Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Roubini Economics: Η Ελλάδα άνοιξε το δρόμο για την αναδιάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας - Μόνο η ΕΚΤ προσπαθεί να σταματήσει την κρίση αλλά... δεν αρκεί - Citigroup: Έρχεται νέα αναδιάρθρωση για την Ελλάδα

Roubini Economics: Η Ελλάδα άνοιξε το δρόμο για την αναδιάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας - Μόνο η ΕΚΤ προσπαθεί να σταματήσει την κρίση αλλά... δεν αρκεί - Citigroup: Έρχεται νέα αναδιάρθρωση για την Ελλάδα
(upd2)Η Ευρώπη θα μπει σε νέα περίοδο ύφεσης και η Πορτογαλία θα ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας. Αυτό αναφέρει ο συνεργάτης οικονομολόγος του Nouriel Roubini, Arnab Das, μιλώντας στο CNBC, κρούοντας παράλληλα το επενδυτικό καμπανάκι για την Ευρώπη.
Η οικονομία της Πορτογαλίας συρρικνώνεται με γοργούς ρυθμούς και το κόστος δανεισμού παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η προοπτική μετάδοσης της ελληνικής κρίσης βρίσκεται ακόμη εδώ, αναφέρει ο Das.
Τα πακέτα διάσωσης δεν τελείωσαν στην Ελλάδα. Κατά την άποψη μας η Πορτογαλία θα επακολουθήσει των ελληνικών εξελίξεων, και την Πορτογαλία θα τη διαδεχτεί η Ιρλανδία. Στο προσεχές διάστημα θα δούμε περισσότερο οργανωμένες αναδιαρθρώσεις χρέους, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Das.
Η ύφεση της Ευρώπης το 2012 θα είναι ηπιότερη σε σχέση με αυτό που είχαμε γνωρίσει την προηγούμενη 3ετία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει τρομακτικά πράγματα για να αποφευχθεί η τραπεζική κρίση, αλλά το μόνο που έχει καταφέρει είναι να αγοράσει αρκετό χρόνο. Περίπου 18 - 36 μήνες, εκτιμά ο Das, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να επιλύθηκαν ορισμένα ζητήματα ρευστότητας, ωστόσο δεν έχει γίνει τίποτα για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και ανακεφαλαιοποίησης.
Από την πλευρά του ο W. Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ισπανία. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, αυτή τη στιγμή είναι πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ισπανίας.
Aναφορικά με την Ελλάδα επισημαίνει ότι θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης σε λιγότερο από ένα έτος. "Το ελληνικό χρέος δεν είναι για κανένα λόγο βιώσιμο, οπότε θα χρειαστεί εκ νέου αναδιάρθρωση", συμπληρώνει ο Buiter, αναφερόμενος με "μάυρα χρώματα" και για τις Πορτογαλία, Ιρλανδία.

Τριπλασιάστηκε το έλλειμμα της Πορτογαλίας το πρώτο 2μηνο

Σχεδόν τριπλασιάσθηκε στο πρώτο δίμηνο του 2012 το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας, δείχνοντας ότι το ένταση της ύφεσης στην οικονομία της μειώνει τα έσοδα και αυξάνει τις ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να μην επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της και να χρειασθεί και δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα αυξήθηκε στα 799 εκατ. ευρώ από 274 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2011, όταν είχε υποχωρήσει πάνω από 70%, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας.
Οι δαπάνες, στις οποίες συμπεριλήφθηκαν και έκτακτες μεταβιβάσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις, αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σχεδόν 7,06 δισ. ευρώ. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,3% σε 6,26 δισ. ευρώ, εξέλιξη που οι αρχές την απέδωσαν κυρίως στην πληρωμή των μερισμάτων από τις επιχειρήσεις στο τέλος του 2011 αντί τις αρχές του 2012.
Η πορτογαλική κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους και μειώνει τις δαπάνες, έχοντας ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού με βάση τους όρους του προγράμματος διάσωσης που συμφώνησε με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η Λισαβόνα πέτυχε το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος το 2011 στο 5,9% του ΑΕΠ από 9,8% του ΑΕΠ το 2010, αλλά αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην έκτακτη μεταφορά των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών ταμείων των τραπεζών στον κρατικό προϋπολογισμό. Ο στόχος για το 2012 είναι να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ.
Η αύξηση του ελλείμματος δείχνει τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η ιβηρική χώρα για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν με το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 78 δισ. ευρώ, αν και ακολούθησε στενά την αυστηρή συνταγή λιτότητας των πιστωτών της.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης