Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Η ΕΚΤ στο νέο QE θα αγοράζει… δάνεια - Μάλλον απίθανο να αγοράσει μετοχές

tags :
JP Morgan: Η ΕΚΤ στο νέο QE θα αγοράζει… δάνεια - Μάλλον απίθανο να αγοράσει μετοχές
Οι κεντρικές τράπεζες και ειδικά η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο 2019 που θα ανακοινώσει τα σχέδια της θα μπορούσε να αγοράζει έως και τραπεζικά δάνεια ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ότι αναλαμβάνει μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο 2019 στο νέο QE θα αγοράζει… και δάνεια υποστηρίζει η J P Morgan ενώ θεωρεί μάλλον απίθανο να αγοράσει μετοχές.
Οι κεντρικές τράπεζες ακόμη διαθέτουν πυρομαχικά.
Οι κεντρικές τράπεζες και ειδικά η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο 2019 που θα ανακοινώσει τα σχέδια της θα μπορούσε να αγοράζει έως και τραπεζικά δάνεια ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ότι αναλαμβάνει μεγαλύτερο κίνδυνο.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ, όπου πολλές χώρες αντιμετωπίζουν αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όπου η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει ενεργά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την άμεση αγορά των δανείων.
Η J P Morgan προειδοποιεί ότι η ΕΚΤ «είναι μάλλον απρόθυμη να υποστηρίξει τις αγορές μετοχών, δεδομένης της έλλειψης θετικού αντίκτυπου στην περίπτωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας που έκανε το ίδιο».
Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι ούτε αναπόφευκτα ούτε αναγκαία.
Όπως εξηγεί, «η Ιαπωνικοποίηση δεν συνεπαγόταν αρνητικές αποδόσεις και ούτε έχει δώσει ουσιώδη οφέλη"
Η αίσθηση της αβεβαιότητας καθιστά τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές λιγότερα επιρρεπείς στο να καταναλώσουν
Για το λόγο αυτό, εάν και όταν υιοθετηθούν αρνητικά επιτόκια από κάθε κεντρική τράπεζα στον κόσμο, οι συνέπειες για την κοινωνία, την οικονομία και τις κεφαλαιαγορές δεν θα είναι καταστροφικές βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.
Τα αρνητικά επιτόκια υποχρεώνουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες ή άλλους επενδυτές που δεν θέλουν να επενδύσουν σε αρνητικά επιτόκια να στραφούν στις μετοχές;
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν υπό διαχείριση κεφάλαια 53 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στις 4 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews

Το νέο σχέδιο της ΕΚΤ, στις 12/9 θα ανακοινώσει νέες αγορές ομολόγων 40 δισ μηνιαίως, μείωση επιτοκίου καταθέσεων στο -0,60% και αγορές… μετοχών ή δανείων 

Εν μέσω κρίσης που αρχίζει να γίνεται πλέον σοβαρή στις χρηματιστηριακές αγορές, οι κεντρικές τράπεζες αναζητούν την βέλτιστη λύση ώστε να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Φινλανδίας Olli Rehn ότι στις 12 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την νέα της στρατηγική που θα εκπλήξει τις αγορές τι σηματοδοτούν;
Η ΕΚΤ ωστόσο πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ τριών  αντικρουόμενων δυνάμεων που αλληλοεξουδετερώνονται μεταξύ τους.

1)Η ΕΚΤ σχεδίαζε αύξηση επιτοκίων παρέμβασης και τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 πρέπει να πείσει τις αγορές γιατί μειώνει εκ νέου τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων και γιατί παρουσιάζει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;
Τι πήγε λάθος στις εκτιμήσεις – προβλέψεις της ΕΚΤ και γιατί έκανε στροφή 180 μοιρών;
Υπάρχει κίνδυνος οι αγορές να μην ενθουσιαστούν και να θεωρήσουν την ριζική αλλαγή πλεύσης της ΕΚΤ ως δομική αδυναμία και αντί τα χρηματιστήρια να ανακάμψουν να εγκλωβιστούν σε καθοδικό σπιράλ.
Έχει σημασία λοιπόν τι θα ανακοινώσει ο Draghi ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ και πως θα το αιτιολογήσει.

2)Η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιθετική μείωση των επιτοκίων παρέμβασης γιατί θα πληγούν ακόμη περισσότερο τα τραπεζικά κέρδη εξέλιξη που θα επηρεάσει δυσμενώς τις τραπεζικές μετοχές άρα και τα χρηματιστήρια

3)Η ΕΚΤ χειραγωγεί τις αγορές εξόφθαλμα, η φούσκα των αρνητικών επιτοκίων στα ομόλογα – 164 ομόλογα στην Ευρώπη έχουν αρνητικό επιτόκιο – δεν αποτελεί απόδειξη οικονομικής ευημερίας αλλά απελπισμένες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να αποτρέψουν την ύφεση σε Ευρώπη και Αμερική.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον στην συνεδρίαση στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 η ΕΚΤ
-Θα ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60%.
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 0% δεν θα μεταβληθεί
-Θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων με ρυθμό 40 δισεκ. μηνιαίως
-Θα ανακοινώσει – για πρώτη φορά – ότι θα αγοράζει δάνεια ή μετοχές επιλεγμένων εταιρών υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, δεν θα ισχύει το κριτήριο ΒΒΒ- και υψηλότερα δηλαδή εταιριών που είναι επενδυτικής βαθμίδας.
Η πιστοληπτική ικανότητα αρχικά θα είναι η βέλτιστη ΑΑΑ ή ΑΑ.

Συνολικά η ΕΚΤ θα αγοράζει 50 δισεκ. μηνιαίως συμπεριλαμβανομένου ομολόγων και μετοχών ή δανείων

Οι αγορές μετοχών ή δανείων δεν αποτελούν καινοτομία καθώς ήδη εδώ και χρόνια η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αγοράζει μετοχές ειδικά των ΗΠΑ όπως Apple.
Ωστόσο εν μέσω μιας παγκόσμιας αβεβαιότητας με τον κίνδυνο της ύφεσης να ελλοχεύει σε ΗΠΑ και Γερμανία είναι ορθό η ΕΚΤ να αγοράζει μετοχές;
Μάλλον όχι.
Επίσης κατέρρευσε ο μύθος ότι η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών έχουν ως στόχο τον πληθωρισμό στο 2%.
Αυτό είναι ένα παραμύθι.
Ο βασικός στόχος των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών και η ποσοτική χαλάρωση είναι να διατηρήσουν τις αποτιμήσεις ομολόγων και μετοχών σε υψηλά επίπεδα.
Αυτό αποτελεί τοξική εξέλιξη, η χειραγώγηση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες θα γυρίσει μπούμερανγκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης