Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η αποτυχία της Ελλάδας να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων ξένου δικαίου θα οδηγήσει σε μηνύσεις, αλλά δεν θα ταράξει τις αγορές - Τι εκτιμούν JP Morgan και Rabobank

Η αποτυχία της Ελλάδας να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων ξένου δικαίου θα οδηγήσει σε μηνύσεις, αλλά δεν θα ταράξει τις αγορές - Τι εκτιμούν JP Morgan και Rabobank
H αποτυχία της Ελλάδας να πληρώσει τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων που διέπονται υπό ξένο δίκαιο αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μηνύσεις, αλλά δεν θα ταράξει σε μεγάλο βάθμο την πορεία των διεθνών αγορών.
Στην άποψη αυτή συναινεί μεγάλη μερίδα αναλυτών, καθώς ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διέπονται υπό ξένο δίκαιο.
Υπενθυμίζεται πως λόγω της άρνησης των ομολογιούχων να συμμετάσχουνν αλλά και των συνεχιζόμενων αναβολών των γενικών συνελεύσεών τους, η διαδικασία για τα XS ελληνικά ομόλογα ξένου δικαίου έλαβε παράταση έως τις 18 Απριλίου. Πρόκειται για ομόλογα αξίας 8,3 δισ. ευρώ.
Νέα ελληνική χρεοκοπία και μια ακόμη πληρωμή των ελληνικών CDS δεν απέκλεισε ούτε η ISDΑ, ανακοινώνοντας πως σε περίπτωση που δεν πληρωθούν τα ομόλογα που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν νέα ενεργοποίηση των ελληνικών CDS.
Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση έλαβε από το Eurogroup την έγκριση να μην πληρώσει τους κατόχους ομολόγων ξένου δικαίου που δεν θα συμμετάσχουν στο PSI+.
Oι αναλυτές χαρακτηρίζουν εξαιρετικά επικίνδυνη την απόφαση της Ελλάδας να μην πληρώσει τους ομολογιούχους, επικαλούμενοι μάλιστα τη χρεοκοπία της Αργεντινής το 2002, γεγονός το οποίο οδήγησε στα δικαστήρια και σε πολυετείς δικαστικές μάχες μεγάλο αριθμό επενδυτών.
"Aκόμη κι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει λόγω των ομολόγων ξένου δικαίου, καθώς τα ποσά που διακυβεύονται είναι μικρά, η πορεία των αγορών δεν θα ταραχθεί", σχολιάζει ο Pavan Wadhwa, της JP Morgan.
"Kάποιοι από τους πλέον συντηρητικούς ομολογιούχους θα απέχουν από τη διαδικασία του PSI+", δηλώνει με τη σειρά του ο Lyn Graham-Taylor, της Rabobank International.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης