Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μοοdy's: Διπλός ο κίνδυνος για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών - Η μείωση των καταθέσεων και η άρνηση της ΕΚΤ να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals

Μοοdy's: Διπλός ο κίνδυνος για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών - Η μείωση των καταθέσεων και η άρνηση της ΕΚΤ να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals
Σε δύο βασικά ζητήματα εντοπίζει τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, η μείωση των καταθέσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και το γεγονός πως η ΕΚΤ δεν δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Να σημειωθεί ωστόσο εδώ πως το κενό όσον αφορά στα collaterals των ελληνικών τραπεζών καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI+) έχει προβλεφθεί και θα καλυφθεί μέσω του μηχανισμού ΕLA.
Tα νέα ελληνικά ομόλογα που θα εκδοθούν, επειδή θα αναβαθμιστούν, θα είναι μεν λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά θα έχουν αυξημένη πιστοληπτική ικανότητα.
Υπενθυμίζεται πως στις 3 Μαρτίου, η Moody's, ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων δύο μεγάλων οίκων αξιολόγησης, προχώρησε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, στη χαμηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης, σε C από Ca, λόγω του PSI+. Στο πλαίσιο αυτό δεν απέδωσε outlook, επισημαίνοντας ότι το ρίσκο χρεοκοπίας, ακόμα και μετά το PSI+, θα παραμείνει πολύ υψηλό.
"Την περασμένη Τρίτη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως προσωρινά σταματά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals. Μια μέρα μετά, τα μηνιαία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος αποκάλυψαν πως οι καταθέσεις προς τον ιδιωτικό τομέα κατά τον μήνα Φεβρουάριο μειώθηκαν σχεδόν κατά 5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο. Αυτές οι δύο εξελίξεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο χρηματοδότησής τους και τα σχετικά κόστη, παρά το πρόγραμμα ELA της ΕΚΤ που διασφαλίζει τη ρευστότητα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα", σχολιάζει ο οίκος σε σημερινή έκθεσή του.
Η Μoody's εκτιμά πως περί τα 50 δισ. ευρώ, από το σύνολο της χρηματοδότησης της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες (74 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο), πέρασε μέσω του ELA.
Ως αποτέλεσμα, ο οίκος αναμένει πως η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο θα υποχωρήσει κοντά στα 24 δισ. ευρώ.
Το ELA, συνεχίζει ο οίκος, θα αυξηθεί σε πάνω από 100 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, από 54 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης