεζική κρίση», εκτιμά ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics.
«Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει πλήγμα στις αναδυόμενες αγορές, ωστόσο οι ευρύτερες συνέπειες θα είναι περιορισμένες, ακόμη και για την Ευρωζώνη», προσθέτει.
Όπως εξηγεί, το ΑΕΠ της Τουρκίας αντιστοιχεί μόλις στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι ελαφρώς μικρότερο ακόμη και από αυτό της Ολλανδίας.
Το μέγεθος της τουρκικής αγοράς μετοχών είναι κάτω από το 2% του μεγέθους της βρετανικής κεφαλαιαγοράς και η συμμετοχή των ξένων ανέρχεται μόλις στο 20%.
«Παρόλα αυτά τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας αποτελούν άλλο ένα εμπόδιο για το ευρώ και δεν αποτελούν καλές ειδήσεις για τα assets των αναδυόμενων αγορών», σημειώνει ο οικονομολόγος.
Ifo: Επικίνδυνη η κατάσταση στην Τουρκία, μονόδρομος η προσφυγή στο ΔΝΤ
Ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη» και «ανησυχητική» εκτιμά την κατάσταση στην Τουρκία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Klemens Fuest, αναφερόμενος στις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα.
Κάνει δε λόγο για «κλασική οικονομική και νομισματική κρίση» και τονίζει ότι η 'Αγκυρα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ», δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο Fuest και εξηγεί ότι οι κυρώσεις που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ δεν ήταν παρά «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
Οι Τούρκοι «πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια του ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν αυτόν τον δρόμο.
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», δηλώνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ο οποίος θεωρεί ταυτόχρονα ορθή την αύξηση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά προειδοποιεί ότι συνοδεύεται από τον κίνδυνο ύφεσης.
«Μακροπρόθεσμα η Τουρκία θα βοηθηθεί μόνο από μια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνεχίζει ο Fuest και αναφέρει ότι είναι και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να εμποδίσουν την οικονομική κατάρρευσή της, καθώς η χώρα αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο και, επιπλέον, έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία.
«Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εύθραυστη και η σταθεροποίηση της Τουρκίας είναι και προς το δικό μας συμφέρον», λέει χαρακτηριστικά.
Θεωρητικά, σημειώνει ο γερμανός οικονομολόγος, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τουρκία με δάνεια συνδεδεμένα με όρους, ωστόσο μια τέτοια επιλογή, λόγω της πολιτικής του τούρκου προέδρου Erdogan δεν θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.
Σε ό,τι αφορά πάντως τις πιθανές συνέπειες της τουρκικής κρίσης για την Γερμανία, ο Fuest εκτιμά ότι θα είναι διαχειρίσιμες, καθώς, όπως λέει, το οικονομικό βάρος της Τουρκίας δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να προκαλέσει ύφεση στην Γερμανία ή στην Ευρώπη.
Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις στην Τουρκία «επιδείνωσαν την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, η οποία είχε ήδη επιβαρυνθεί με τους δασμούς των ΗΠΑ και το Brexit», επισημαίνει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών