Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κατεπείγουσα ρευστότητα 100 δισ. ευρώ δόθηκε στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ - Περί τα 4 δισ. ευρώ η χρήση του ELA από τις κυπριακές τράπεζες - Ελληνικές τράπεζες κάνουν λόγο για 65 δισ ELA

tags :
Κατεπείγουσα ρευστότητα 100 δισ. ευρώ δόθηκε στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ - Περί τα 4 δισ. ευρώ η χρήση του ELA από τις κυπριακές τράπεζες - Ελληνικές τράπεζες κάνουν λόγο για 65 δισ ELA
(upd3) Χωρίς να έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί κανένας όρος και καμία προϋπόθεση, ωστόσο, η ΕΚΤ προέβη σε έκτακτη «ένεση» ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Συγκεκριμένα, παραχωρήθηκε ποσό, ύψους 100 δισ. ευρώ  στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα πλαίσια του ELA (Emergency Liquidity Assistance). Όμως ελλληνικές τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τον Μάρτιο το ELA ήταν 55 δις ευρώ, τον Απρίλιο έφθασε τα 59-60 δις ευρώ ενώ τον Μάιο μέχρι τώρα έχουν λάβει 65 δισ ευρώ.
Ερωτηθείσα και η ΤτΕ απέφυγε να σχολιάσει τόσο το δημοσίευμα των FT όσο και τις πληροφορίες που προέρχονται από τις τράπεζες.
Με βάση πληροφορίες τα 100 δισ δεν είναι ρευστότητα που παραχωρήθηκε αλλά δυνητική ρευστότητα που μπορεί να δοθεί.
Δηλαδή η ΤτΕ έχει γραμμή πίστωσης 100 δισ από την ΕΚΤ έχει χορηγήσει 65 δισ με βάση τις τράπεζες άρα μπορεί να χορηγήσει επιπλέον 35 δισ.
Όπως σχολιάζουν οι FT, εκτεταμένη χρήση του ELA για την παροχή βοήθειας στις ασθενέστερες οικονομίες της ευρωζώνης, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της κρίσης που έχει περάσει απαρατήρητο. Το ELA έχει αποδειχθεί σωτήριο για το οικονομικό σύστημα της Ιρλανδίας και τώρα, πολύ περισσότερο, αποδεικνύεται σωτήριο για την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, έχει δοθεί από στην ΕΚΤ - η οποία έχει και τον τελικό έλεγχο του ELA - σημαντική δύναμη για να καθορίζει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα των χωρών-μελών της ευρωζώνης.
Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να φύγει από την ευρωζώνη, η άμεση αιτία ενδεχομένως να είναι μία απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει τη ροή κεφαλαίων, επισημαίνουν οι FT, συμπληρώνοντας ότι είναι ασαφές αν η ΕΚΤ κάνει χρήση αυτής της δύναμης ή ποια είναι η χρήση αυτή, καθώς δεν παρέχονται πληροφορίες για το ELA.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, η χρήση του ELA έχει υπερβεί τα 140 δις. ευρώ για όλη την ευρωζώνη. Η Barclays εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν απορροφήσει περί τα 96 δις. ευρώ, οι ιρλανδικές περί τα 41 δις. και οι κυπριακές περί τα 4 δις. ευρώ. Εάν οι εκτιμήσεις αυτές είναι ακριβείς, τότε το ποσό ξεπερνά το 10% αυτών που διοχέτευσε η ΕΚΤ μέσω των LTROs. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ στα τέλη του περασμένου μήνα, εμφανίστηκε αύξηση 121 δις. ευρώ στον κωδικό «Λοιπές απαιτήσεις σε ευρώ έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων ζώνης". Αυτός ο κωδικός αντιστοιχεί στα κεφάλαια που έχουν δοθεί μέσω ELA, δείχνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στα επίπεδα ρευστότητας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η JP Morgan εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει χρήση 60 δισ. ευρώ μέσω του ELA. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, οι εγγυήσεις  του ελληνικού δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδας για το ELA αυξήθηκαν από 60 δισ. ευρώ στα 90 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της JP Morgan, η ικανότητα δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την ΤτΕ, δεν είναι απεριόριστη, καθώς και οι εγγυήσεις που μπορούν να δώσουν είναι συγκεκριμένα. Ήδη έχουν δανειστεί 60 δισ. ευρώ μέσω του ELA, ενώ αν υποθέσουμε ότι δίδονται με 50% haircut, τότε οι εγγυήσεις αντιστοιχούν σε περίπου 120 δισ. ευρώ. Δεδομένου του ότι οι τράπεζες έχουν περί τα 250 δισ. ευρώ χορηγήσεις, τότε το μάξιμουμ που μπορεί να δανειστούν είναι 130 δισ. ευρώ. Επομένως, το ποσό που απομένει είναι 60-65 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου 40% από τις καταθέσεις τους, οι οποίες ανέρχονταν περί τα 170 δις. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου.
Ωστόσο, η JP Morgan θεωρεί ότι το πραγματικό ποσό που μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να δανειστούν μέσω του ELA μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο, καθώς δεν γίνονται όλα τα δάνεια αποδεκτά από τον μηχανισμό.
"Δεν χρειάζεται να διαμηνύουν οι κεντρικές τράπεζες ότι το σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γιατί τότε θα κάνει την κατάσταση χειρότερη. Γι 'αυτό και πραγματικά δεν βλέπω την χρησιμότητα του να είναι πιο διαφανείς οι συναλλαγές", ανέφερε ο Luc Coene, διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο της ΕΚΤ απέκλεισε τέσσερις ελληνικές τράπεζες από τα προγράμματα στήριξης της ρευστότητας, οδηγώντας τις να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τον ELA για τις ανάγκες τους. Σύμφωνα με τους FT, ο ανεπίσημος λόγος ήταν η πολιτική αβεβαιότητα για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

(Πρώτη ενημέρωση 08:34)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης