Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αλλαγή πλεύσης από τις Βρυξέλλες και αποστάσεις από το Βερολίνο - Ναι στη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας - Έκκληση για σύμφωνο ανάπτυξης, ενόψει των κρίσιμων εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία....

Αλλαγή πλεύσης από τις Βρυξέλλες και αποστάσεις από το Βερολίνο - Ναι στη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας - Έκκληση για σύμφωνο ανάπτυξης, ενόψει των κρίσιμων εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία....
Αλλάζουν στάση οι Βρυξέλλες, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τις γερμανικές επιταγές για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Γαλλία...
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, οι Βρυξέλλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης του νέου δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για σύμφωνο ανάπτυξης.
Κατά τις πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχο βρίσκονται σε τροχιά κατάρτισης ενός επενδυτικού συμφώνου, με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ώρα που το εκλογικό σώμα σε Ελλάδα και Γαλλία ετοιμάζεται να ρίξει ψήφο τιμωρίας στους ηγέτες που αποδέχθηκαν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Ο αρμόδιος επίτροπος οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn, κατά τους FT, τάσσεται υπέρ της αύξησης των κρατικών δαπανών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για μεγάλα έργα υποδομών, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Kατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ευρωπαίος επίτροπος επιθυμεί να περάσει ένα σαφές μήνυμα, ήτοι ότι είναι πρόθυμος να υποστηρίξει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων που έχουν αποφασιστεί στην Ευρώπη, γεγονός που τον φέρνει αυτόματα σε αντιπαράθεση με τις γερμανικές επιταγές για συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία, την ώρα μάλιστα που το Βερολίνο βλέπει και στη Γαλλία, τον σοσιαλιστή Fr. Ηοllande - φαβορί για τη νίκη αύριο στις προεδρικές εκλογές - να τάσσεται ανοιχτά υπέρ της στήριξης της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
"Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ δεν είναι ανόητο", φέρεται να δηλώνει ο Rehn, σύμφωνα με πληροφορίες των FT, αλλά αυτό δεν σημαίνει, κατά τον επίτροπο, πως δεν μπορεί να υπάρξει νέα συζήτηση ή τυχόν αναπροσαρμογή ορισμένων εκ των κανόνων του.
Υπενθυμίζεται εδώ πως την ερχόμενη Κυριακή η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις νέες της προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, έκθεση στην οποία θα υπάρχει καθοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη αρκετών ευρωπαϊκών κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης