Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ιταλία προκαλεί μεγάλη νευρικότητα στους επενδυτές - Η απόδειξη σε 5 γραφήματα

Η Ιταλία προκαλεί μεγάλη νευρικότητα στους επενδυτές - Η απόδειξη σε 5 γραφήματα
Η Wall Street Journal σχολιάζει ότι οι επενδυτές φοβούνται ότι ο νέος προϋπολογισμός θα θέσει σε μη βιώσιμη τροχιά το χρέος
Σε πανικό παραμένουν οι επενδυτές λόγω της Ιταλίας, καθώς υπάρχουν μεγάλη φόβοι ότι ο προϋπολογισμός που θα παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση της χώρας θα θέσει σε μη βιώσιμη τροχιά το χρέος της χώρας, κάτι που θα ενισχύσει τη διαμάχη με τις Βρυξέλλες.
Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, οι εξελίξεις στην Ιταλία έχουν προκαλέσει αναταραχή στις διεθνείς αγορές.
Οι επενδυτές αποχώρησε από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ομόλογα, καθώς εκτιμούν ότι θα προκύψουν περισσότερα προβλήματα.
Το spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων έφτασε τον Αύγουστο σε υψηλό 5ετίας, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου να έχει ξεπεράσει το 3%.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την EPFR Global, τα ευρωπαϊκά equity funds έχουν σημειώσει εκροές για 25 συνεχείς εβδομάδες, ενώ το μερίδιο των μετοχών της ευρωζώνης στα παγκόσμια χαρτοφυλάκια έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την έναρξη του QΕ της ΕΚΤ τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute of International Finance.
«Η Ιταλία έχει επιβαρύνει το κλίμα» δήλωσε ο Richard Saldanha equity fund manager στην Aviva Investors.



«Θα παρακολουθώ τις εξελίξεις σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας πολύ στενά.
Εάν περάσει ομαλά, οι επενδυτές θα ασχοληθούν ξανά με τις ευρωπαϊκές μετοχές» δήλωσε ο Saldanha.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, σε μια χώρα που αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,2% φέτος, οι υποσχέσεις που περιλαμβάνονται στο συμφωνία συνασπισμού της, ενισχύουν τις δαπάνες κατά 4% με 7%.
Εξάλλου, η Fitch υποβάθμισε το outlook για το χρέος της χώρας σε αρνητικό, λόγω ανησυχιών ότι η δημοσιονομική χαλάρωση θα εκθέσει το χρέος της χώρας σε περισσότερους κινδύνους.

Τα προβλήματα είναι μεγάλα

Όπως προκύπτει από ανάλυση της TS Lombard, τα προβλήματα είναι μεγάλα.
Κι αυτό γιατί η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ευρωζώνης.
Ενώ οι ξένοι και τα νοικοκυριά πωλούσαν ιταλικά ομόλογα φέτος το καλοκαίρι, οι ιταλικές τράπεζες το αγόραζαν με πολύ γρήγορο ρυθμό,
Αυτό σημαίνει ότι οποιεσδήποτε απώλειες στα ιταλικά ομόλογα ενισχύουν την πίεση στους ήδη μέτριους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών, αναγκάζοντας τις να αγοράζουν ακόμα περισσότερα ομόλογα.
«Το χειρότερο σενάριο σχετικά με το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα μία απότομη διεύρυνση του spread όταν η ΕΚΤ θα σταματήσει να στηρίζει τις αγορές όπως πριν» δήλωσε ο Mohammed Kazmi της Union Bancaire Privée.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ήταν αισιόδοξος για την Ιταλία αλλά μηδένισε τις επενδύσεις του στα ομόλογα της χώρας μόλις άρχισαν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ του Matteo Salvini και του Luigi Di Maiο.
Επίσης, είναι πιο ευνοϊκή στάση απέναντι στα αμερικανικά ομολόγων έναντι των ευρωπαϊκών, λόγω των ανησυχιών ότι η ιταλική αδυναμία θα εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
«Ακόμα κι αν οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι πιο ελκυστικές, απουσιάζουν οι θετικές πολιτικές εξελίξεις» δήλωσε ο François Savary της Prime Partners.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τον Μάιο και τον Ιούνιο παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες εκροές ξένων κεφαλαίων από τα ιταλικά ομόλογα.



Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων αναλυτών, η κρίση στην Τουρκία θα μπορούσε να αυξήσει τα προβλήματα για την Ιταλία, λόγω της μεγάλης έκθεσης των ιταλικών τραπεζών στην τουρκική αγορά.
«Η υπόθεση της Τουρκίας έχουν άμεση σχέση με την Ιταλία.
Δεν πιστεύω ότι η Ιταλία έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο» δήλωσε ο Grant Peterkin της Manulife Asset Management.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης