Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία νέα ευρωπαϊκή κρίση – Οι πέντε μεγαλύτεροι κίνδυνοι αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη

Τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία νέα ευρωπαϊκή κρίση – Οι πέντε μεγαλύτεροι κίνδυνοι αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη
«Τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία νέα ευρωπαϊκή κρίση;», αναρωτιέται σε εκτενές άρθρο της η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos και απαντά παραθέτοντας του πέντε μεγαλύτερους κινδύνους που πλανώνται πάνω από την Ευρώπη.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο δρόμος της εξόδου της Ευρωζώνης από την κρίση είναι στρωμένος με παγίδες.
Οι εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα και η ύφεση στην Ισπανία και την Ιταλία αποτελούν βόμβες στα θεμέλια του ευρώ έτοιμες να εκραγούν αν κάτι πάει στραβά και να προκαλέσουν πτωτικό ντόμινο στα χρηματιστήρια.
Εξ άλλου το βέβαιο είναι, υποστηρίζει η Les Echos ότι ούτε το κολοσσιαίο δεύτερο ελληνικό πακέτο ούτε το πρόγραμμα ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν αρκετά για να καθησυχάσουν τους επενδυτές αναφορικά με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, πλέον τα αυστηρά δημοσιονομικά προγράμματα δείχνουν να απειλούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή.
Πάντως, όπως και να έχει το πράγμα οι επόμενοι μήνες περιέχουν αρκετά γεγονότα ικανά να ανησυχήσουν και τους πιο αισιόδοξους:

1. Οι γαλλικές εκλογές
Οι γαλλικές εκλογές είναι ίσως το πολιτικό γεγονός της χρονιάς. Και οι δύο υποψήφιοι έχουν τονίσει ότι θα σεβαστούν το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ που προβλέπει έλλειμμα στο 3%, όμως ο Σοσιαλιστής υποψήφιος, Φρανσουά Ολάντ, έχει τονίσει επανειλημμένως ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας που συμφώνησε ο Σαρκοζί με τη Μέρκελ. «Αν χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιτύχει το 3% του ελλείμματος, αυτό θα εκληφθεί αρνητικά από τις αγορές», εκτιμά ο ειδικός αναλυτής της Natixis. Eric Chaney. Όπως υποστηρίζει, σε περίπτωση που η Γαλλία διαφοροποιηθεί από τη Γερμανία, τα spreads θα εκτοξευθούν.

2. Οι ελληνικές εκλογές
Η εφημερίδα υπογραμμίζει τους κινδύνους που θα προκύψουν στις αγορές σε περίπτωση που δεν επικρατήσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – που έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν το Μνημόνιο – αλλά αντιμνημονιακά κόμματα. Παράλληλα τονίζει τη δημοσκοπική άνοδο των ακραίων κομμάτων των οποίων η ενδεχόμενη είσοδος στη Βουλή θα απειλήσει, όπως αναφέρει, τη σταθερότητα στη χώρα.

3. Οι ανησυχίες για την Ισπανία
Η εφημερίδα αναφέρει τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και τη δραματική άνοδο των spreads παρά τα άμεσα δημοσιονομικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Ραχόι. Στη συνέχεια υπογραμμίζει τις ανησυχίες ότι είναι πιθανό η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης να χρειαστεί πακέτο στήριξης.

4. Ο κίνδυνος ύφεσης στην Ιταλία
Η εφημερίδα παραλληλίζει λίγο την περίπτωση της Ιταλίας – Τρίτη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης – με της Ισπανία όπου παρά τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης Μόντι, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση, ίσως στον 2,2% για φέτος, αλλά και με το υψηλό κόστος δανεισμού.

5. Το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία

Ο πέμπτος κίνδυνος στην ευρωζώνη ακούει στο όνομα «δημοψήφισμα στην Ιρλανδία» υπογραμμίζει η Les Echos, καθώς παρότι οι δημοσκοπήσεις για το αν θα επικυρωθεί το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας δείχνουν «ναι», η πιθανότητα να βγει «όχι» είναι μικρότερη, αλλά υπαρκτή. «Αυτό θα σημάνει ότι η Ιρλανδία απλά δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης