Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Στενεύουν τα περιθώρια για την Καγκελάριο Merkel - Mήπως ήρθε η ώρα για το Plan B - Τι σχεδιάζει η Γερμανία για το ευρώ; Μετρημένες οι μέρες της Ευρωζώνης;

Phoenix Capital: Στενεύουν τα περιθώρια για την Καγκελάριο Merkel - Mήπως ήρθε η ώρα για το Plan B - Τι σχεδιάζει η  Γερμανία για το ευρώ; Μετρημένες οι μέρες της Ευρωζώνης;
Τις τελευταίες της ημέρες, με την ισχύουσα δομή της, βιώνει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Phoenix Capital, οι οποίοι στην τελευταία ανάλυσή τους για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, προειδοποιούν για... κοσμοϊστορικές αλλαγές στο προσεχές μέλλον.
Κατά τον οίκο, η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, στην τρέχουσα συγκυρία, βρίσκεται ίσως στο κρίσιμο εκείνο σημείο που θα πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις για την πολιτική που ασκεί, ακόμη και να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών. Τι εννοεί η Phoenix Capital; Πως, υπό το βάρος του ολοένα και αυξανόμενου πολιτικού κόστους και των πολιτικών συνεπειών της επιμονής της να διασώζει τα υπερχρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη, η Καγκελάριος δεν αποκλείεται να εγκαταλείψει το Plan Α (εκείνο των συνεχών διασώσεων) και να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός Plan B.
Τι θα περιλαμβάνει όμως αυτό το Plan B; Πιθανή αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ ή βροντερό "όχι" του Βερολίνου σε περισσότερες διασώσεις;
Το εναλλακτικό σχέδιο της Γερμανίας, συνεχίζει ο οίκος, δεν σημαίνει αυτόματα πως η χώρα θα επιλέξει την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη. Καθώς, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πετύχαινε τίποτα περισσότερο από την επιδείνωση των ευρωπαϊκών σχέσεων και την ενίσχυση του αντι-γερμανικού κλίματος.
"Δεν θα μας εξέπληττε, αν βλέπαμε, εντός των ερχόμενων εβδομάδων, τη Μerkel να εντείνει τις απειλές για διακοπή ή μη επέκταση των ευρωπαϊκών πακέτων διάσωσης", σχολιάζει ο οίκος, για να προσθέσει πως "η εξέλιξη αυτή κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη, αν αναλογιστεί κανείς πως πακέτα διάσωσης ενδεχομένως να χρειαστούν Ισπανία και Ιταλία, δύο χώρες, ήδη πολύ μεγάλες για να διασωθούν....".
Για τη Phoenix Capital, ορισμένα πράγματα είναι πολύ απλά: Η Ευρώπη διέπεται από πολιτικούς κανόνες και όχι οικονομικούς. Οι σοβαρότερες αποφάσεις καθορίζονται από την πολιτική ατζέντα, αγνοώντας πολλές φορές την οικονομική πραγματικότητα. Οι πολιτικές αποφάσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στους ψηφοφόρους.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, εξηγεί ο οίκος, πως η δέσμευση του Βερολίνου για τη σωτηρία του ευρώ έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας, με τους φορολογούμενους της χώρας να επωμίζονται διασώσεις πολλών δισεκατομμυρίων.
Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη τοποθέτηση του Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου IFO, πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ραγδαία αύξηση του πιστωτικού κινδύνου, λόγω της πληθώρας των διασώσεων. "Το Ευρωσύστημα βρίσκεται πολύ κοντά στην... έκρηξη", προειδοποίησε μάλιστα, γνωστοποιώντας πως η Γερμανία σηκώνει στους ώμους της διασώσεις ύψους 2,1 τρις ευρώ, λόγω των κεφαλαίων που διοχετεύει - συχνά από την πίσω πόρτα - στα ευρωπαϊκά κράτη.
Η θέση, συνεχίζει ο οίκος, της Καγκελαρίου, επιδεινώνεται περαιτέρω, αν αναλογιστεί κανείς πως χάνει τον νούμερο 1 σύμμαχό της, τον Γάλλο Ν. Sarkozy, αφού όπως όλα δείχνουν νικητής στις γαλλικές προεδρικές εκλογές θα είναι ο Σοσιαλιστής, Fr. Hοllande.
Υπενθυμίζεται εδώ πως στη διάρκεια των τελευταίων μηνών η Γερμανία:
1) Ψήφισε νόμο που επιτρέπει στο Βερολίνο να αποχωρήσει από το ευρώ, αλλά να έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην ΕΕ
2) Έθεσε εκ νέου σε λειτουργία το ταμείο στήριξης των γερμανικών τραπεζών (SoFFin)
Το Βερολίνο έχει διοχετεύσει στο SoFFIN:
- 400 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για τις γερμανικές τράπεζες
- 80 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των γερμανικών τραπεζών
3) Ψήφισε νόμο που επιτρέπει στις γερμανικές τράπεζες να απορρίπτουν ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, αν χρειαστεί

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης