Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζονται να αποπληρώσουν τα χαμηλότοκα δάνεια που πήραν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη διαδικασία LTRO

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζονται να αποπληρώσουν τα χαμηλότοκα δάνεια που πήραν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη διαδικασία LTRO
Αρκετές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζονται να αποπληρώσουν έως το τέλος του χρόνου τα χαμηλότοκα δάνεια που πήραν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη διαδικασία LTRO.
Σύμφωνα με τραπεζίτες που επικαλούνται οι Financial Times, η ιταλική Unicredit, οι γαλλικές BNP Paribas και Société Générale και η ισπανική, La Caixa, ετοιμάζονται να αποπληρώσουν στην ΕΚΤ έως το ένα τρίτο των χρημάτων που δανείστηκαν – εκτιμάται σε 80 με 100 δισ. ευρώ συνολικά – μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
Το επικαλούμενο LTRO (longer-term refinancing operation) ήταν μία διαδικασία που ξεκίνησε η ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο και, στη συνέχεια, το Φεβρουάριο, με στόχο μα δοθεί ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Μετά από απόφαση του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν κεφάλαια 1 τρισ. ευρώ, με επιτόκιο 1%, τα οποία θα αποπληρωθούν σε τρία χρόνια – Το Δεκέμβριο του 2014 και το Φεβρουάριο του 2015.
Όμως οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των δανείων μέσα στους πρώτους δώδεκα μήνες.
Τα LTRO ξεκίνησαν σε μία στιγμή κατά την οποία οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετώπιζαν πολύ μεγάλα προβλήματα ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης