Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

George Soros: Σε θανατηφόρα φάση έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους - Πιθανή η διάσπαση της Ευρωζώνης - Pimco: Αποφύγετε την Ελλάδα...

George Soros: Σε θανατηφόρα φάση έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους - Πιθανή η διάσπαση της Ευρωζώνης - Pimco: Αποφύγετε την Ελλάδα...
Το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο δεν μπορεί να δουλέψει... Δεν αποκλείεται μάλιστα να αποδειχθεί πλήρως καταστροφικό για την Ευρώπη, αναφέρει σε νέο του άρθρο ο διεθνούς φήμης μεγαλοεπενδυτής George Soros.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, τους τελευταίους μήνες η ευρωπαϊκή κρίση χρέους εμφανίζει εκ νέου σοβαρά σημάδια επιδείνωσης. Ο ίδιος παραδέχεται πως οι πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ (LTROs) έφεραν μια ανακούφιση στις ευρωπαϊκές τράπεζες και κατ' επέκταση στις αγορές, ωστόσο προειδοποιεί πως η ανακούφιση αυτή δεν είναι δυνατόν να διαρκέσει επ' αόριστον.
Τα θεμελιώδη προβλήματα της Ευρωζώνης, αναφέρει ο Soros, δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Αντίθετα, συνεχίζει, το χάσμα μεταξύ πιστωτών και υπερχρεωμένων χωρών εξακολουθεί να αυξάνεται. "Η κρίση ενδεχομένως να έχει εισέλθει σε μια άκρως θανατηφόρα φάση", τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η διάσπαση της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να θεωρείται αδιανόητη, αλλά αντίθετα πιθανή εντός των ερχόμενων ετών.  
"Η ειδική μεταχείριση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα αποθαρρύνει άλλους επενδυτές από το να διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικό χρέος", αναφέρει στη συνέχεια.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι χώρα και είναι απίθανο να επιβιώσει", εκτιμά ο Soros, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραδεχθούν πως οι πολιτικές που ασκούν δεν θεωρούνται παραγωγικές, αλλά αντίθετα αντιπαραγωγικές και αναποτελεσματικές.

Nα αποφύγουν την Ελλάδα και την Πορτογαλία συμβουλεύει τους ριψοκίνδυνους ο El-Erian


Όσοι αρέσκονται στα ρίσκα να αποφύγουν... την Ελλάδα και την Πορτογαλία συμβουλεύει ο Mohamed El-Erian, εις εκ των ισχυρών αντρών της Pimco.
Ο ίδιος τάσσεται ακόμη υπέρ των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων -αλλά μόνο για τους πιο ριψοκίνδυνους...
"Η Ιταλία έχει ελλείψεις σε όλους τους τομείς", δηλώνει...

Stiglitz: Η Ελλάδα χρειαζόταν μεγαλύτερο haircut - Δόθηκαν πρόωρα τα πακέτα διάσωσης - Η λιτότητα θα φέρει νέο κύμα ύφεσης στην Ευρώπη

"Η υπερβολική δόση λιτότητας κάνει τα πάντα απλά χειρότερα,'' προειδοποιεί ο Joseph Stiglitz. Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι το ''κούρεμα'' του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο, ενώ χαρακτηρίζει λανθασμένη την επιλογή άμεσης παροχής πακέτων διάσωσης, προτάσσοντας αντίθετα ως σωστή πρώτα τη λύση της αναδιάρθρωσης.
Σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, ο Stiglitz προειδοποιεί για ένα νέο κύμα ύφεσης στην Ευρώπη σε περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια πολιτική σκληρής λιτότητας.
'Οπως τονίζει, ''χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία χρειάζονται αξιόπιστη προοπτική ανάπτυξης'', ενώ σημειώνει ότι ''οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να βελτιώσουν την κατάσταση''.
''Οι πολιτικοί επικεντρώθηκαν στο να πιέσουν τη νότια Ευρώπη να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. Τα δημοκρατικά καθεστώτα όμως, μπορούν να αντέξουν μόνο ένα περιορισμένο φάσμα περικοπών χωρίς να διακρίνουν επιτυχή αποτελέσματα,'' αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ειδικά για τα ακόμη πιο επώδυνα μέτρα που προωθούν οι Βρυξέλλες, επιμένει πως ''αυτή η τακτική θα αποτύχει. Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα παγκοσμίως που να δείχνει ότι οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών βοηθούν μία ασθενή χώρα να ανακάμψει''.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης