Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Με το βλέμμα στην Ισπανία συνεδριάζουν αύριο οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης - Στα 700 δισ. ευρώ οι πόροι των μηχανισμών στήριξης - Στα 940 δισ. ευρώ σε επείγουσες καταστάσεις

Με το βλέμμα στην Ισπανία συνεδριάζουν αύριο οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης - Στα 700 δισ. ευρώ οι πόροι των μηχανισμών στήριξης - Στα 940 δισ. ευρώ σε επείγουσες καταστάσεις
(upd3)Στα 700 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2013 θα αυξηθεί η δύναμη πυρός των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο που διέρρευσε από τους διαδρόμους των Βρυξελλών. Η αύξηση αυτή θα αφορά στη συνδυαστική δύναμη των μηχανισμών, του προσωρινού EFSF και του μόνιμου ESM, θέμα που θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή.
Η πιθανότητα αύξησης των πόρων των μηχανισμών στα 940 δισ. ευρώ, κατά το ίδιο έγγραφο, θα αφορά μόνο σε επείγουσες και ειδικές περιπτώσεις.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ESM θα ισχύσει από το καλοκαίρι με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ και θα λειτουργήσει για ένα χρόνο παράλληλα με τον EFSF, με κεφάλαια ύψους 440 δισ. ευρώ.
Με αυτή την επιλογή «παρατείνουμε την ισχύ των μη χρησιμοποιημένων πόρων του EFSF μέχρι το 2013» ανέφερε ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή στο γαλλικό πρακτορείο.
Όμως για να δοθούν χρήματα σε μια χώρα που τα χρειάζεται θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ηγέτες της ευρωζώνης, όπως διευκρίνισε η πηγή αυτή, επικαλούμενη ένα έγγραφο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωζώνης.
Όπως διευκρινίζεται στη συνέχεια, «στα μέσα του 2013 θα επανεξετάσουμε την κατάσταση» με την πιθανότητα να επιστρέψουμε σε ένα ταμείο με πόρους ύψους 700 δισ. ευρώ, δηλαδή με τα χρήματα του ESM σε συνδυασμό με τα ήδη δεσμευμένα χρήματα του EFSF.
Η ανάγκη για ενίσχυση της «δύναμης πυρός» της ευρωζώνης προβάλλει ως εξαιρετικά αναγκαία καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι η κρίση πιθανόν να επεκταθεί και σε άλλες «επιρρεπείς» χώρες του Νότου, με πρώτη και καλύτερη την Ισπανία, την οποία δείχνουν να έχουν βάλει στο στόχαστρο οι αγορές.
Οι αρχικοί φόβοι για την Ιταλία μοιάζουν να έχουν κατευναστεί προς το παρόν λόγω των αλλεπάλληλων δημοσιονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.
Όμως ο ίδιος ο ιταλός πρωθυπουργός ήταν αυτός που δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι «δεν θέλει πολύ για να αναζωπυρωθεί η κρίση» και έκανε και συστάσεις προς την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία.
Το βέβαιο είναι ότι ο κίνδυνος «δημοσιονομικής παρέκκλισης» της Μαδρίτης παραμένει, καθώς η ισπανική οικονομία αναμένεται να βυθιστεί σε ύφεση 1,5% την ώρα που πασχίζει να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3%.
Ακόμα και ο αναθεωρημένος στόχος για έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 μοιάζει ανέφικτος, εκτιμούν πολλοί αναλυτές.
Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι η Γερμανία παραμένει διστακτική στη δημιουργία μιας «ζώνης πυρός» που θα απαντούσε στους φόβους των αγορών.
Το Βερολίνο διαμηνύει ότι «κανένα ποσό δεν θα είναι αρκετό» αν δεν συνοδευτεί από μια σταθερή και σφιχτή δημοσιονομική πολιτική περιορισμού των δαπανών.
Πηγές αναφέρουν ότι «οι Γερμανοί πιθανότατα δε θα δεχθούν την επιλογή των 940 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο, καθώς φαίνεται να υποστηρίζουν την πιο μινιμαλιστική λύση των 700 δισ. ευρώ από την αρχή».

Σόιμπλε: Αποφασιστικής σημασίας η μείωση των ελλειμμάτων και όχι το μέγεθος του «τείχους προστασίας»

Αποφασιστικής σημασίας για την επίλυση της κρίσης είναι η μείωση των ελλειμμάτων και όχι το μέγεθος του «τείχους προστασίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, υπογραμμίζοντας για ακόμη μία φορά την αντίθεση της χώρας του στην αύξηση των πόρων του ESM και στην ανάγκη να ενταθούν οι πολιτικές λιτότητας.
Στη συνέχεια εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ΔΝΤ θα συμβάλει με περισσότερα χρήματα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης