Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αναβαθμίζονται οι αξιολογήσεις τεσσάρων πορτογαλικών τραπεζών

DBRS: Αναβαθμίζονται οι αξιολογήσεις τεσσάρων πορτογαλικών τραπεζών
Αναβαθμίζονται οι αξιολογήσεις τεσσάρων πορτογαλικών τραπεζών από τη DBRS
Στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας (με εγγύηση τις καταθέσεις) για τέσσερις πορτογαλικές τράπεζες προχώρησε η DBRS Ratings.
Ειδικότερα, πρόκειται για τις Banco Comercial Português, Caixa Económica Montepio Geral, Caixa Geral de Depósitos και Novo Banco.
Επίσης, αναβαθμίστηκαν οι αξιολογήσεις βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για τις Banco Comercial Português, BCP Macao Branch και Caixa Económica Montepio Geral.
Στην τελευταία της έκθεση για τον Πορτογαλία, τον περασμένο Οκτώβριο, η DBRS επιβεβαίωσε σε «ΒΒΒ» και «R-2 (high)» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη (αντίστοιχα) πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας η DBRS Ratings, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (trend).
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για ισορροπημένους κινδύνους στην οικονομία, ενώ στα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνει την ιδιότητα μέλους της Ευρωζώνης και την προσήλωση στο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη αξιόπιστων και βιώσιμων μακροοικονομικών πολιτικών.
Ένα ευνοϊκό προφίλ δημόσιου χρέους και μια υγιή θέση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που εν μέρει υποστηρίζεται από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εμπορίου, υποστηρίζουν, επίσης, την αξιολόγηση.
Ωστόσο, η Πορτογαλία αντιμετωπίζει σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις, όπως τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, τον μεγάλο όγκο σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το χρέος εταιρικού τομέα.
Οι υψηλές δαπάνες στον τομέα της υγείας παραμένουν ο κύριος κίνδυνος για τις δημοσιονομικές προοπτικές, επισημαίνεται.
Η Πορτογαλία επωφελήθηκε από το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, επισημαίνεται.
Το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών μειώθηκε από το επίπεδο ρεκόρ του 142% του ΑΕΠ το 2013, σε 104% το τρίτο τρίμηνο του 2018, ωστόσο παραμένει σχετικά υψηλό.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 11,7%, από 17,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2016, συμπληρώνεται.
Σύμφωνα με τον οίκος, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει σε 0,2% του ΑΕΠ το 2019, από 0,7% το 2018 και 3% το περασμένο έτος.
Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, θα υποχωρήσει στο 118,4% το επόμενο έτος, από 122,2% το 2018 και 124,8% το 2017.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ESM, ο δείκτης χρέους θα υποχωρήσει κάτω από 110%, μέχρι το 2021.
Η DBRS «βλέπει» στο 2,3% την οικονομική ανάπτυξη για τη διετία 2018-2019, έναντι 2,8% πέρυσι.

Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης