Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στους δρόμους οι Ισπανοί για τα μέτρα λιτότητας – Οι επιλογές είναι τρεις: διαρθρωτικά μέτρα, ανάπτυξη ή αναδιάρθρωση – Στήνεται bad bank για τα επισφαλή δάνεια – Υποβάθμισε 16 ισπανικές τράπεζες ο S&P

Στους δρόμους οι Ισπανοί για τα μέτρα λιτότητας – Οι επιλογές είναι τρεις: διαρθρωτικά μέτρα, ανάπτυξη ή αναδιάρθρωση – Στήνεται bad bank για τα επισφαλή δάνεια – Υποβάθμισε 16 ισπανικές τράπεζες ο S&P
(upd)Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους ολόκληρης της Ισπανίας, διαδηλώνοντας κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι, ενώ αναμένεται να διαδηλώσουν ακόμη περισσότεροι αύριο, πρωτομαγιά, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις κράτησαν πολλούς στα σπίτια τους.
Η κυβέρνηση Ραχόι, όπως μεταδίδει το οικονομικό δίκτυο CNBC στοχεύει φέτος σε δραστικές περικοπές 27 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον δέκα δισ. ευρώ σε περικοπές στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
Τη στιγμή που οι Ισπανοί δείχνουν να μην αντέχουν άλλα μέτρα λιτότητας, δεδομένου ότι το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 24,4%, τα συνδικάτα καλούν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων τους ώστε να πειστούν οι Ευρωπαίοι ότι η λιτότητα δεν έχει αποτελέσματα και ότι πρέπει να στοχεύσουν σε πολιτικές ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει «κρίση τεραστίων διαστάσεων».
Όπως μεταδίδει το CNBC αναπαράγοντας πληροφορίες των Financial Times, η κυβέρνηση και οι τράπεζες έχουν θέσει επί τάπητος ένα νέο σχέδιο για την απομόνωση των προβληματικών ενυπόθηκων δανείων σε μία, ή περισσότερες, εταιρείες διαχείρισης ώστε να μειωθεί το βάρος από το χρηματοπιστωτικό σύστημα χώρας, ειδικά μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard & Poor’s.
Σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η ένταξη της Ισπανίας σε μηχανισμό στήριξης, ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, επανέλαβε μέσα στο Σαββατοκύριακο την ανάγκη «για βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όχι ωραιοποίηση της κατάστασης, ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».
Οι Ισπανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι αυτό το νέο σχήμα που μελετάται είναι συμβατό με τις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πως δεν θα πρέπει να αποκαλείται «bad bank» γιατί δεν θα είναι τράπεζα, αλλά θα πρόκειται για μία εταιρεία διαχείρισης των επισφαλών δανείων.
Αναφέρθηκε επίσης ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα συμμετέχουν θα μπορούν να εναποθέτουν εκεί τίτλους του ενεργητικού μόνο εάν έχουν προχωρήσει σε επαρκείς προβλέψεις επισφαλών δανείων, με ανεξάρτητη αποτίμηση.
Παράλληλα, στην υποβάθμιση εννέα ισπανικών τραπεζών προχώρησε σήμερα η Standard & Poor’s, περιλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της Santander και της BBVA, καθώς και αυτό της Συνομοσπονδίας Ταμιευτηρίων της Ισπανίας (Ceca), μετά την υποβάθμιση -την Πέμπτη- του αξιόχρεου της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες.
Ειδικότερα υποβάθμισε τις: Banco Santander, Banco Espanol de Credito , Santander Consumer Finance , Banco Santander Totta , Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) , Banco de Sabadell , Ibercaja Banco , Banca Civica , Bankinter , Confederacion Espanola de Cajas de Ahorros (CECA) , Barclays Bank (BBSA) , CaixaBank , de Ahorros y Pensiones de Barcelona (la Caixa), Bankia , Banco Financiero y de Ahorros (BFA) και Banco Popular Espanol.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης