Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκτακτο Εurogroup την Παρασκευή για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων του PSI - Ομόλογα 156 δισ. ευρώ θα διατεθούν για ανταλλαγή, λέει το Υπ. Οικονομικών - 'Έως σήμερα το βράδυ στις 22:00 η προθεσμία συμμετοχής

Έκτακτο Εurogroup την Παρασκευή για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων του PSI - Ομόλογα 156 δισ. ευρώ θα διατεθούν για ανταλλαγή, λέει το Υπ. Οικονομικών - 'Έως σήμερα το βράδυ στις 22:00 η προθεσμία συμμετοχής
Αποτίμηση των αποτελεσμάτων του PSI πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 9 Μαρτίου.
Το PSI είναι αυτό που θα «ξεκλειδώσει» το δεύτερο πακέτο βοήθειας ύψους 130 δις. ευρώ  προς την Ελλάδα και θα της επιτρέψει να αποφύγει μία άτακτη χρεοκοπία από την οποία απειλείται εφόσον δεν πληρώσει έγκαιρα το μεγάλο ομόλογο των 14,4 δις. ευρώ.  Το ομόλογο λήγει στις 20 Μαρτίου και η κυβέρνηση έχει περιθώριο τεσσάρων ημερών  για να μπορέσει να το καλύψει.
Προς το παρόν μέχρι αργά χθες το βράδυ το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων έπιανε οριακά ποσοστά συμμετοχής τα οποία κυμαίνονταν κοντά στο 50%. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χαμηλό όριο το οποίο επιβεβαίωνε τις πληροφορίες που μετέδιδε δύο μέρες τώρα το «bankingnews» και άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για παράταση του PSI. Πληροφορία, την οποία αναγκάστηκε να διαψεύσει  ο γενικός διευθυντής του OΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου,  πιθανότητα  η οποία όμως προηγουμένως είχε διερευνηθεί σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου και για την οποία είχε ενημερωθεί και ο Πρωθυπουργός.
Το ποσοστό συμμετοχής του 50% στο «κούρεμα» των ομολόγων προκύπτει ως εξής:
- Από την εθελοντική συμμετοχή 30 χρηματοπιστωτικών ομίλων που κατέχουν τίτλους αξίας 84 δισ. ευρώ ή περίπου το 40% των 206 δισ. ευρώ επί των οποίων έγινε η προσφορά του PSI, όπως ανακοίνωσε το IIF.
- Από τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο PSI,
- Από τα ομόλογα 2,7 δισ. ευρώ που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ ο ΟΓΑ ΟΠΑΔ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων κ.ά., τα οποία αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν,
Έτσι το συνολικό  ποσό των ομολόγων που μέχρι στιγμής διατίθεται προς ανταλλαγή φθάνει τα 104,7 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τη μέχρι στιγμής συμμετοχή στο PSI στο 50%. Εκκρεμεί ωστόσο για το αν θα υπάρξει πλήρης συμμετοχή  τόσο για τα δάνεια ύψους 6,9 δις. ευρώ που έχουν δοθεί στον δημόσιο τομέα, αλλά  και ως προς τα ομόλογα αλλοδαπής  ύψους 18 δισ. ευρώ.  Εκτιμάται πως θα συγκεντρωθούν περίπου 13 -14  δισ.
Πάντως, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μιλούσαν χθες  για ανταλλαγή ομολόγων ύψους 156 δισ. ευρώ ή 76% τονίζοντας ότι την καλύτερη περίπτωση μπορεί να ξεπεράσουν και τα 162 δισ.
Σε αυτό το ποσό δεν συνυπολογίζονται ομόλογα περίπου 3,5 δις. που κατέχουν φυσικά πρόσωπα, για τα οποία και δεν υπήρχε σαφής εικόνα συμμετοχής μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Εκτιμάται ότι κάτοχοι ομολόγων 36 δις. που λήγουν το 2012 δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής, καθώς προσδοκούν να αποζημιωθούν στο ακέραιο μέσω των CDSπου θα ενεργοποιήσουν τα CACs.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για τη συμμετοχή στο PSI εκπνέει σήμερα Πέμπτη στις 22.00 (ώρα Ελλάδας). Μέχρι  τη Δευτέρα 12 Μαρτίου θα ακολουθηθεί η διαδικασία της τελικής εκκαθάρισης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης