Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Πώς η Ιταλία μπορεί να γίνει μία νέα Ελλάδα – Ο κίνδυνος για τις τράπεζες

tags :
BofA: Πώς η Ιταλία μπορεί να γίνει μία νέα Ελλάδα – Ο κίνδυνος για τις τράπεζες
Η κόντρα Ιταλίας – Κομισιόν μπορεί να οδηγήσει την αξιολόγηση της χώρας σε επίπεδο junk
Δύο είναι οι κίνδυνοι που απειλούν τις διεθνείς αγορές το τρέχον διάστημα, σύμφωνα με την Bank of American Merrill Lynch: α. το υψηλό χρέος των αμερικανικών επιχειρήσεων και β. το τεράστιο χρέος της Ιταλίας.
Η αποτίμηση και των δύο ξεπερνά τα τρία τρισ. δολάρια, η αξιολόγησή τους είναι ΒΒΒ, αλλά το ιταλικό χρέος είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το αντίστοιχο των αμερικανικών επιχειρήσεων.
«Αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη άνεση το εταιρικό χρέος των ΗΠΑ, αξίας τριών τρις. δολαρίων και με μέση αξιολόγηση ΒΒΒ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο ιταλικό δημόσιο χρέος», αναφέρει χαρακτηριστικά σε έκθεσή της ομάδα αναλυτών και οικονομολόγων της BofA με επικεφαλής τον Hans Mikkelsen.
Σαφώς η εν εξελίξει κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Ευρωζώνης αποτελεί έναν από τους παράγοντες που καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνο το ιταλικό χρέος, ενώ η BofA εκτιμά ότι εάν υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιταλίας, τότε διεθνής οικονομία και αγορές μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με μία κρίση ανάλογη με αυτήν της Ελλάδας (αλλά στην περίοδο 2010 – 11, δηλαδή πριν γίνει το PSI).
«Όπως απέδειξε και η Ελλάδα στο ζενίθ της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ο μεγάλος κίνδυνος υποβάθμισης του αξιόχρεου μίας χώρας σε junk είναι να υπάρξει ταχεία και διευρυμένη εκροή καταθέσεων.
Την ίδια ώρα η ικανότητα αλλά και η θέληση της ΕΚΤ να παρέμβει είναι πολύ πιο περιορισμένη, με δεδομένο ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν δέχεται να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας», τονίζεται στην έκθεση της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης