Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan Cazenove: Δεν αρκούν τα 18 δισ. για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών - BlackRock και «κεφαλαιακό μαξιλάρι» ανεβάζουν τον πήχη - Τα πέντε σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές

JP Morgan Cazenove: Δεν αρκούν τα 18 δισ. για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών - BlackRock και «κεφαλαιακό μαξιλάρι» ανεβάζουν τον πήχη - Τα πέντε σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές
Τα πέντε βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές στα αποτελέσματα των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών επισημαίνει η JP Morgan Cazenove, στην 8σέλιδη έκθεση της υπό τον τίτλο: «PSI write-downs results in €28bn loss for top 4 banks; recapitalization underway» (οι διαγραφές του PSI προκάλεσαν ζημίες 28 δις. ευρώ στις 4 μεγαλύτερες τράπεζες: σε εξέλιξη η ανακεφαλαιοποίηση).
Σύμφωνα με την JPMorgan τα πέντε κλειδιά στα αποτελέσματα της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank και της Πειραιώς, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
-Εξαιρουμένων των απωλειών από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι τέσσερις τράπεζες κατέγραψαν ζημίες ή οριακά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (μόνο η Alpha Bank είναι κέρδη σε όλο το έτος προ PSI). Απόρροια αυτής της εξέλιξης είναι η συνεχιζόμενη επιδείνωση του ενεργητικού των τραπεζών και η αύξηση των προβλέψεων.
-Οι δείκτες Core Tier 1 των τραπεζών ήταν αρνητικοί, εξαιρουμένης της Alpha Bank της οποίας διαμορφώθηκε στο 3%.
-Δεδομένων των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, τα 18 δις. ευρώ του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πιθανόν να μην είναι επαρκή να βοηθήσουν τις τράπεζες να πετύχουν το στόχο του 8% στον δείκτη CT1 που έχει τεθεί.
-Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 6% στις τέσσερις τράπεζες, ή σε απόλυτο μέγεθος 7,3 δις. ευρώ, το τέταρτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση η μείωση ήταν στο 20%.
-Ο μέσος όρος των προβληματικών δανείων (NPLs) ήταν στο 13,5%, ήτοι 145 μ.β. υψηλότερα το τέταρτο τρίμηνο.
Σύμφωνα με την JP Morgan για να προσδιοριστούν πλήρως οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί  η έκθεση της BlackRock, καθώς και το ύψος του κεφαλαιακού «μαξιλαριού» που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν πρόσθετη αβεβαιότητα για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης έως το τέλος Απριλίου, ενώ θα πρέπει να δοθεί χρόνος στις βιώσιμες τράπεζες για την αύξηση νέων κεφαλαίων στην αγορά.  Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2012, οι βιώσιμες τράπεζες αναμένεται να ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίηση μέσω ενός συνδυασμού των ιδιωτικών και δημόσιων πόρων.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2013 οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν σε ένα ακόμη stress test.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης