Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Καταστροφικές οι συνέπειες από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την τρόικα για την προστασία της ...Πορτογαλίας

UBS: Καταστροφικές οι συνέπειες από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την τρόικα για την προστασία της ...Πορτογαλίας
(upd) Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες, προειδοποιεί και ο πρώην επικεφαλής της Bundesbank και νυν πρόεδρος της UBS Alex Weber.
Σύμφωνα με τον Weber, η αποχώρηση της Ελλάδας θα κατέστρεφε την εικόνα του ευρώ. "Χρειαζόμαστε να μας πείσουν οι ευρωπαίκές κυβερνήσεις να ξεχάσουμε το Plan B (μέλλον χωρίς ευρώ) και να επιστρέψουμε στο Plan A, που είναι ότι όλα θα πάνε καλά'', συμπλήρωσε.
Ο Weber τόνισε πως ''ό,τι κάνουμε δεν είναι αρκετό, οι κοινωνίες είναι φοβισμένες...Χρειαζόμαστε μία ξεκάθαρη δημοσιονομική ένωση και χρειαζόμαστε και χρονοδιάγραμμα για αυτό'', είπε.
"Είτε θα περάσουμε το μήνυμα στις αγορές ότι η δημοσιονομική λιτότητα θα φέρει αλλαγή στη δημοσιονομική διάρθρωση της Ευρώπης ώστε οι αγορές να επιβραβεύσουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων, είτε θα πρέπει να βγει μπροστά η νομισματική πολιτική'', επεσήμανεε.
Σύμφωνα με τον Weber, οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τα χρέη και να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες."Χρειάζονται αλλαγές...Αν έχεις ένα τραπεζικό σύστημα όπου η χρεοκοπία αμφισβητείται πρέπει να ανακεφαλαιοποιήσεις τις τράπεζες''.
"Δεν πρόκειται για πυρηνική φυσική'', είπε χαρακτηριστικά ο Weber. "'Εχει δοκιμαστεί και πετύχει, απλώς πρέπει να γίνει'', κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Rodrigo de Rato, πρώην επικεφαλής της ισπανικής - και πρόσφατα μερικώς κρατικοποιημένης - Bankia, προειδοποιεί πως η Ευρώπη ίσως να μην αντέξει την επιστροφή της Ελλάδας σε δικό της νόμισμα, μια κίνηση που θα προκαλούσε αμέσως αμφιβολίες για τις υπόλοιπες προβληματικές οικονομίες. "Το να επιτρέψεις στην Ελλάδα ή να απαιτήσεις από την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ... θεωρώ ότι Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο'', είπε, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη ως ''τεράστιο ευρωπαϊκό λάθος''.
Εν τω μεταξύ, ακόμη μία φωνή προστέθηκε σε όσους προειδοποιούν για τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις από μία ελληνική αποχώρηση από το ευρώ.
Μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο, συγκρίσιμο με την ασιατική οικονομική κρίση, προειδοποιεί και η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Μαλαισίας Zeti Akhtar Aziz.
"Το χειρότερο σενάριο είναι αυτά που είδαμε στην Ασία'', δήλωσε η 64χρονη Zeti σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg. "'Οταν μία οικονομία καταρρεύσει αυτό θα επηρεάσει κι άλλες χώρες που πιθανόν δεν αξίζουν τέτοιου είδους συνέπειες'', τόνισε.
Για την Zeti μάλιστα, μια αποχώρηση θα προκαλούσε ''συνέπειες πέρα από κάθε φαντασία για την Ευρώπη, εξού και πρέπει να βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση της κατάστασης''.
"Πιστεύω πως μπορεί να βρεθεί μια τέτοια λύση'', συμπλήρωσε.

Προετοιμάζεται η τρόικα...


Σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα εξετάσει η τρόικα, προκειμένου να προστατευθεί η Πορτογαλία σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, όπως διαρρέει στον πορτογαλικό Τύπο.Ας σημειωθεί πως κλιμάκιο της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) θα βρεθεί στη Λισαβόνα την επόμενη εβδομάδα, για την τέταρτη αξιολόγηση του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης