Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Στο σημείο χωρίς επιστροφή η Ευρώπη - Ισπανία και Γερμανία καθορίζουν το μέλλον του ευρώ... Γιατί δεν αποκλείεται η διάλυση της Ευρωζώνης

Phoenix Capital: Στο σημείο χωρίς επιστροφή η Ευρώπη - Ισπανία και Γερμανία καθορίζουν το μέλλον του ευρώ... Γιατί δεν αποκλείεται η διάλυση της Ευρωζώνης
(upd)Την άκρως δυσοίωνη εκτίμησή της πως η Ευρώπη, υπό την τρέχουσα δομή της, βιώνει τις τελευταίες της ημέρες επαναλαμβάνει στη νέα έκθεσή της η Phoenix Capital, επικαλούμενη τους μεγάλους κινδύνους που ενέχει για την Ευρωζώνη η πιθανή κατάρρευση της Ισπανίας, αλλά και η στάση του Βερολίνου στη διαχείριση της κρίσης χρέους.
Κατά τον οίκο, η Ευρώπη έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μοιάζουν ανυπέρβλητα, αφού Ισπανία και Ιταλία είναι δύο χώρες "πολύ μεγάλες για να διασωθούν" και δεν υπάρχουν τόσα κεφάλαια διαθέσιμα για να τις σώσουν.
Η Ισπανία, συνεχίζει ο οίκος, που στην τρέχουσα συγκυρία βρίσκεται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στο μάτι του κυκλώνα, προτιμά τη "διάσωσή" της από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), από το να στραφεί απευθείας σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Οι λόγοι για την επιλογή αυτή της Ισπανίας είναι ξεκάθαροι: Το ΔΝΤ δεν διαθέτει τόσο κεφάλαια για να σώσει τη χώρα, ενώ και η ΕΚΤ βρίσκεται - για κάθε απόφασή της - αντιμέτωπη με τη σκληρή στάση του Βερολίνου.
"Η υποβάθμιση της Ισπανίας από την S&P δεν αλλάζει τη στάση της Γερμανίας. Οι ισπανικές τράπεζες δεν μπορούν να έχουν απευθείας πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς", δήλωσε πρόσφατα ο M. Meister, Γερμανός βουλευτής του κόμματος της Καγκελαρίου, A. Merkel.  
Kατά τη Phoenix Capital, η στάση αυτή της Γερμανίας έχει αναγάγει σε μείζον πολιτικό θέμα τους όρους και τη λειτουργία του ESM. H εξέλιξη αυτή, με τη σειρά της,  δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην κατάρρευση των ευρωπαϊκών σχέσεων. "Και όταν καταρρεύσουν οι πολιτικές σχέσεις, τότε θα καταρρεύσει και το ίδιο το ευρώ", προειδοποιεί ο οίκος.
Και συνεχίζει: Στην πραγματικότητα η Γερμανία δεν έχει έχει επιλογή. Αν αποφασίσει να στηρίξει την Ισπανία, θα βρεθεί και η ίδια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο - ή εφιάλτη - της υποβάθμισης, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα η Merkel...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης